Fungerar trädgårdsplanen?

Fungerar trädgårdsplanen? Hej! Vi har nyligen flyttat till en jättetomt, i en södersluttning vid Vallentunasjön. Det blåser friskt men i norr skyddar ett skogsklätt berg...

Fungerar trädgårdsplanen?

Hej! Vi har nyligen flyttat till en jättetomt, i en södersluttning vid Vallentunasjön. Det blåser friskt men i norr skyddar ett skogsklätt berg och i öster och väster finns stora träd. De flesta träden är jättelika granar, några tallar, björkar och ekar. Nu till min fråga: I den östra tomtgränsen tänkte jag ta ner ett tiotal jättegranar och plantera lägre och vackrare träd och buskar. Det är skogsklädd allmänning på andra sidan gränsen. Ph-värdet är 6, och naturlig markflora är blåsippor, glest gräs, lite blåbärsris och mossa. Jag har funderat på plommon, körsbär, lönn av olika slag, tamarisk, hassel, gulbladig fläder, lind, gulved, korstörne som experiment på den mest skyddade platsen, och kanske japansk selkova och någon vingnöt. Jag har redan ett litet medflyttat valnötsträd att placera innan det börjar växa för säsongen. För marken finns gott om vårlökar att fytta dit, och gullvivor. Engelska Bluebells är väl för känsliga, men de spanska kanske går?
Passar dessa växter ihop? Behöver jag höja ph-värdet något? Jag vet inte alls vad det är för växtzon, det känns mycket mildare än i Österåker och det är gott om stenar som “värmemagasin”.
Ytterligare en fråga: De engelska uppgifterna Hardy, Frost Hardy och Fully Hardy. Hur vågar man tolka dem när man står i Wisley Gardens plantskola? Finns något internationellt plantregister med jämförbara uppgifter? Med hopp om svar. / Christina Resén

Svar:

Hej!
Det var en lång rad med trevliga växter som du ska ersätta de höga granarna med. Jag antar att du är ute efter att skapa ett woodland? Det är ett lite “förädlat” skogsparti. Då är nog pH-värdet 6 en fördel. Jag skulle inte kalka. Jag har inte kunnat hitta något om nämnda växter som säger att de inte skulle trivas tillsammans.
När det gäller lökväxter som du tydligen ska flytta dit från det gamla stället så skulle jag göra det nu innan de vissnar ner. Åtminstone för engelska bluebells (klockhyacint) är det det allra bästa. Som du säger så kan stora stenar och läplanteringar göra mycket för känsliga växter. Plantera dina bluebells i skydd av några stenar och gärna i en sluttning. Jorden kan gärna blandas med lite grus där eller lägg grus över jorden.
Ja, den spanska klockhyacinten (Scilla hispanica) är lite lättare att odla än den engelska.
De engelska benämningarna kan bara tjäna som jämförelse mellan sorterna.
De som är mest härdiga i England är mest härdiga här också. Det är mycket svårt att jämföra engelskt klimat med vårt. Ofta skyddar ett snötäcke här i norr mer än den ofta förekommande barfrosten söderut.
Var inte rädd för att prova! Jag känner inte till någon bok som tar upp härdighet internationellt.
Hälsningar Gunnel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top