Helena Rönnberg

"Glöm inte den klassiska hälsometoden SBF"

Helena Rönnberg

“Kom närmare, mina damer och herrar, beskåda ett elixir som hjälper mot både orolig mage och håravfall!” I gamla filmer ser man ibland scener där någon står på ett torg och försöker saluföra de mest häpnadsväckande mirakelkurerna, inför en hänförd folkmassa.
Jag har alltid tänkt att det var lättare för sådana budskap att få fäste förr, då många inte hade så lång utbildning, och kanske var analfabeter. Livet var för de flesta rätt hårt och torftigt, och försäljaren som kom med sina skimrande löften blev ett välkommet avbrott i en slitsam vardag. Om det mystiska medlet i glasflaskan kunde lova slut på mardrömmar och tandvärk, så kanske det var lätt att känna sig lockad.
“Det luktar kopiss!”, ropar någon mer skeptisk i publiken, men många börjar ändå krafsa i fickorna efter mynt.

Nuförtiden skulle vi inte falla offer för kvacksalvare, vi är välutbildade och sansade människor, medvetna konsumenter, eller hur?
Men så läser jag vad som skrivs på internet om kokosolja, och plötsligt är inte den där filmscenen så långt borta. Här har vi ett medel som är bra för huden, håret och magen, som minskar risken för en mängd sjukdomar. Det hänvisas svepande till forskning, och ofta nämns klassikern att i Asien har man länge känt till kokosoljans läkande egenskaper. Vissa hemsidor påstår till och med att kokosolja kan bota Alzheimers, den förfärliga demenssjukdom som läkarkåren i åratal försökt hitta botemedel till.
Självklart är vi nyfikna på produkter som sägs vara bra för oss. Hälsointresset är stort, och det är lätt att förstå att nyheter sprider sig fort.
Men det är också många som tjänar pengar på vår längtan efter ett långt och friskt liv. Somliga av förespråkarna för kokosoljans hälsofrämjande egenskaper importerar och säljer just – kokosolja!

För veganer är kokosolja ett bra alternativ till mejeriprodukter. Veganer får ju inte heller i sig så mycket annat mättat fett. Men för oss andra är svaret enkelt. Kokosfett är något bättre än smör, men det är inte nyttigt. Vem som säger det? Mai-Lis Hellenius, Sveriges enda professor i förebyggande vård mot hjärt- och kärlsjukdomar. Läs om kokosolja här >>
Och glöm inte den klassiska hälsometoden SBF. Den brukar hjälpa mig att sortera i mängden produkter och rön vi översköljs av. Vad SBF står för? Sunt bondförnuft, såklart!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top