Tomas Tengby: ”Mat ska vara enkel och smaka mycket”

När den välbekanta rösten i "Meny" i P1 bjuder på lunch märks tydliga influenser från Italien. Här är hans personliga pastafavoriter – med överraskande enkla recept och djupa smaker.

En solig dag besöker vi Tomas Tengbys kök i Göteborg och omfamnas av italienska smakskatter. Han har definitivt hittat hem bland recept med få råvaror och djupa smaker som får oss att häpna. För det går att laga riktigt smakrik mat på ett enkelt sätt. Om man som Tomas väljer råvaror med omsorg blir det vansinnigt gott.

Tomas är radiomannen som leder radions matprogram “Meny” och känns igen från ikoniska “Tinas mat” som var en kioskvältare på SVT i början av 2000-talet. ­Tomas besökte intressanta matprofiler och gjorde reportage varvat med Tinas matlagning som fångade och inspirerade en miljonpublik. Under tiden han lagar till maten flödar samtalet om att inte dölja smakerna. Han tycker om att framhäva smaken i få ingredienser så de får blomma ut ordentligt på tallriken.

Hur lyfter man fram smaken i grönsaker?

  – Jag jobbar ofta med en handfull råvaror i köket och tycker man ska välja bra råvaror med omsorg och framhäva smaken i dem. 

Vad är bästa knepet för att variera vardagsmaten?

   – Jag skriver alltid ner recept som familjen gillar i en anteckningsbok. Om vi är ute och reser använder jag mobilen för att skriva ner recept när jag hittar ny inspiration. Jag har fyra anteckningsböcker som hela tiden fylls på med nya recept, ofta vegetariska. Vi äter nästan aldrig kött.

Hur får man vardagsmaten att se vacker ut? 

  – Lite bladpersilja, haha! Jag gillar mat som är enkel och smakar mycket. Och att ringla god olivolja vid bordet för smakens skull. Det är roligt när man kan överraska sina gäster med mat som pasta. Det är ju från början fattigmansmat i Italien.

 

Tomas Tengby: ”Mat ska vara enkel  och smaka mycket”
Matjournalisten Tomas Tengby lagar sin favoritmat.

Hur förälskade du dig i Italien?

  – Jag och min fru Ulrika började resa till Italien för många år sedan och har alltid tyckt att det är ett kul land att upptäcka. Man har en stor kunskap om råvaror och hur det ska smaka där. 

Har du någon favoritplats?

  – Vi är väldigt förtjusta i ­Sicilien. Där finns ett kök som är svårt att inte gilla. 

Varför är det italienska köket populärt?

  – Man kan komma långt med bra pasta, tomater och olivolja. Det är tydliga smaker som även barn gillar. På sommaren använder jag färska tomater och annars passerade tomater av bra kvalitet.

Hur hittar man en bra burktomat?

  – Du får smaka dig fram. I princip gäller regeln att dyr burk är lika med bra råvara. En bra standardsås är rejält med olivolja, tunt skivad eller finhackad vitlök och lite chili som får gosa tills det luktar gott, och sen i med tomaterna och koka tills det mörknar i färgen.

Tomas Tengby: ”Mat ska vara enkel  och smaka mycket”
Fyra antecknings­böcker fylls hela tiden på med nya recept, ofta vegetariska och inspirerade av matupplevelser från resor.

Framtidens mat?

  – Det kommer inte att bli någon dramatisk förändring men vi kommer säkert att odla mer själva. Skaffa oss större respekt för råvarorna och också acceptera att maten kommer att bli dyrare.

Vad kännetecknar en bra pasta?

  – Ett sätt är att inte betala för lite. Pastan ska vara vit, inte blank och gul. Då har den oftast gjorts på ett sämre mjöl och torkats snabbare. 

Färsk eller torkad pasta?

  – Det finns ingen kvalitetsskillnad. Det är två helt olika maträtter. Färsk används främst med delikata smaker som färsk tryffel

 

 

Laga Tomas Tengbys goda pastarecept!

 


Tomas Tengby: ”Mat ska vara enkel  och smaka mycket”

Huvudrätt

Pasta med blomkål och ströbröd

25 minuter   Recept från Icakuriren.se


Tomas Tengby: ”Mat ska vara enkel  och smaka mycket”

Vardag

"Pasta e patate"- Soppa med pasta och potatis

45 minuter   Recept från Icakuriren.se


Tomas Tengby: ”Mat ska vara enkel  och smaka mycket”

Huvudrätt

Orecchiette med broccoli

20 minuter   Recept från Icakuriren.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top