Du behöver
- 400 g strösocker
- 400 g sirap (knappt 3 dl)
- 200 g smör
- 1000 g vetemjöl (ca 17 dl)
- 25 g bikarbonat
- 2 tsk malen ingefära
- 2 tsk nejlika malda
- 2 tsk kanel malen
- 1.5 dl vatten
Gör så här
1
Koka upp socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull.
2
Blanda ihop de torra ingredienserna och vattnet i en degblandare.
3
Häll på den varma socker-sirap-smörblandningen. Blanda till en slät deg.
4
Låt degen stå och svälla i rumstemperatur under plastfilm till nästa dag.
5
Värm ugnen till 200 grader.
6
Kavla ut degen tunt (2 millimeter) på mjölat bakbord. Skär ut husdelarna och lägg på bakplåt med silopatduk.
7
Grädda mitt i ugnen i 5-6 minuter om du har varmluftsugn och 8-9 minuter med vanlig ugn.
Det är ett recept av konditorn Therese Wikström på kondiset ”En liten smula” i Norrtälje.