Smartare matval – så äter du grön mat utan krångel

Mat är njutning! Dietisterna Caroline och ­Johanna har samlat några enkla effektiva tips för sundare livsstil (och mindre disk!)

Hur hittar man nya matvanor i vardagen?   

– Det är vad vi äter ofta som spelar roll för hälsan. Lägg till tre bra saker så har vi kommit jättelångt, som en veckosallad (favoriten hyvlad rödkål och morot med vinäger och olja) som håller dagar i kylen. 

 

En middag behöver inte se ut som vi tror…? 

– Frukost till middag kan funka utmärkt. Då gör vi gröna pannkakor med sötpotatis, hallon och jordnötssmör eller en ärtsmoothie med pizzamacka. Tänk om vi kunde sluta sätta etiketter på mat som nyttig och onyttig – allt handlar om hur! Vi gör burgare, pizza och pannkakor som både är goda och fyller på med bra näring! 

 

Ni vill inte förbjuda någon mat, hur tänker ni kring det?

  – Genom förbud skapar vi negativ laddning till viss mat, vilket lätt kan leda till skuldkänslor och dåligt samvete. Känslorna skapar ett ännu större sug efter just den maten. Det finns ingen farlig eller förbjuden mat, men det finns mat vi gärna får äta mer eller mindre av. Det är viktigt att vi tillåter oss att njuta av maten! 

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top