Stäng X
 













































































 
 
 

Läsarfavoriten

Här hittar du de senaste recepten från våra läsare. Om du letar efter en tidigare införd läsarfavorit så kan du alltid söka på namnet på läsaren som har gjort receptet i fritextfältet.


Tipsa oss om din favorit? Skicka ditt bästa recept till favoriten.icakuriren@formapg.se. Publicerade recept belönas med en gåva.

 

Lyxa till tillvaron med Maj-Britt Petterssons goda och vackra aprikosmarmelad. Den lagar sig nästan självt i mikron.

 

Marina Janssons kycklinggratäng med tomatsås är en god och mager rätt som passar lika bra som ensamrätt som tillsammans med ris eller potatis.

 

Elin Sperber i Södertälje bjuder på en enkel och god laxpasta med färsk spenat, som får lite sting av ingefära och chili.

 

Tomatsoppan med chili är busenkel att svänga ihop och görs på råvaror som man oftast har hemma. Receptet är inskickat av Freddy Persson i Skultuna.

 

Sillröran gillas skarpt av Viola Ericssons barnbarn! Såklart att den heter mormors röra med matjessill då!

 

Receptet på hälsobrödet med frön och rågkross har Carina Nyberg fått från en körkollega. "Saftigt, gott och bra för magen", hälsar hon.

 

"Lax i spännande kokossås är ett säkert kort som alltid blir gott", hälsar Anita Klockare från Luleå som har lagat receptet i många år och brukar bjuda familj och vänner.

 

"Linssoppa med goudaost är perfekt att ta med sig på utflykt i mattermos med tillbehören i separata burkar för att strö på vid serveringen", hälsar Margareta Malik i Calgary, Kanada, som står för veckans läsarrecept.

 

"Det här smakar som kålpudding, men är enklare att göra eftersom den görs i kastrull. Mina barn brukar önska den här kålgrytan med köttfärs", berättar Kerstin Hedlund från Uddevalla.

Malin Ottosson, på Icakurirens matredaktion, har provlagat och tipsar om att göra dubbel sats och frysa in!

 

Astrid Elgqvists gudagoda raggmunk i ugn är full av nostalgi och påminner henne om uppväxten på en bondgård på Öland. Nu bor hon i Nybro.

Malin Ottoson på Icakurirens matredaktion har provlagat rätten: "Att tillaga raggmunken i ugnen är ett praktiskt sätt att få allt klart samtidigt och slippa stekos. Raggmunken blir ett rejält mellanmål."

 

Maud Eriksson i Luleå överraskar sin gäster med en saftig och smakrik squashkaka. "De kan inte gissa vad den är gjord av", säger Maud.

 

Camilla Bodegren i Tyringe, Skåne, varierar sin  fiskgratäng med fetaost med olika sorters fisk och grönsaker. Ett gott och väldigt enkelt recept när det kommer matgäster, hälsar Camilla.

 

Bengt Jörgen Mobergs farfar var bagerimästare och pappa var konditorimästare. "Det var först när de hade gått bort som jag själv började baka", berättar han. Nu bakar han flera gånger i månaden, bland annat ett gott filmjölksbröd med lingon.

 

Lena Eklund i Årsta, Stockholm uppfann sin goda räkröra med keso när hon ville hitta på en god och hälsosam kesorätt. Röran passar lika bra till rostat bröd som bakad potatis.

 

Pia Gunnarsson i Hjortsberga utanför Alvesta gör sina chokladbiscotti med hackad mörk choklad så att de blir extra goda.

 

Titti Bäckström i Finspång bjuder gärna på lax på paprika och purjobädd, en ugnsrätt som ger mycket maträtt i förhållande till arbetsinsatsen.

 

Lisa Hansen i Västerås gör en god kyckling i ugn med fänkål som sköter sig själv i ugnen medan du har all tid att ägna dig åt dina middagsgäster.

 

Maken Tomas bjöd på friarkaka med hasselnöt första gången han träffade mina barn hälsar Maria Mattsson i Mariestad.

 

Gravad kolja med gindusch är ett gott alternativ till gravlaxen hälsar Ulf Nordlöf i Lysekil.

 

Den här glutenfria grova limpan har en lång ingredienslista och kräver gott om tid, men det är väl värt besväret hälsar Gunvor Jönsson i Bromölla.

 

Krämig kyckling passar bra att bjuda på, den gillar alla hälsar Kylliki Nilsson i Västerås.

