Du behöver
- 500 g sillfiléer salta utan skinn, ca 6 filéer
- vatten till blötläggning
- 5 st vitpepparkorn
- 5 st kryddpepparkorn
- 5 st svartpepparkorn
- 3.5 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 st lagerblad
- 1 st rödlök
Gör så här
1
1 Lägg sillfiléerna i en skål och häll på rejält med vatten. Låt stå kallt cirka 18 timmar för urvattning. Om du byter vatten 2–3 gånger går
2
urvattningen på 12 timmar.
3
2 Krossa pepparkornen i en
4
mortel. Lägg i kastrull tillsammans med socker, vatten och ättiksprit. Koka upp, rör om så sockret löser sig och låt svalna.
5
3 Skiva rödlöken. Varva sillfiléer och lök i en ren burk med tättslutande lock.
6
4 Häll på den avsvalnade lagen så att det täcker. Sätt på locket och ställ kallt i minst två dygn, gärna tre. Skär upp filéerna före servering.
Tips!
* Om du vill kan du skära upp filéerna i munsbitar innan du lägger in dem.
* Hittar du inte saltsill eller inte har tid med urvattning kan du använda färdigurvattnade sillfiléer på burk.
* Inlagd sill är god som den är eller så kan du smaksätta den ytterligare med någon sås eller kryddor. Se nästa sida.