Helena Rönnberg

Det blev ett  "messförstånd"

Helena Rönnberg

“Hej, och grattis på namnsdagen! Hoppas ni mår bra, och att det var trevligt på teatern i går kväll. Vi mår bra, även om det är lite pirrigt inför studenten. Det ska bli skönt att ta det lugnt i helgen sen. Vi hörs! Kram H”.
Ungefär så kan det låta i ett sms till pappa. Och då är det inte det längsta jag kan få ur mig, det finns folk i min närhet som drabbas av betydligt längre meddelanden från mig. Hur brukar pappa svara då? Jo, det kan låta ungefär så här:
“Ok.” Men visst, någon gång då och då får jag den långa versionen: “Ok. Far”
När jag har pratat med kompisar, och även mina döttrar, så känner de igen fenomenet. Det visar sig till och med finnas en Facebookgrupp för fenomenet, som beskriver sig så här: “Till alla som brukar få ok-sms av sina pappor. Mammor också kanske men främst pappor!”
Jag vet inte om man kan analysera det här. Det kan ju vara en generationsfråga. En telefon har man för att meddela sig med. Korta, tydliga besked. “Vi ses där, klockan sex.” “Uppfattat, klart slut.”
Inte som jag märker att döttrarna och deras vänner gör. De lär känna varandra, diskuterar och umgås genom sms, eller Facebookchatten. Och ibland även grälar, eftersom tonträffen och nyanserna försvinner lite på mejl och mess. Man hör inte hur någon låter, och läser ibland in saker i ett meddelande som avsändaren kanske inte alls avsåg. Och så blir det, som mellan en kompis och mig häromdagen, ett missförstånd. Eller, som han fyndigt döpte det till, ett “messförstånd”.

På det viset är det ju fantastiskt tydligt med min pappas kommunikationsmetod, den går inte direkt att missförstå. Men det går heller inte att läsa in så mycket i ett ok. Men nu har det visat sig att min mamma är ännu klurigare. Hon svarar nämligen inte alls.
I det sammanhanget känns ju ett litet ok riktigt generöst.
I det här numret av Icakuriren testar vi smartphones, och så har vi en guide för dig som vill fynda mässing. Vi vet att vårt konsumentmaterial är väldigt uppskattat, men många läsare har också efterlyst ännu mer kultur. Därför känns det roligt att vår kulturredaktör Lotta Palmelius från och med det här numret får sällskap av kulturprofilen Tara Moshizi, som kommer att tipsa om sina favoriter varje vecka. Hoppas Icakuriren ger dig en härlig helgkänsla!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top