 

Christian Dahlöf i Östhammar har lämnat receptet på ankarstock till halva Östhammar.

 

Fyllda paprikor är en kombination av hälsosam mat med vardagslyx. Att laga och bjuda på den här rätten är ren matkärlek, säger Frida Schedvin i Falun.

 

Man tröttnar aldrig på smakerna i den här goda rawfoodpajen hälsar Hanna Hammarström i Örsundsbro.

 

Snabb ugnstorsk är en god vardagsrätt av Sophia Wikman i Göteborg.

 

Sin lyxiga lingonparfait lagar Görel Östling i Spånga när släkt och vänner kommer på besök. Den fixas lätt i förväg och behöver bara stjälpas upp när gästerna kommer.

 

Soppan passar främst nu under svampsäsongen även om den kan lagas året om. Den smakrika svampsoppan blir extra smakrik om den lagas i förväg och sedan värms före servering hälsar Monica Klaar i Velinga.

 

Receptet på ostkaka utan mandel kommer ursprungligen från Kjells mammas mormor som skrev ner det 1870. Kjell Nilsson i Halmstad har moderniserat det och bytt ut råmjölken mot keso.

 

Squashmix brukar Carolina Falini i Lund göra när mamma kommer från Italien och hälsar på. Det är gott, mycket grönt och nyttigt.

 

Två av mina barn är vegeterianer och squashbåtar är en god vegetarisk rätt hälsar Agneta Niereker i Bromma.

 

Den här sillrätten skomakarröra, rör man ihop medan potatisen kokar hälsar Gunnar Svanberg på Tjörn.

 

Knäckebröden passar bra till till soppa eller en ostbricka, hälsar Gunnel Lindgren i Linköping.

 

Det blir många goda mazarinrutor av en sats. Perfekt att ha i frysen och ta fram när det kommer besök hälsar sandra Sjöberg i Boxholm.

 

Ingrid Larsson i Halmstad brukar variera den här rabarberpajen med andra bär och frukter, till exempel björnbär, äpple eller jordgubbar.

 

Den här puztasoppan gör Maria Bannerstedt i Råneå, ungefär en gång i månaden. Dag två kan den redas med lite maizenaredning till en sås som passar bra till pasta.

 

Med bara tre ingredienser är den här Auberginegratängen väldigt lättlagad, hälsar Anna Herneus i Karlstad. Hon fick receptet av sin dotter när dottern bodde i Barcelona i Spanien.

 

Det här receptet på matig skinksallad lärde sig Ulla-Britt Johnssons i Karlshamn mamma på 1930-talet när hon gick på Lanthushållsskola. Det passar bra som en lätt lunch eller på ett buffébord.

 

Receptet på smetanasill har Ritva Winblad i Olofström fått av sin storebror. – Det är både snabblagat och väldigt gott, hälsar Ritva.

 

Rebecca är glutenintolerant och Ottilia är laktosintolerant och tillsammans hittade de på den här passande godiskakan.

 

Jag har provat många andra recept, men fläskfilé med senapssås är min favorit hälsar Christina Cartbo i Gärds Köpinge utanför Kristiansstad.

 

Lax med vitvinssås passar fint att förbereda säger Gullbrith Tordendahl i Enköping.

 

Variera rätten vardagsfisk i ugn efter egen smak. Michael Wallin i Nässjö byter ibland ut purjolöken mot annan lök, och fisken kan varieras till exempel med gös, abborre och gädda.

 

Den här sesammarinerade kycklingfilén är perfekt bjudmat enligt Marie Johansson i Varberg. Enkelt och omtyckt och passar jättebra på en buffé. Tänk bara på att vara ute i god tid.

 

Den här fisk- och skaldjursgrytan grytan lagar Lill Skoglund i Bandhagen, ofta när hon ska få gäster. Den har smak av saffran. Toppa gärna med brödtärningar och en klick creme fraiche.

 

Lyxig kycklingpaj är den perfekta bjudmaten till fest. Receptet kommer från Susanne Hansson Brinkeback i Vaggeryd.

 

Herrtårta är favoriten denna vecka och kommer från Gunborg Jonsson i Falkenberg. Namnet på tårtan kom till då Gunborg hållit kurser i matlagning för herrar.

 

Morotslåda i mikron är enkel och nyttig mat för lunchlådan. Receptet kommer från Lena Johansson i Norrköping.

