Så bor du gratis på semestern

Bo gratis på semestern – genom att byta ditt hem mot en villa eller lägenhet utomlands. Bostadsbyte är en företeelse som växer snabbt, och ­Sverige är eftertraktat.

Tips för ett lyckat byte

 

Teckna alltid ett kontrakt med bytes­familjen. Var detaljerad om vad som ingår
i bytet. Plocka bort saker du är rädd om.

  • Kolla dina försäkringar, glöm inte bilförsäkringen.
  • Den vanligaste orsaken till tvist mellan bostadsbytare är missförstånd, ofta språkliga. Ta dig tid att lära känna och kommunicera med bytesfamiljen.
  • Kolla på fotona om ni verkar ha ungefär samma standard och krav på komfort.

3 fördelar med att byta bostad

  • Du bor gratis.
  • Du kommer bort från massturismen och får en personlig semester.
  • Du kan få låna bil, cyklar, tvättmaskin, köksutrustning och annat.

… och 3 nackdelar

  • Tar tid och engagemang.
  • Osäkerhetsmoment med någon som bor i ens hem (medan vissa tycker att det känns tryggare).
  •  Du får ta seden dit du kommer. Om du är pedant och byter med en slarver finns risk för besvikelse.

De tre största sajterna

www.intervac-homeexchange.com
Cirka 30 000 medlemmar varav ungefär 800 svenskar. Bytesmöjligheter i mer än 50 länder. Medlemskap: Kostar 795 kronor om året, då ingår 20 bilder i annonsen.

www.bostadsbyte.com
Cirka 13 000 medlemmar varav ungefär 130 tillhör HomeLink Sweden, som också kallas Bostadsbyte. Bytesmöjligheter i över 80 länder. Medlemskap: 840 kronor om året, då ingår fem bilder i annonsen. För 170 kronor extra kan du lägga ut 20 bilder.

www.homeexchange.com
Mer än 50 000 medlemmar, varav drygt 800 svenskar. Bytesmöjligheter i mer än 150 länder. Medlemskap: 840 kronor året, obegränsat antal bilder i annonsen.

 

Nätföretagen som förmedlar bostadsbyten har vuxit de senaste åren. Fransmännen byter oftast hem – sett till antal byten och invånare – följda av invånarna i USA, Kanada och Spanien.
Också allt fler svenskar blir medlemmar och byter, rapporterar de största sajterna.
– Vi svenskar är lite osäkra till kynnet. Ska man verkligen släppa in någon i sitt hem? Men den attityden håller på att förändras, säger Karin Kåsa, Sveriges representant för den största bytessajten Homeexchange.
Företaget startade 1992 och har cirka 55 000 medlemmar i mer än 150 länder. Vd:n och grundaren Ed Kushins räknar med en ökning på 17 procent i år jämfört med 2013 – vilket innebär 130 000 byten på fem kontinenter under 2014.
Konceptet är enkelt: Du lånar ut ditt hem och får samtidigt låna bytesfamiljens. Inga pengar emellan. Ofta ingår bil, cyklar och annat man kommer överens om.
Sajterna fungerar ungefär som dejtingsajter; de hjälper medlemmar att få kontakt. Sedan är det upp till var och en att fortsätta dialogen och komma överens. När man bestämt sig skriver man ett kontrakt online. Då gäller bytet. Man får inte ändra sig för att man får ett bättre erbjudande.

Hela landet är intressant

Sverige är eftertraktat, berättar Karin Kåsa.
– Vi brukar ha cirka 1200 medlemmar som vill just till Sverige, och vi har ungefär 800 svenska medlemmar.
Och det är inte bara Stockholm som är intressant:
– En villa eller liten stuga var som helst i Sverige kan vara lika lockande. Familjer utomlands uppskattar det som vi kanske tar för givet: Ytorna, skogarna, allemansrätten, forsande älvar och röda trähus, och att det är så rent i Sverige.
Karin och Peter Åberg och deras två söner Nils, 15, och Karl, 13, har bytt hem under nio semestrar. De bor i ett villaområde utanför Luleå i ett rött hus på 170 kvadrat – som de bytt bland annat mot en lägenhet på Sardinien i Italien och ett hus med egen pool i Provence i Frankrike.
– Det blir billigare, men framför allt får man en mer personlig semester. Man kliver rakt in i landets vardag och kultur, berättar Karin Åberg.
– Familjen du byter med kan ge dig tips på utflykter, restauranger, favoritställen. Dessutom får du ett rymligt hem med köksutrustning, cyklar, tv med mera. Vi brukar låna ut vår bil mot att vi får låna den andra familjens.
Familjen Åberg bytte bostad för första gången med ett par
i Danmark för nio år sen.
– Då var barnen små, och det var fantastiskt att komma till ett hem med trädgård, kök och tvättmaskin. Att slippa ett trångt – och dyrt – hotellrum.
Förra sommaren bytte de med en familj i franska Bretagne.
– Vi njöt av sol och värme och hörde att det var kallt och grått i Norrbotten. Å, vad misslyckat för dem!, tänkte vi. Men de tyckte att vädret varit perfekt, och var lyriska eftersom de fått fiska i små sjöar mitt i skogen.

Startades av lärare

De första företagen som förmedlade bostadsbyten startade på 1950-talet av lärare i USA och England som bytte hem på loven. Men det var först med internet som fenomenet spreds på allvar.
– Med all ny teknik blir det enklare att komma överens snabbt, säger Karin Kåsa. Du kan skypa, mejla och sms:a foton och länkar till sevärdheter.
– Veckoslutsbyten är en växande trend. Att man byter hem över helgen, till exempel Stockholm–Paris.
De flesta som byter hem har en positiv inställning till folk de inte känner, visar en italiensk undersökning. 75 procent av hembytarna anser att “de flesta människor är pålitliga”. Hälften av dem som byter bostad har barn. Merparten är högutbildade som tycker att ekologisk mat är viktigt och som gärna besöker museer och naturreservat. De flesta gör första bytet för att resan ska bli billigare. Men efter några byten är det upplevelsen som lockar; att man kommer bort från massturismen och får en mer genuin semester.

Passar det alla?
– Kanske inte den som är perfektionist med ett stort kontrollbehov, säger Karin Åberg i Luleå som gjort nio byten.
– Man bör ha en positiv inställning och kunna vara flexibel. Det krävs också ett engagemang. Att man tar sig tid och lär känna den andra familjen. Ger personliga tips och gör i ordning en mapp eller liknande med info om hur tvättmaskinen funkar och annat praktiskt.
“Hur törs ni släppa in okända i ert hus?”, är en fråga familjen fått många gånger.
– De känns inte som främmande, säger Karin Åberg. Man lär känna varandra via mejl och foton där man delar detaljer som var cykelnyckeln hänger och vad ens grannar heter.
– Bytet bygger på ömsesidigt förtroende. Båda familjerna lämnar också kontrolluppgifter till sajten där man är medlemmar.
Familjen Åberg har inte råkat ut för något missöde – utom en förlorad motorvärmarsladd.
– Familjen från Sardinien landade på Luleå flygplats i 20 minus och snöstorm. De hade nog aldrig hört talas om motorvärmare och körde utan att dra ur sladden.
Bästa bytet?
– Med en familj från Kapstaden tre veckor över jul och nyår. Vi fick en stor lyxig villa med pool. Vi bodde 300 meter från stranden, solade och badade.
– För familjen från Sydafrika blev det också en toppenjul. De fick se renar och norrsken och fira sin drömjul med massor av snö.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top