En weekend till fots i Budapest

Strosa på gågatorna i västligt influerade Pest eller njut av de pittoreska gränderna i Buda. Majestätiska Donau delar av denna centraleuropeiska badstad.

En weekend till fots i Budapest

Prisläge

Billigt. Framförallt restaurangbesök och spabehandlingar är mycket prisvärda.
Valuta Forint. För att få den svenska summan, ta bort en nolla och dividera med tre.
Res hit
2 timmar och 20 minuters flygtid.

Bästa årstiden

Undvik den varma högsommaren. Budapest har en mild vår och en höst med ett behagligt klimat även långt in i oktober.

Tre måsten

  • Langos
  • Gräddiga bakelser för en spottstyver
  • Snabba taxiresor för trötta turister

Tre restauranger

  • Menza. Trendigt, populärt och vansinnigt gott!
  • Kiskakukk. Hemtrevligt, genuint och riktigt vällagad mat för en spottstyver.
  • Gundel. För den som vill uppleva det ungerska köket i lyxversion.

Tre museer

  • Förintelsemuséet
  • Terrormuséet
  • Konsthallen

Tre sevärdheter

  • Széchenyibadet
  • Operahuset
  • Slottet med tillhörande slottskulle

Tre hotell

Floden flyter i maklig takt mellan de två tidigare separata städerna Buda och Pest, som senare växte ihop till Budapest. Här kantas gatorna av ståtliga träd och bakom varje hörn finns en ny makalöst vacker byggnad, om än sliten och med spår av 1900-talets mångåriga ockupationer. Oavsett om man föredrar det mer västligt influerade Pest, med sina affärer, gågator och sevärdheter, eller det på kullar belägna Buda med slottet, trånga gränder och gamla kyrkor – Budapest har något för alla. Staden lockar dessutom med många otroligt vackra termalbad, spabesök för en billig penning och ett kök som överträffar alla förväntningar. En riktig pärla bland Europas storstäder.

Massage, glass och gulasch

Efter att ha anlänt till staden beger vi oss till Liszt Ferenc Tér för att äta lunch på någon av de många uteserveringar som kantar torget. Gulaschen vi beställt är smakrik och serveras i en liten plåthink. Ett grovt bröd hör till och en av Ungerns mest kända maträtter är avsmakad redan efter några timmar i landet. Efter att ha betalat den lilla notan (en gulaschsoppa kostar mellan 20-40 kronor på de flesta restauranger) beger vi oss vidare längs Andrássy Utca, Budapests Champs-Élysées, och kommer inom kort fram till såväl det vackra Operahuset, Donau samt det judiska före detta ghettot med den vackra synagogan och Raoul Wallenbergs gata. Då vi har beslutat oss för att ägna fredagen åt att upptäcka Pest strosar vi längs med Vaci Utca, stora gågatan i Pests centrum. Här ligger de stora klädkedjorna bredvid ställen som erbjuder fotmassage, glass eller ännu fler gulaschsoppor. Vid ett vackert torg ligger Gerbeaud, det klassiska kaféet för konstnärer och intellektuella som är ett måste för alla besökare i Budapest.

Middag planerar vi att äta på den omtalade restaurangen Menza vid torget bredvid hotellet. Vår hotell­ägare skrattar lite åt oss när han hör att vi inte har bokat bord på en fredag. Men Menza har en väntelista, så efter att vi har skrivit upp oss tar vi en drink i baren och njuter av den retrochica inredningen, det vackra folket och det höga tempot. Efter en halvtimme får vi ett bord. Våra förväntningar på den trendiga och omåttligt populära restaurangen är höga, men maten överträffar alla förväntningar. Detta är ett måste för alla matälskare. Kvällen avslutas med en drink på en av Budapests “ruin bars”, det vill säga barer som byggts upp i ödehus. De är ofta mycket välbesökta och inredda mer som konstutställningar än traditionella barer.

Vintagefynd

Affärerna i centrum och på gågatan har öppet även på lördagseftermiddagar samt söndagar, men då vi ska till några avsides vintageaffärer som stänger redan klockan 14, ger vi oss av tidigt. Efter att jag har fyndat en otroligt billig och vacker klänning från sextiotalet slår vi oss ner på ännu ett klassiskt café man inte får missa: Café New York. Budapest är en stad med många konditorier och härliga bakverk, och det är frestande att köpa bakelser i varje litet gatuhörn. Café New York besöks dock främst för den vackra inredningen i sekelskiftesstil och känslan av lyx och flärd.

