Italienska smaker och trevligt umgänge med Icakuriren

Italien visade sig från sin bästa sida när Icakuriren for dit på två läsarresor; pittoreska medeltidsstäder, ståtliga kyrkor och god mat. Bläddra i bildspelet från resan.

Under försommaren for två grupper på läsarresa med Icakuriren till Toscana och Umbrien. Med ena gruppen reste chefredaktör Helena Rönnberg och med den andra matskribent Malin Ottosson från Icakuriren. Båda grupperna bodde i den lilla staden Chianciano i Toscana. Därifrån gjordes dagsutflykter bland annat till städerna Orvieto, Assisi och Siena.

Spännande medeltidsstäder
Den gamla etruskiska staden Orvieto ligger på en hög bergsplatå i Umbrien. Under staden har invånarna grävt ut mer än tusen underjordiska grottor och tunnlar. Vi fick gå ner i några av grottorna där det för flera hundra år sedan bland annat funnits en olivoljefabrik.
En dag gick resan till Assisi, den stad där den helige Franciskus fick sitt kall och grundade gråbrödraorden på 1200-talet. Hit kommer tusentals kristna besökare varje år. I basilikan tog en gråbroder som bor i Assisi, danske broder Teodor, emot och guidade runt bland heliga reliker och fantastiska takmålningar. Inne i staden kunde resenärerna bland annat beställa pasta med tryffel till lunch, en lokal specialitet, och spana in den lokala färgglada keramiken.

Cykel till Montepulciano
En av dagarna fick deltagarna styra programmet helt själva. Några promenerade till gamla staden eller till ett kurbad i närheten. Andra lånade cyklar och trampade i väg den knappa milen till grannstaden Montepulciano, känd för sitt goda vin.
Resans svenske guide Henrik bor sedan flera år i Florens. Han berättade dels om de resmål och pittoreska städer vi skulle besöka, men också om det italienska vardagslivet med matvanor, sedvänjor och kulturkrockar jämfört med oss svenskar.

Italienska smaker
Resan till Italien vore inte komplett utan den lokala maten. Varje kväll serverades femrätters middag med soppa, pasta, sallad, varmrätt och dessert. De toskanska specialiteterna olivolja, peccorinoost och tryffel gav oss den rätta medelhavskänslan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top