Helena Rönnberg

Vilka prylar är nödvändiga?

Helena Rönnberg

När Icakurirens matskribenter rensat i vårt kök inför flytten dyker det upp de mest fascinerande prylar. I går fick jag chans att ta hem en liten pryttel som med god fantasi såg ut som något man använder för att ta blodprov på en gorilla med. Det visade sig vara en oliv-urkärnare. Jag har inte testat den än, kanske är den helt fantastisk, och kommer visa sig oumbärlig i mitt kök hemma. Men mest troligt är att den får plats i lådan intill min ananas-skärare. Den som man borrar genom hela ananasfrukten, så att man får bort det hårda mittenpartiet och fruktköttet blir kvar som en lång ringelgirlang.
I det här numret av Icakuriren har vi testat så kallade soppmaskiner, en produkt jag inte hade hört talas om innan vårt test. Det var nära att jag utbrast “Ja jestanes, vilka nymodigheter de hittar på nuförtiden!”, ungefär som en gammal figur ur en Astrid Lindgren-bok.
Men så sa kanske en och annan även när mixerstaven eller vitlökspressen kom. Och dessa kan de flesta nutidsmänniskor ändå konstatera är två bra köksprylar.
Men det är inte alltid lätt att avgöra vilka apparater som verkligen blir använda, och vilka som bara tar upp plats i köksskåpen.

Hemma hos mig har jag sådant som steksten (en väldigt tung sten som man värmer en evighet i ugn och sedan steker tunt kött på), två fonduegrytor (jo, de används vid sällsynta tillfällen), perkulatorbryggare (numera bortglömd sedan världens bästa kaffebryggare kom in i mitt liv), träplattor avsedda att servera plankstek på (aldrig använda), glassmaskin (ännu inte använd) och mandolin. Av dessa är det framför allt mandolinen som överraskat, och det hade jag inte gissat på förhand. Jag som innan jag började på Icakuriren levde i villfarelsen att mandolin bara var ett musikinstrument. Nu toppas alla mina sallader av tunna morotsringlor. Och så ska jag testa tipset från vår matskribent Anna: strimla fänkål tunt, krama in lite olivolja, smula på fetaost och granatäppelkärnor. Vips, en god liten förrättssallad.
Missa inte heller intervjun med Leif GW Persson. Det är något befriande med personer som verkar helt uppriktiga och säger vad de tycker. Hoppas Icakuriren ger dig en befriande och skön start på 2015!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top