Några timmar shopping senare är fötterna trötta och magarna tomma. Centrala saluhallen nere vid floden bjuder på stånd efter stånd dignande av frukt och grönsaker och så de obligatoriska köttdiskarna. Paprika och salami är Ungerns specialiteter och här kan man köpa mängder av dem båda. Främst är det dock langosen som lockar oss i den stora saluhallen, och vi hittar langosståndet på över­våningen. Det är trångt och knöligt att stå i kö, men efter några vassa armbågar i sidan får vi varsin gigantisk langos med de klassiska till­behören vitlök, gräddfil, ost och rödlök. Efterlängtad och välsmakande!

Efter ett kort stopp för att hämta badkläderna beger vi oss vidare i taxi till Széchenyibadet, det äldsta och största i Budapest. Vi bokar in en fotmassage några timmar senare, och fram till dess är det bara att njuta av termalbassängerna, de två stora utomhusbassängerna och de många småpoolerna. Efter några timmar känner vi oss hemma och njuter i det varma vattnet medan Budapestkvällen kommer över oss. Det är en speciell känsla att bada utomhus med månen ovanför och de vackra byggnaderna upplysta av lyktor. Till sist sliter vi oss från bassängerna för en väl­behövlig och mycket uppskattad fotmassage innan vi beger oss vidare till kvällens avslut: den mysiga mexikanska restaurangen Iguana.

Terrorns hus

Söndagen möter oss med samma blåa himmel och skinande sol som de övriga dagarna. Idag ska vi över till Buda och utforska den delen av staden till fots, men först beger vi oss till det kända Terrormuséet som ligger i det hus som tidigare var högsäte för såväl nazister som kommunister och kallades för Terrorns hus. Det är en stark upplevelse som ger oss mer förståelse för stadens mer slitna delar och dess historia. När vi några timmar senare kommer ut på gatan igen blir vi överraskade av den starka solen, och börjar gå i riktning mot den för att besöka Parlamentsbyggnaden nere vid Donau.

Kanske är Sveriges parlament lika vackert, jag vet inte? frågar en stolt ungrare oss och vi kan bara neka till det. Budapests parlamentshus ser mer ut som ett slott med sina tinnar och torn och den som har tid bör ta en guidad visning för att verkligen uppleva den vackra arkitekturen. Framför parlamentet, strax vid flodkanten, står skulpturer av skor uppradade på kajen. De är en påminnelse från stadens mörka tid och låter oss minnas de som blev nedskjutna i floden av pilkorsare, de inhemska nazisterna under slutet av andra världskriget.

Den anrika kedjebron tar oss snabbt över till Buda och efter en kort tur med en pendel upp på slottskullen står vi inför en av de bästa panoramautsikterna över staden och beundrar de vackra byggnaderna. Lunchen, en smakrik kyckling Kiev och ännu en gulaschsoppa, intas på en restau­rang på en smal liten gata bakom slottet. Nu känns det verkligen som att vi är i sydliga Europa snarare än enbart två timmars flygresa från det kalla Sverige. Buda är genuint och mysigt, och dessutom fullt av sevärdheter. Längre bort längs med Donau ligger det kända termalbadet och hotellet Géllert, gatorna kantas av vackra kyrkor och Budakullen bjuder på en fantastisk utsikt om man orkar gå hela vägen upp.

Gränder och labyrinter

Efter lunchen beger vi oss via pittoreska gränder till labyrinterna bakom slottet: här ligger ett museum helt under jorden och de vindlande gångarna är spännande att utforska. Bredvid ligger ett underjordiskt sjukhus, men efter flera dagar till fots är en helkroppsmassage mer lockande än ännu ett museum, så vi beger oss tillbaka till Pest för en thaimassage. Visst är det billigt i Budapest, men på de större gatorna och på turiststråken finns det massagebehandlingar som är dyrare än i Sverige. Vi får varsin timme thaimassage för 250 kronor och känner hur våra trötta kroppar äntligen vaknar till liv igen. Eftersom vi har gått så mycket känns det bra att ha delat upp våra dagar i halvdagar med upplevelser på förmiddagen och avslappning med bad eller massage på eftermiddagen.

Sista kvällen i Budapest äter vi på den italienska restaurangen Magdalena Merlo ett stenkast från vårt hotell. En lyxig middag med en god flaska vin, vällagad italiensk mat och en söt och mäktig efterrätt för 150 kronor per person är inget vi är bortskämda med i Sverige. Alla måltider har överraskat oss med att vara riktigt goda och prisvärda. Vi var beredda på att komma till en stad med en mörk historia, vackra byggnader och många sevärdheter. Vi förväntade oss inte den totala skönheten eller den fulländade matupplevelsen. Budapest överraskar gång på gång, och bortskämda, mätta och avslappnade åker vi på måndagen hemåt med en önskan om att åka tillbaka.

 

Av: Ellen Haglund

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top