Bästa boten mot åderbråck

Åderbråck är en kvinnosjukdom, och inte så sällan ärftlig. Vi har träffat Eeva-Liisa och hennes dotter Elsa, som båda opererat sina åderbråck. Och så tipsar vi om metoderna som hjälper.

Åderbråck – Var tredje kvinna drabbas

• Åderbråck drabbar fler kvinnor än män. Var tredje svensk kvinna och var fjärde man drabbas av åderbråck.

• Det är inte farligt att ha åderbråck utan är i första hand en utseendefråga med blå utbuktande ormar längs benen. Ibland gör åderbråcken också att benen svullnar och domnar.

• Åderbråck är ärftligt, en sjukdom som egentligen inte kan bli botad, det är bara symtomen som kan mildras.

• Det finns flera olika
effektiva behandlingar av åderbråck. Operation, skumbehandling och laser är några metoder.

Bästa boten mot åderbråck
Eeva-Liisas ben före operation.
Foto: Gunnar Ask

– Jag fick mina första åderbråck när jag var 14 år. Jag har aldrig haft ont eller andra besvär av åderbråcken, men det har sett så fult ut att jag ogärna har gått i kjol. När jag var tonåring sprutade en läkare åderbråcken med koksalt, men det hjälpte inte, utan de blev bara fler och större. Så när jag var 30 år lät jag operera mig för åderbråck för första gången, berättar Eeva-Liisa Sjögren, 58 år.

Åderbråcken togs bort med så kallad stripping, och hon har fortfarande ärr på underbenet efter den operationen. Efter att Eeva-Liisa fött sina döttrar kom åderbråcken tillbaka och för varje år blev de allt fler och större.
– Benen såg hemska ut. När jag sökte läkare fick jag veta att jag inte kunde räkna med att bli opererad av landstinget, eftersom jag inte hade tillräckliga problem. Om jag ville ta bort dem, fick jag betala ur egen ficka.

Det dröjde 15 år innan hon vände sig till en privat kirurgmottagning för att få hjälp.
– Jag valde laser den gången trots att det var dyrare. Dels för att slippa få nya ärr, men också för att metoden är skonsammare.

Eeva-Liisa opererade bägge benen samtidigt, en omfattande operation som tog nästan sex timmar.
– Jag hade förvånansvärt lite ont efteråt. Kände mig mest lite yr efter att ha varit sövd så länge, men jag behövde inte ens vara sjukskriven. Operationen kostade 38 000 kronor och det var värt varenda krona.

Eeva-Liisas dotter Elsa, som är 23 år och dansstuderande, har låtit operera sina ben två gånger redan. Första gången när hon var 19 år då hon lät ta bort åderbråck vid vaderna.
– Många yngre tycker det är pinsamt att ha blå utstående ådror som slingrar sig upp på benen. Det är okej om mormor och farmor har åderbråck, men som tonåring är det skämmigt.

6 frågor till doktorn
1. När ska jag gå till doktorn?
– Om benen svullnar, om åderbråcken ger en tyngdkänsla, om benen domnar, kliar eller om man har krypningar, bruna miss-färgningar på underbenen eller om man har bensår.

2. Kan jag förebygga åderbråck?
– Nej, det enda man kan göra är att minska besvären genom att använda stödstrumpor dagtid, för att motverka trycket i underbenen.

3. Motion, gå ner i vikt…?
– Det är alltid bra att motionera och gå ner i vikt om man är överviktig, men det förebygger inte åderbråck. Att man kan få åderbråck genom att gå på stengolv eller gå mycket, stämmer inte. Däremot är det inte bra för benen att man står still, mycket och länge, för då ökar trycket i underbenen och det blir jobbigare för venerna att transportera blodet uppåt.

4. Får jag någon garanti vid operation?
– Vi garanterar att åderbråcken är borta efter operationen, men vi kan inte garantera att de inte kommer tillbaka i framtiden. Opererar man bort skadade kärl finns alltid risken att man får nya åderbråck någon annanstans på benet efter en tid, säger Stefan Nydahl.

5. Finns det någon anledning att inte operera?
– Om man inte har några besvär av åderbråcken och det bara är av kosmetiska orsaker, finns det inte någon medicinsk anledning att göra en operation.

7 METODER FÖR SLÄTA, FINA BEN

Metoder mot ådernät

Ådernät är millimetertjocka blåröda ytliga blodkärl, som oregelbundet slingrar sig fram över huden. För de flesta ger det enbart kosmetiska besvär.

Injektioner/mikrosklerosering
Ådernät behandlas med ett läkemedel som sprutas in i de ytliga kärlen. Kärlen skrumpnar ihop och försvinner. Det kan räcka med en behandling, men oftast behöver man behandlas upp till tre gånger. Omkring hälften av dem som behandlas blir av med sina ådernät.
Pris: 1 500 kr/gång

IPL – Intensivt Pulserande Ljus
Vissa försöker behandla ådernät på benen genom att belysa dem med IPL, en typ av laser, vilket kan fungera om nätet är mycket tunt och fint. IPL fungerar dock bättre på ådernät i ansiktet där kärlen ligger ytligare.
Pris: Från 500 kr/gång

Metoder mot åderbråck

Venerna i benen, som transporterar upp det syrefattiga blodet till hjärtat, har klaffar. Om klaffarna försvagas kan de börja läcka och blodet blir stillastående eller börja rinner nedåt i stället. Då blir det för mycket blod i benen och venerna som ligger direkt under huden blir uttöjda och förstörda.

Skumbehandling/Skleroterapi
Ett läkemedel i form av en skumblandning injiceras i venen så att den förstörs. Metoden har något sämre långtidsresultat än operation och risken finns att besvären kommer tillbaka. Ofta ett komplement till operation eller laserbehandling.
Pris: 15 000–18 000 kr

Operation med virknålsteknik/Flebectomi
Under lokalbedövning gör läkaren millimeterstora hål i huden, i vilka ett virknålsliknande instrument sticks in och ur vilken den skadade venen dras ut. Vid mycket åderbråck kan det bli upp till hundra små hål. Dessa läker snabbt och lämnar oftast inga ärr. Laser- och skumbehandling kompletteras nästan alltid med flebectomi.
Pris: 4 000–20 000 kr

Operation med Stripping/Standardmetoden
Via ett snitt i ljumsken tar läkaren av den skadade venen och drar ut den. Operationen kan ge ärr och det finns risk för infektioner i operationssåren efter operationen. Sker under narkos. Liten återfallsrisk.
Pris: Från 15 000 kr

Laser
Under narkos förs en tunn laserfiber in i venen ungefär i nivå med knävecket. Venen bränns inifrån så att den skrumpnar ihop. Skonsamt för patienten, liten infektionsrisk och ger minst smärta efteråt. Återfallsrisken ungefär lika stor som för standardmetoden.
Pris: 18 000 kr

Radiovågor
Fungerar på samma sätt som
laser, en tunn fiber förs in i venen på låret och radiovågorna som sänds ut omvandlas till värme och kärlet bränns inifrån. I Sverige används metoden i dag endast på försök vid kirurgkliniken på lasarettet i Västerås, men andra kliniker är intresserade av metoden.

Av: Anne Meisner

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top