Handarbete ökar livskvaliteten – nu vill forskarna ta reda på varför

Är yoga ingenting för dig? Sticka en tröja istället! Mycket talar för att den som handarbetar och slöjdar regelbundet är mer tillfreds med livet än andra. Nu ska forskare undersöka sambandet mellan handarbete och psykiskt välmående.

Att fler än någonsin handarbetade under pandemin beror troligen inte bara på att många fick tid över och stannade hemma mer än någonsin. Det var nog inte heller en slump att årets julklapp i fjol var en hemstickad tröja. Handarbete och hantverk ligger i tiden, av flera skäl. 

Ett är att personer som handarbetar helt enkelt upplever att de mår bra av det.

– Handarbete är kontemplativt, samtidigt som man skapar något och på så sätt får en belöning, konstaterar Niclas Flink, kulturutvecklare för hemslöjd i region Jönköpings län.

Han är initiativtagare till en ny studie om sambandet mellan handarbete och hälsa.

Handarbete liknar meditation

Under sina många år i hemslöjdsbranschen har han sett exempel på att handarbete kan vara rent livsavgörande.

– Jag har träffat personer som sitter och täljer på kvällarna bara för att inte ta till flaskan. Mött andra som börjat virka när de fått cancerbesked. En kvinna som jag träffat hade kronisk värk och låg ner och stickade mössor till barnhemsbarn i Rumänien. Hela meningen i hennes tillvaro låg i det.

Många jämför också handarbete med yoga och mindfulness, de upplever hur tid och rum försvinner när de sitter lutade över sitt broderi eller tummar sin keramikskål.

– Sen har vi det repetitiva momentet också. Meditation till exempel bygger ju på ett mantra som du hela tiden repeterar och med stickning är det samma sak: Du upprepar dig, men måste ändå vara uppmärksam, konstaterar Mats Sundbeck, doktor i medicinsk vetenskap med inriktning på folkhälsa vid Lunds universitet, som leder själva studien.

Handarbete en folkrörelse

Om man handarbetar tillsammans ger det även sociala fördelar. En syjunta eller hantverksgrupp kan vara en bra väg mot ett mer utåtriktat liv för den som har svårt med
sociala kontakter.

– När du har något i händerna kan du välja att sitta tyst, du kan helt enkelt välja din grad av deltagande, menar Niclas Flink.

Men varför behövs då en studie, när alla verkar överens om att vi mår bra av att handarbeta? Helt enkelt för att det finns väldigt lite forskning kring förhållandet mellan just hälsa och handarbete. De studier som gjorts är dessutom så kallat anekdotiska: Forskarna har intervjuat personer som fått berätta om de upplever att de mår bättre av att handarbeta.

Sover man bättre av handarbete?

– Man har inte undersökt om personerna faktiskt sover bättre, är mindre stressade, har bättre självkänsla och så vidare. Därför vill vi jämföra den handarbetande gruppen med normalbefolkningen, förklarar Mats Sundbeck.

I sin undersökning använder de sig därför delvis av samma frågor som Folkhälsomyndigheten ställer vartannat år till slumpvis utvalda personer. På så vis kan de sedan jämföra den psykiska hälsan och det allmänna välbefinnandet hos dem som handarbetar med befolkningen i stort. Och en sådan undersökning behövs, det är de övertygade om.

– Vi ser idag att den psykiska ohälsan ökar, liksom sjukskrivningarna för stressrelaterade åkommor och utmattningssyndrom. Problemen kryper dessutom ner i åldrarna. Men vi har också en stor del av befolkningen, en fjärdedel, som regelbundet sysslar med någon form av handarbete. Därför är det något som kan ha en ganska stor påverkan på folkhälsan, konstaterar Niclas Flink.

25 procent handarbetar i Sverige

Efter att se på film, läsa böcker och fotografera är handarbete den vanligaste fritidssysselsättningen i Sverige. Hela 25 procent av befolkningen handarbetar eller slöjdar en eller flera gånger i månaden.

Deltagarna i studien får genom en enkät svara på frågor som rör bland annat hälsa, ekonomi, tobaksvanor – och handarbete, så klart.

Niclas och Mats påpekar att de är lika intresserade av svar från personer som handarbetat länge som från nybörjare. Om man handarbetar ofta eller mer sällan spelar heller inte någon roll. 

Om de själva handarbetar?

– Jag är mångsysslare, men att tälja ligger mig närmast, förklarar Niclas Flink, som grämer sig lite över att det inte går att ta med täljkniven på tåget.

– För det mesta täljer jag ingenting särskilt, det handlar mest om att få hålla på med kniven. Jag gör änglar, fåglar och ljusstakar av olika slag.

Mats Sundbeck är en mer sporadisk handarbetare:

– Jag håller inte på med något för tillfället. Men jag har stickat en tröja som vägde 1,2 kilo. Och så har jag stickat två högervantar – det stod inget i beskrivningen om att man skulle sticka spegelvänt…

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top