Karibien – färg, fest och fisk

Drömmen om Karibien förvandlas ofta till hotellmonster och plastpalmer. Men längst söderut, långt från orkanvarning och turistmassor, finns öidyllen kvar. Följ med till färgstarka Bonaire och Curacao.

Karibien – färg, fest och fisk
Förverkliga en dröm genom att simma med delfiner i Karibien.
Foto: Johan Almblad
Karibien – färg, fest och fisk
Färgglada hus i Curacaos huvudstad Willemstad.
Foto: Johan Almblad

Gästfriheten på de karibiska lilleputtöarna är varm och stor.
– Vi kallar vissa turister för norrmän. Först är de vita och sedan blir de röda, skrattar Curacaobon Vico Rojer.
Men det är inte bara solen som ger kulör åt de små västindiska öarna i Nederländska Antillerna. Det känns att vi kommer att få en färgstark semester redan när vi anländer till Bonaires flygplats Flamingo International. Flygplatsbyggnaden är godisrosa, precis som öns skygga fåglar, och ser ut som ett lekfullt Villa
villerkulla-hus. Här, på den lilla ön bara åtta mil norr om Venezuela, mellanlandar planen på väg till Sydamerika.
De sympatiskt ljusrosa, turkos och pärongröna husen kan vi tacka en för länge sedan död guvernör för. Hans svåra migrän gjorde att han beordrade sina undersåtar att måla om ytterväggarna till vilken färg som helst – utom vitt.

Därför har numera alla bostäder färger som utspottade Hubbabubba. Stadsdelarna Punda och Otrobanda i Curacaos huvudstad Willemstad klyvs av en naturlig kanal, som kantas av små fik på ena sidan och fiskebåtarna med marknad ombord på den andra.
Tack vare de fiskande männen kan gourmeterna få sitt habegär stillat. Gommen älskar det karibiska kökets milda kokossmaker, spetsat med en gnutta chili. Men passa dig för allt som innehåller den lilla röda pepparfrukten Madame Jeanette. En nia av tio på hot hot hot-skalan, endast slagen av värstingstarkingen habanero.

Det är lätt att inbilla sig att Bonaire har fått sitt namn av bon air, fin luft. Det skulle kunna vara så, men sanningen kommer från indianerna i Venezuela. För dem som var vana vid bergen därhemma var detta ett lågt land, och de döpte ön därefter på sitt eget språk. Så föddes Bonaire.

500 år senare är ön ett land av leenden. Överallt står Bon Bini textat, välkommen på modersmålet papiamentu. Till och med vinden är vänlig. Trots att gradstrecket håller sig runt 30 hela året behöver du inte vara rädd att vare sig bli svettig eller bortblåst. Passadvinden sveper mjukt och ständigt över öarna – och orkanbältet är åtspänt längre upp i Karibiska havet.
Men området har också en mörk historia. Hit fraktades slavarna för att arbeta med saltproduktion. I de små vita hytterna vid den klirrande korallstranden var upp till sex män tvungna att klämma ihop sig.
Slaveriet avskaffades 1795. Nederländska Antillerna av i dag är demokratiska och lyder under det holländska styret. Och trots att det finns många gulden att håva in kommer det att dröja innan de gigantiska hotellkomplexen tillåts rota sig här, om någonsin.
– Vi vill växa långsamt, säger Rolando MarÌn, uppvuxen på Bonaire.

Du kan åka runt Bonaire på ett par timmar – om du är långsam. Bil är bäst och kostar ungefär 35 dollar per dag att hyra. På Bonaire finns inga bussar, och taxiresor tenderar att kosta skjortan.
Missa inte flamingorna som äter småfisk i sjön Goto. Eller den lilla sovande byn Rincon, som placerades mitt på ön för att vara säker mot piraterna som härjade i Karibiska havet på tidigt 1500-tal.
– Folk skrattar åt mig när jag säger att jag ska köra till Rincon. De tycker att det är alldeles för långt, säger Rolando MarÌn.
Till Rincon från huvudstaden Kralendijk tar det en halvtimme. Det säger en del om tempot – och avstånden.

Systerön Curacao är dubbelt så stor och ligger 30 minuter bort med båt. Färgpaletten till huvudstad har 50 000 invånare, Curacao totalt 140 000. Här bubblar livet som pigg kolsyra.
Radiostationerna pumpar ut de senaste merenguerytmerna, salsaklubbarna håller öppet till långt in på morgnarna och turistkommersen tuffar på i något högre tempo.

