Smaktest chorizo

Få korvar som kallas chorizo har tydlig paprika- eller chilismak. Så här tyckte testgruppen om tio sorter. Läs hela smaktestet på chorizo här.

Det här är chorizo

  • Chorizo är en välkryddad korvtyp med anor på iberiska halvön, men produktnamnet är inte ursprungsbundet. Den typiska röda färgen kommer från röd paprika, ofta smakförstärkt med chili.
  • Korven görs av mer eller mindre grovmalen fläskfärs, ibland även nötkött. Mexikansk chorizo kan vara mera fin-
    mald och gjord på enbart nötkött. Korvskinnet brukar vara naturfjälster av gris.
  • Varierande styrka och kryddning förekommer, liksom färdigkokta, råa, syrade och rökta varianter. Den kokta typen be­höver bara bli varm före förtäring, den råa måste genomstekas.
  • Korven är lämpad att grilla eller steka. Bör förvaras i kylskåp.
  • Många av korvarna är fria från gluten, laktos och soja­protein. Vissa chorizor är rökta (en konserveringsmetod), andra bara smaksatta med rökprodukt.
  • Fettmängden varierar ordentligt mellan märkena, från 17 till 37 procent. Mängden fett sjunker förstås vid tillagning, särskilt på de råa korvarna, då fett smälter ut i stek- eller grillvärmen.

Så testade vi

Testet är ett blindtest. Panelen bestod av fyra personer ur Icakurirens redaktion.
Vi bedömde och diskuterade korvarnas utseende, doft, smak och konsistens.
Priset är det vi betalade i butik i Stockholmsområdet i maj månad.
Betygsskalan är 1–5, där    5 är bäst.

Tanken på chorizokorv väcker förväntan på vackert paprikaröda korvar, grillade eller stekta, med kryddigt bett av chili och gärna lite spiskummin.
Inte många av de tio korvar testgruppen smakade uppfyllde förhoppningarna. De flesta var barnvänligt milda, utan vare sig paprikafärg eller kryddhetta.

De färska – råa – korvarna, som vi väntade oss ännu mera av, var både syrliga på gränsen till sura, och påfallande sega i konsistensen.
Godast var glädjande nog en ekologisk chorizo, Änglamark, och sämst WurstMaster, som doftade mindre angenämt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top