Helena Rönnberg

"Lydiga som en flock får"

Helena Rönnberg
Helena Rönnberg

Resans program innehöll en matlagningskurs, och jag var spänd av förväntan. Det där med att laga mat tillsammans kan ju bli härligt och sammansvetsande, och jag undrade vilka de andra kursdeltagarna skulle vara.
Efter att ha hälsat lite trevande på varandra fick vi varsitt förkläde. Nu skulle vi sätta i gång.
Eller nja, först skulle vi lyssna på kockens presentation av sig själv. Han hade tydligen en framgångsrik internationell karriär bakom sig, så lång att det tog en stund att gå igenom den. Sedan följde en muntlig introduktion till det thailändska köket. Kocken berättade, och kryddor skickades runt så att vi fick känna och lukta.

Där stod vi elever, lydigt som en flock får i våra vita förkläden, lyssnade och klämde på blad, nickade och försökte memorera. Jag sneglade efter något att luta mig lite mot, skulle han prata länge till så ville jag helst sitta en stund. Snart började jag undra hur vi skulle hinna laga mat innan magen ropade lunchdags.
Men jag hade inte behövt oroa mig. Det visade sig nämligen vara som i matlagningsprogrammen på tv, det mesta var redan förberett. Där stod en grytbas och puttrade på spisen. En av oss kallades fram och fick skära ner några grönsaker som var framlagda på en skärbräda. Min uppgift blev att röra runt i grytan.

En tredje fick skära kycklingfilé i mindre bitar, en fjärde rörde om. Hela tiden med kocken hovrande över oss, som om han var rädd att vi skulle förstöra hans gryta bara genom att röra sleven fel.
Om jag lärde mig någonting på den där kursen så var det att det är mycket roligare att laga mat tillsammans på riktigt. I det här numret av Icakuriren bjuder vår matredaktör Anna Tesch på en härlig påskbuffé. De recepten tänker jag sätta tänderna i tillsammans med släkten i påsk. Eftersom Icakurirens matskribenter provlagar all vår mat, och vi har ambitionen att man inte ska behöva vara mästerkock för att laga riktigt god mat, så vet jag att jag kommer att lyckas.
Dela ut recepten till demw du ska fira påsk med, så kan alla bidra med en del var! Ni som är pysselsugna, självklart bjuder vår pysselredaktör Malin Larsson på pyntet du gör tillsammans med barnen. Och det ska förstås vara så lätt att följa instruktionerna att man inte behöver en övervakare som styr upp allt. För man behöver inte vara fem år för att känna glädjen i uttrycket “kan själv!”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top