 

Dessa goda havrekex är från Stina Öberg i Örnsköldsvik. Stina avnjuter dem gärna med smör, ost och en kopp te.

 

Timjandoftande löksoppa är enkel och god vardagsmat. Ann-Sofie Högman i Linköping strör gärna lite riven ost över soppan.

 

Kurdisk magloba är en vanlig maträtt i Kurdistan. Sirwa Dylman från Västerås har lärt sig receptet av sin mamma.

 

Veckans läsarfavorit är en len och krämig äppelsås med gurka. Det var en favoritsås till stekt fisk när Gerd Anderzon i Helsingborgs barn bodde hemma. Nu har den blivit populär på hennes arbetsplats.

 

Gunilla Gärdqvist i Sala brukar bjuda släkt och vänner och servera Grillad lax med tomatsmör med pressad potatis eller ugnsbakade rotfrukter.

 

Pasta med kyckling och chili är en praktisk, lättlagad och god pastarätt som Marie-Louise Nilsson i Önnestad brukar laga både till vardags och till fest.

 

”Morötter och frön i degen gör Sportbullarna saftiga. De passar väldigt bra när man vill äta både nyttigt och gott”, hälsar Lizbeth Källström i Nässjö.

 

Receptet Nötkaka surpris har Amanda Hjortsberg i Uckum fått av Ingrid Thorsson i handarbetsgruppen Zick-zack. Kakan är gluten- och laktosfri och originalreceptet kommer från Icakuriren nr 8, 1967.

 

Tomatmatjes med purjolök är en smakrik och fräsch sillvariant. Alla jag bjudit gillar den här sillen och berom receptet, berättar Inger Carlsson från Onsala.

 

Fläskkotletter i ugn är särskilt bra när man är många för allt blir klart samtidigt och man slipper stå vid spisen, hälsar Sonja Nordström i Uppsala.

 

Vi äter alltid soppa med pannkakor på torsdagar, hälsar Gustaf Ehleskog i Traneberg utanför Stockholm. Spicy tomatsoppa med basilika är en favorit,

 

Glutenfria kanelbullar brukar alltid Li Merander från Malmö fylla frysen med så att hon har bullar när det kommer gäster.

 

Böcklingsallad med randigt täcke är en förrätt eller bufférätt som Siv Pettersson från Hägersten har bjudit på i nära 30 år. ”Den är väldigt lätt att göra och väldigt mättande”, hälsar hon.

 

Som tonåring lärde sig Barbro Öman från Östervåla att laga stekt kaviarmacka med purjolök. Hon lagar den än idag som vickning, mellanmål eller när hon får oväntat besök.

 

Angelica Punell, Hisings Backa har fått inspiration till sin rätt röd fiskgryta med madeiravin av en annan fiskrätt som kocken Leif Mannerström brukade laga.

 

Köttfärsgratäng med potatis är en bra rätt när man är många och vill sitta med och prata i stället för att bara laga mat, hälsar Barbro Eklund i Uppsala. Hon hittade receptet redan på 1970-talet och har kvar det handskrivna receptet sedan dess.

 

Lövbiff med touch av vitlök är en populär festrätt hemma hos Margaretha Ingvarsson i Mönsterås. Hon brukar variera den kokta potatisen med bulgur, ris, pasta eller klyftpotatis.

 

Pastagratäng med kyckling blir lätt en favorit, speciellt bland barn som gillar både pasta och gratäng, hälsar Katarina Peterson i Nybro. Hon lagar den både till vardags och till fest.

 

Anna-Stina Svensson bakar allt sitt matbröd själv och äter de saftiga tekakorna med flera olika sorters pålägg. Brödet går alldeles utmärkt att frysa.

 

Lena Esbjörnsson har fått mycket beröm för den här vegetariska rätten auberginegratäng med parmesan. Den går bra att göra i förväg.

 

Maude Wallin-Johansson bjuder på stekt lax i krämig sås. Den är enkel och god att laga.

 

Thailändsk fisksoppa med chilisås är en lättlagad, matig och värmande soppa som Inga-Lisa Sammalisto, Sandviken brukar bjuda på när goda vänner och släkt kommer på middag.

 

Räkor i currysås lagar alltid Cerild Forslund, Enköping till vardags och fest. Den är snabb att göra och väldigt god.

 

Kladdkaka i mikron är en perfekt kaka när godissuget sätter in. Det går fort som tusan att göra den och blir jättegott, hälsar Annelie Castell i Linköping.

