Du behöver
- 2 butternut squashpumpor
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus vinäger
- salt och svartpeppar
- 4 bitar syltad ingefära
- 1 dl pumpakärnor
- 1 msk rapsolja
- 100 g blandad späd sallad (frisée, körvel t ex)
Gör så här
1
Skala pumporna. Hyvla (använd osthyvel) en tredjedel av pumporna i tunna skivor. Koka upp vatten, socker och vinäger och häll över pumpaskivorna. Låt dra minst en timme så att de svalnar.
2
Skär en tredjedel av pumporna i klyftor och rosta dem gyllenbruna i 15–20 minuter i 225 graders ugn. Krydda med salt och peppar.
3
Skär resten av pumporna i grova bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Mixa bitarna släta med bitar av ingefära. Smaka av med salt.
4
Rosta pumpakärnorna med rapsolja och salt i en panna på spisen. Bred ut de rostade kärnorna på kökspapper.
5
Lägg upp pumpakrämen på ett fat. Arrangera rostade pumpaklyftor ovanpå tillsammans med de marinerade pumpaskivorna. Strö slutligen över kärnor och späda salladsblad som garnering.
6
Kan ätas som vegetarisk rätt eller som tillbehör till övrig julmat.