Lär dig lägga in sill

Du behöver 500 g sillfiléer salta utan skinn, ca 6 filéer vatten till blötläggning 5 st vitpepparkorn 5 st kryddpepparkorn 5 st svartpepparkorn 3.5 dl...

Tillagningstid: 20 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 500 g sillfiléer salta utan skinn, ca 6 filéer
  • vatten till blötläggning
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 5 st svartpepparkorn
  • 3.5 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 st lagerblad
  • 1 st rödlök

Gör så här

1
1 Lägg sillfiléerna i en skål och häll på rejält med vatten. Låt stå kallt cirka 18 timmar för urvattning. Om du byter vatten 2–3 gånger går

2
urvattningen på 12 timmar.

3
2 Krossa pepparkornen i en

4
mortel. Lägg i kastrull tillsammans med socker, vatten och ättiksprit. Koka upp, rör om så sockret löser sig och låt svalna.

5
3 Skiva rödlöken. Varva sillfiléer och lök i en ren burk med tätt­slutande lock.

6
4 Häll på den avsvalnade lagen så att det täcker. Sätt på locket och ställ kallt i minst två dygn, gärna tre. Skär upp filéerna före servering.


Kommentar:
Tips!
* Om du vill kan du skära upp filéerna i munsbitar innan du lägger in dem.
* Hittar du inte saltsill eller inte har tid med urvattning kan du använda färdigurvattnade sill­filéer på burk.
* Inlagd sill är god som den är eller så kan du smaksätta den ytterligare med någon sås eller kryddor. Se nästa sida.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top