Topptur lockar i norska Tromsö

En topptur i Tromsö är en kombination av fjällvandring och utförsåkning. Vintersporten har ökat i popularitet och vi har begett oss till Norge för ett äventyr.

Korta fakta

Resa hit
Flyg via Oslo till Tromsö. Alternativt tåg till Narvik, därefter buss.

Boende
Thon Hotel Tromsö är fräscht och modernt och ligger mitt i staden. Dubbelrum från 1 100 kronor natten.

Mat
Verdensteatret – skönt barhäng och enkla tapas i schyst filmmiljö. Drivs av Tromsø internationella filmfestival.
www.verdensteatret.no

Toppturer
Från nybörjarturer till avancerade flerdagarsturer med guide. Pris: från cirka 700 kronor.
www.tromsonaturogfritid.no

Utrustning
Turskidor med stighudar, av nylon och försedda med klister som fästs under skidan, för att kunna ta sig uppför brantare passager. Randonnébindningar, där hälen kan kopplas loss från skidan, för att bekvämt kunna gå uppför. Hyr utrustning på plats. Vid en guidetur ingår utrustning.

Mer info
www.nordnorge.com

Vi är fyra kvinnor som har gått ihop om en guide för att göra en så kallad topptur. Stighudar, randonnébindningar och lavinsändare är ord som vi knappt har hört talas om, men vi är trötta på liftköer och uppkörda nedfarter – nu vill vi åt en riktig naturupplevelse.


Norskt folknöje

Intresset för toppturer har ökat explosionsartat de senaste åren. Och det är inte längre bara extremskidåkare och människor med toppfysik som kämpar sig uppför bergen. Att på skidor ta sig uppför ett snöklätt berg, äta matsäck, beundra utsikten och sedan njutningsfullt åka ner utmed bergssidan har länge varit ett folknöje i Norge, men börjar också attrahera svenskarna. Vi har valt norska Tromsö och fjället Buren som bas för vår första topptur.

Risk för laviner
Vid fjällets fot får vi en kort säkerhetskurs och bekantar oss med sändare, spadar och kartor. Lavinfaran är vanligtvis stor i området, men just nu är det snöbrist och därmed liten risk för laviner. Dessutom ska vi röra oss i nybörjarområden som har så låg lutning att en lavin i princip inte kan lösas ut, säger guiden Magne Aarbø.
Så känns det dock inte när vi börjar gå uppför berget.
– Alltså, det här måste ju vara nittio grader, säger en av oss när vi når den första kniviga passagen.
Lugne, pedagogiske Magne Aarbø förstår att vi börjar bli trötta och trollar lägligt fram svartvinbärssaft, som han serverar i gröna plastkåsor, och lefse, ett slags tunnbröd med smör, socker och kanel på, som gör att vårt blodsocker skjuter i höjden och vi återigen blir på glatt humör. Vi går i sakta mak, njuter av utsikten, och rör oss inte fortare än att vi hinner babbla med varandra.

Skakig offpiståkning
Efter några timmar når vi äntligen toppen – inte på hela fjället Buren, men åtminstone toppen på Skåhammaren. Här är blåsigt, men utsikten är bedårande. Vi plåtar varandra med armarna sträckta upp i luften.
Vårt första riktiga offpiståk blir lite skakigt med snö som sorbet, vindpackade drivor, träd och stenar om vartannat. Men efter en halv dag är vi tillbaka där vi började. Utmattade – men mycket nöjda med dagens prestation.

Av: Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top