Helena Rönnberg

"En degig släkttradition"

Helena Rönnberg
Helena Rönnberg

En gång om året bjöds det på kroppkakor hemma hos farmor och farfar, och då var det farfar som stod vid spisen. Vissa släktingar var som tokiga och verkade kunna äta hur många som helst, själv såg jag mer fram emot att leka med mina kusiner. Jag tyckte nämligen att kroppkakor som maträtt mest var degigt och flottigt. Särskilt de jag åt kanske, en variant utan fläsk i gjord för oss som inte var så förtjusta i det.
Varför vi hade de där kroppkakefesterna en gång om året har jag ingen aning om. Jag vet inte ens om det var den norrländska varianten pitepalt vi åt egentligen, vilket borde ligga närmare till hands eftersom farfar var född i Röbeck i Umeå. När jag frågar mamma och pappa vet de inte heller hur släkttraditionen kom sig.
Kanske är det många som har kroppkakefester, kanske var den bara ett Rönnbergskt påhitt, från en farfar som saknade sitt barndoms Västerbotten?

Helt säkert är att som barn är man med om mycket som man bara omfamnar som det mest självklara i världen. Tills man blir lite äldre, och går hem till kompisar och äter och förstår att det finns helt andra sätt att äta. Eller att inte alla går på kroppkakefest en gång om året.
Som en del av pulversås-generationen var chokladpudding något av det lyxigaste jag kunde tänka mig som efterrätt. Självklart trodde jag att man lagade den så att man vispade ett pulver med skummjölk. Att det ens gick att koka egen chokladpudding hade jag aldrig kunnat gissa när jag var liten. Eller att den skulle kunna ätas med något annat än (pulver-)vaniljsås.  För det var så vi gjorde. Första gången jag kom hem till min kompis och hennes mamma serverade chokladpudding med vispgrädde höll jag på att ramla
av kökssoffan. Va? Vispgrädde till chokladpudding – så fel!

Nu inleder vår matskribent Malin Ottosson och fotograf Björn Tesch sin matresa genom Sverige. De utforskar lokala traditioner, smaker och matvanor, och först ut är Lappland. Vis av erfarenheten att det där med mat kan vara en väldigt lokal upplevelse, läser jag med intresse om renmärg och löjrom och andra för mig ovanliga kombinationer. Hoppas ni låter er väl smaka av det här numret av Icakuriren!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top