Helena Rönnberg

"Första gäddan var en besvikelse"

Helena Rönnberg

“Du har fått napp, du har fått napp!” Min upphetsning visste inga gränser när jag för första gången hade hjälpt min treåriga dotter att fiska med kastspö. Vi befann oss vid de älskade åländska klipporna, och det var lite mer som tandemfiske, jag stod bakom dottern med ena handen runt henne och den andra runt spöet bakom hennes hårt kramande små händer. Nu ryckte det i fiskelinan, och först trodde jag att det var ett bottennapp, eftersom vi inte hade fått ut draget så värst långt. Men nej, det var definitivt napp! Hur stor var sannolikheten egentligen att man ska få napp första gången man fiskar i sitt liv?! Därav min iver. Snart skymtade jag gäddan, men i takt med att vi vevade in fisken verkade min dotter bli mer och mer besviken. Olika tankar flög genom mitt huvud, var hon bekymrad över att hon höll på att hala in ett levande djur? Var hon rädd? När gäddan sprattlade upp på klipporna vände sig dottern mot mig med ledsna ögon och frågade: “Var är nappen?” Jaha. Dottern hade nyligen slutat med napp, och vi hade varit kluriga och åkt till landet i samma veva. Då kunde vi ju svara “vi har ingen napp med oss” om det skulle bli för mycket separationsångest och prat om att vilja ha nappen bara en liten liten stund. Och så stod hennes mamma där på klippan och ylade om att hon hade fått napp…

Jag tyckte missförståndet var roligare än vad dottern tyckte. Inte ens gäddqueneller, som hon brukade älska, vägde upp det faktum att hon hellre hade velat ha en napp än en gädda på kroken. I det här numret av Icakuriren har vi bett fiskhandlare Pär-Anders Bergqvist bjuda på recept på abborre och gös, bland annat en inlagd abborre med kantareller. Han visar också hur man byxar en abborre, en teknik som är utmärkt för att filea all fisk. I paradiset på Åland, där dottern fick sin första gädda, finns en fiskrök. Att ta med öl och knäckebröd ner till röken, sätta sig och smaka den färdigrökta fisken medan kvällssolen fortfarande värmer – just då finns det ingenting godare i hela världen. 

Hoppas din sommar innehåller sådana stunder, vare sig det är att äta nyplockade smultron, egenskördad potatis och annat från egna landet, eller njuta en smörstekt abborre. De stunderna kan man leva länge på.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top