På Curacao Sea Aquarium blir drömmar besannade på löpande band. För dryga svenska tusenlappen får alla vi som på 1980-talet hade väggstora planscher med hoppande delfiner i solnedgången våra delfindrömmar besannade. På med ett par fenor och så plums i bassängböljan tillsammans med lekfulla Copan och Teresa.
Delfintjejen älskar att bli smekt under fenan och gottar sig kelsjukt på rygg i vattnet, medan hannen Copan gärna vill simma ikapp. Höjdpunkten är att få träna delfinerna i att sjunga – och rida i svallvågorna mellan två framrusande delfinfenor.

På Bonaire blir andra vattendjur beskådade. Den lilla ön, omkramad av friska korallrev, räknas som topp fem i världen av dyktokar – och de har inte fel. Med mask och tuber kan du direkt från stranden hälsa på hemma hos Herr Sjöhäst och Fru Muräna – och har du tur kan du skymta både valhaj och delfiner.
Den allra största dykupplevelsen inträffar fem dagar efter fullmåne i september och oktober.
Då kan man beskåda korallsex. Under några minuter – ingen forskare vet varför – mitt i natten släpper korallerna sina ägg och spermier samtidigt och skapar ett snöfallsliknande fyrverkeri i vattnet.
På Bonaire hyr du dykutrustning i en vecka för cirka tusenlappen. Lägg till priset för en hyrbil och lite matsäck från det cerisefärgade shoppingcentret i huvudstaden Kralendijk, och du har en nästan ofattbart billig dyksemester.

Plumsa i längs västkusten, där vattnet är lugnt och vågorna vilar stilla.
På ostkusten huserar vindsurfarna. Viken Lac Bay är som gjord för nybörjare.
Med sitt grunda, ljumma vatten kan du ta en lektion och efter några rumpplask nästan känna dig som kung på brädan.
Så kom, njut – och akta dig för solen.
För du vill väl inte bli norrman?

Resfakta Karibien

Att bo

Bonaire:
• Happy Holiday Homes. Billigt och bekvämt lägenhetsboende nära
• Kralendijk. www.happyholidayhomes.com
• Harbour Village. Lyxigare hotell vid fantastisk dykstrand. Har ofta prisvärda smekmånadspaket. Eget dykcenter. www.harbourvillage.com

Curacao:
• Habitat är ett femstjärnigt hotell specialiserat på dykning dygnet runt. www.habitatcuracao.com
• SuperClub Breezes är ett perfekt familjehotell. Här ingår allt: mat, alla drycker och vattensporter. www.superclubs.com/brand_breezes/resort_curacao
• Lions Dive är ett bra budgetboende precis vid stranden. Har samarbete med dykfirman Ocean Encounters. www.lionsdive.com

Att äta
Karibien är fiskrätternas kungarike. Passa på att beställa ?catch of the day?. Två specialiteter är conch, en sorts snäcka, och kaktussoppa. Är du sugen på ett mellanmål? Prova det sydamerikanska majssnackset
impana med kycklingfyllning i ett gatustånd. Bra restauranger är Sea Side Terrace i Marie Pampoen (enkelt, billigt, alltid fullt med folk) och Landhuis Dokterstuin (på väg mot Westpunt. Lunchrestaurang som bland annat serverar traditionell getgryta och kyckling med papaya).

Att köpa
Curacaolikör är en kul present. Den färgglada spriten härstammar från ön och framställs ur pomeransskal. Skoja till skivhyllan med karibiska rytmer. Satsa på Gilberto Santa Rosa, jazziga Izaline Calister eller ungtupparna i Gio.

Sevärt
Slaverimuseet Kura Hulanda i Willemstad på Curacao. De gamla husen har blivit hotell. Missa inte heller de vita saltalperna på sydligaste delen av Bonaire.

Ta sig dit
Flyg via Amsterdam till både Bonaire och Curacao. Resan tar nio timmar från Amsterdam. En biljett från
Arlanda till Curacao med KLM kostar cirka 7 600 kronor. Lågprisbolaget Dutch Caribbean Exel flyger också till
Curacao. www.dutchcaribbeanexel.com
Mellan öarna kan du flyga Bonair Exel. Tar cirka 30 minuter och kostar 55 dollar enkel resa, 75 tur och retur. www.bonairexel.com

Nätet
www.abcislands.se
www.infobonaire.com
www.curacao-tourism.com
www.absolutecaribbean.com

Av: Caroline Engvall

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top