Helena Rönnberg

"Vi putsar alla våra minnespärlor"

Helena Rönnberg

När vi ber mannen i receptionen boka bord på restaurangen åt oss säger han att det finns plats 23.30. Halv tolv? Jag och min kompis tittar på varandra, menar han allvar? Jodå, han ser ut som om han sagt något helt naturligt. Vi vill gärna testa den fiskrestaurang vi fått rekommenderad, och tackar ja till tiden.
På restaurangen är det full fart när vi kommer, man får ingen känsla av att köket håller på att stänga. En stund efter oss kommer ett stort sällskap med flera generationer, som uppenbarligen har bokat bord vid midnatt för att fira farmor som fyller jämnt.
Barnen sitter med, alla verkar pigga och glada, och när servitören bär ut den imponerande efterrättstårtan kan ni själva gissa vad klockan har hunnit bli.
Fisken vi åt var fantastisk, men det jag tydligast minns är tidpunkten och den firande familjen. Det här blev ännu ett av de restaurangbesök jag bär med mig hem som osynliga souvenirer. En annan minnespärla är besöket på Red Rooster i Harlem, restaurangen som svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson driver. Där är inramningen en minst lika stor upplevelse som själva maten och vilken upplevelse vi fick första gången vi var där. I ett hörn av baren spelade ett litet band souljazz, gästerna var vackert uppklädda och med så tjusiga håruppsättningar att det kändes som om vi klivit in i en filminspelning. Självklart gick herr Samuelsson själv runt och småpratade och skakade hand med alla gäster. Vi kände oss omhändertagna.

Nästa resa var vi tillbaka, men då var upplevelsen inte riktigt densamma, och vi ångrade nästan att vi gått dit igen. Det var som när man ser om en film man har tyckt mycket om, och så sitter man där och tänker “Va? Hur kunde jag tycka den här filmen var så bra/rolig/gripande?” Kanske för att tiden gått, eller för att ingenting egentligen kan tävla med våra minnen. De där minnespärlorna som vi putsar på, som musslan putsar sandkornen, tills de blir så skimrande att ingen verklighet i världen kan leva upp till dem.
I det här numret av Icakuriren får du bland annat en reseguide till Ibiza, och så har vi träffat Marcus Samuelsson på hans hyllade krog i Harlem. Dessutom bjuder han Icakurirens läsare på några exklusiva recept. Hoppas vi kan bidra till minnesvärda upplevelser!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top