Test av laserskrivare

Laserskrivare är billiga i inköp, men dyra i längden. Icakuriren har testat tio laserskrivare för under tusenlappen. Läs hela testet av laserskrivare här.

Så testade vi

Brukartestet är gjort av testföretaget Wiseguide. En van datoranvändare har installerat skrivarna och skrivit ut olika typer av utskrifter.

  • Under provningen bedömdes och betygsattes hur skrivarna är att installera och hantera, skrivarnas snabbhet, funktioner och kvalitén på utskrifterna.
  • Vi har också räknat ut priset per utskrift.
  • Prisuppgifterna för lasertonerna är hämtade från Inkclub och är för originalpatroner.
  • Priserna på laserskrivarna är från större butikskedjor och nätbutiker under september 2013.
  • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Upplösning*
Skrivarnas upplösning anges i dpi, står för dots per inch, alltså punkter per tum (2,54 cm). Ju högre upplösning desto tätare fördelar sig punkterna på pappret och ju detaljrikare blir bilden.

Tips inför köpet

•    Fundera på vilka behov du har av en skriver. Vilken typ av dokument, hur många  och hur ofta du tror att du kommer att skriva ut.
•    Vill du kunna skriva ut bilder? Om du inte är fotointresserad är det både billigare och bättre kvalité på bilderna om du lämna in dem till ett fotolabb än skriver ut dem själv.
•    Är du en ovan datoranvändare – välj ett välkänt märke. Datorer har lättare att läsa av drivarrutinerna om det är ett märke de känner igen och det gör att de skrivarna lättare att installera.
•    Välj skrivare efter vilken datorlösning du har: stationär, bärbar eller om du vill kunna skriva ut från mobilen.
•    Tänk på att den skrivare som är billigast i inköp, sällan är det i längden.

Test av laserskrivare
Test av laserskrivare
Test av laserskrivare. Foto: Magnus Carlsson

Många gånger är det billigare att köpa en ny skrivare, än att byta tonerna när de tagit slut. Priset på en ton kan vara flera hundralappar högre än priset för en ny skrivare, där färgtoner ingår. Visserligen räcker inte den första tonen till lika många utskrifter som en man köper som påfyllnad. Det sägs bero på att det går åt färg att “smörja upp” skrivaren när den är ny.
Laserskrivarna som Icakuriren har testat är för hemmabruk, fem med svartvit utskrift och fem färgskrivare. Ingen av dem kan kopiera eller skanna.  Vi har granskat hur laserskrivarna är att installera och använda. Men också räknat ut priset per utskriven sida.

Stor prisskillnad
Kostnaden per sida varierar från 30 öre till nästan det dubbla, 59 öre. Det beror dels på priset på lasertonern och dels på hur många sidor tonen räcker till. Där skiljer det sig åt mellan skrivarna. Brothers ton, som visserligen är billigast, kostar 385 kronor, men räcker endast till 1 000 utskrifter. Kyoceras är dyrast, 949 kr och räcker till att skriva ut 1 600 utskrifter, alltså 59 öre per sida. Flest sidor, 2 500, kan man skriva ut med Oki ton innan den behöver bytas ut.
En skrivare ska vara enkel att installera, det ska gå på några minuter. I princip ska det bara vara att koppla in en sladd och trycka på en symbol för att den ska vara installerad och redo att skriva ut. Fem av skrivarna är svåra och tidsödande att installera, även för den vana datoranvändaren. Flera av dem, som Dell, envisas med att visa felaktiga felmeddelande vid installationen. En förutsättning för att överhuvudtaget kunna få i gång skrivaren är att det följer med en USB-kabel. Det gör det inte till fem av skrivarna, det får man köpa till extra för en hundring. Snålt!

HP bäst
Bäst av skrivarna är HP Laserjet Pro P1102W som får totalbetyget fem. Förutom att den är busenkel att installera – trots att den är trådlös – stödjer den också mobil utskrift. Den har också ett nätt format i jämförelse med övriga. Skrivarupplösningen är visserligen den lägsta, men räcker för en svartvit skrivare. Annars är det svårt att se någon större skillnad på skrivarnas utskrifter, trots att de har olika upplösningar.
Stämpeln sämst går till färgskrivaren Samsung CLP-365. Det beror inte enbart på att den är svår och besvärlig att installera, utan också på att den krånglar, och felaktigt och frekvent visar felmeddelande. Fördelen är att den gör bra färgutskrifter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top