 

Denna kokospannacotta med blåbärssås passar bra vid större middagar när det inte finns tid att hålla på med en efterrätt i flera timmar. Receptet är inskickat av Viktor Hagström i Göteborg.

 

Lise-Lotte brukar göra succé med sin örtkryddade kyckling med vitlök när hon bjuder nya vänner. Ett extra plus är att den är både gluten- och laktosfri.

 

Annica Lundström och hennes man bor nära havet och äter fisk flera gånger i veckan. Här bjuder Annica på snabb fisk i ugn med curry och chili.

 

Jojobullar med glasyr och strössel blir snabbt en familjefavorit. Marianne Björklund har ätit jojobullarna sedan hon själv var barn och nu bakar hon dem till sina barnbarn.

 

Jordnötskakor med sötma och sälta är både goda att äta och enkla att göra. Birgitta Forsgård som älskar att baka gillar smakbrytningen mellan sältan från jordnötterna och sötman i de här kakorna.

 

Inger Bure älskar att baka och i huset där hon bor har hon ett ”bytargäng” som byter bakverk med varandra. Goda matbröd med graham är en favorit.

 

Chokladtårtan är naturligt glutenfri och formligen smälter i munnen. Kristina Tonning brukar alltid ha den i frysen om hon skulle bli sugen på något extra gott.

 

Maj-Britt Gustavsson brukar njuta de nybakta frallorna med smör, ost och marmelad.

 

Saffran i såsen sätter guldkant på denna lättlagade rätt. Anne Forslund lagar ofta fiskpanna med saffran till sin man.

 

Ananas  och apelsin ger frisk smak till Kenneth Hanssons lättfixade kinagryta med fläskfilé och ananas.

 

När Marianne Åhlund bjuder på sin goda ananaspaj så vill alla ha receptet! Hon tycker att den bryter av fint efter en god middag.

 

Kokt torsk med räkor och stenbitsrom brukar uppskattas av Monika Skyttes vänner. Den är enkel att göra och fisken blir läckert saftig. Räkorna tycker Monika är pricken över i:et.

 

”Jag brukar kalla min hokus pokus-sallad med morötter och selleri för abstinenssallad för att jag ofta längtar efter den”, säger Ulla Wellenius. Hon serverar salladen i stället för sås både till kött och fisk eller på smörgås.

 

Veckans recept av Ann-Gerd Nyström-Larsson är en Mjuk pepparkaka med lingonsylt. Det är en riktigt kryddig och god kaka som Ann-Gerds mor och mormor också bakade. Ann-Gerd brukar tredubbla satsen och baka tre kakor på en gång och frysa in.

 

Det här receptet på kyckling i ugn med knaperstekt bacon har Mia Vesanen fått av sin väninna Åsa. Kycklingen är enkel att göra och sköter sig själv i ugnen. Mia brukar laga rätten när det kommer vänner på besök.

 

Det här receptet på saftig lingonkaka med apelsinmarmelad har Ann-Marie Mörtberg fått av sin mamma Frida. Hon har sedan piffat upp receptet med apelsinmarmelad, ingefära, nejlikor och kanel.

 

Varje gång Barbro Malmbergs barnbarn Emma, 10 år, kommer på besök så vill hon ha ugnstorsk med bladspenat. Den är enkel att laga och kräftosten ger god smak.

 

Härliga höstgrytor

Här har vi samlat höstens alla mustiga grytor.

 

Så lyckas du med baket

Nybörjare eller van bakare - vi har samlat recept för alla på vår härliga nya baksida.

 

 
close
loading

Enheter och omvandlingstabell

 

Smaka på Sverige: Jämtland

Icakuriren utforskar svenska smaker i Sveriges olika landskap. Vi har tagit oss till Jämtland, känt för sitt genuina mathantverk. Läs om resan och ta del av de spännande recepten här!

 
Drycker
Alkoholfria dryckesalternativ
close
loading

Goda alkoholfria alternativ

 

Mandelrullar med chokladmousse
close
loading

Gott med kaffe

 

SNABBSÖK RECEPT

Paj  Festbuffé  Drink  Husman

Köttfärs  Fläskfilé  Lax  Soppa

Pasta  Grönt   Kyckling  Baka


Söker du recept? Skriv direkt i fritextfältet. Du kan söka på flera ord samtidigt.

 
 
 

Annons:

 

 

 

 

 

 


Annons: