Långweekend à la Malta

Matiga Malta serverar en trerätters för själen och en perfekt fyradagars get-away för vintersega svenskar.

Restaurangtips

De bästa restaurangerna är The Arches i Mellieha, Ta’Kris och Barracuda i Sliema, Il-Kartell på Gozo, Fontanella Tea Rooms i Medina (för chokladkakan), San Giuliano och Raffael i St Julians och Trattoria Campanella i Valletta

Långweekend à la Malta
Malta är en levande historieboks-ö där riddarna fortfarande spökar i gränderna.
Foto: Johan Almblad
Långweekend à la Malta
Malta har få sandstränder – men man tager vad man haver. I Sliema kanturisterna svalka sina medelhavs-varma kroppar mitt i city tack vareklippbaden.
Foto: Johan Almblad
Långweekend à la Malta

– Santa Maria! Det här är bara för mycket!
Den maltesiska kvinnan suckar lyckligt över matparaden som just marscherat in och stört medelhavsidyllen.
Lokal puddingmjuk fårost med mandelsmak.
Tunt skivade grillrandiga auberginer toppade med balsamvinäger.
Stenstora oliver som gör sällskap med tjocka brödskivor ringlade med olja och saltstänk och en tonfiskkotlett så färsk att årsringarna faller sönder när kniven nuddar ytan.
Till efterrätt? Vågskvalp och glass på strandrestaurangen Il-Kartell på ön Gozo i Maltas skärgård.

Matparadiset ligger 20 minuter med färja från färjeläget på Maltas norra kust. På Gozo omsluter de vita och rosa oleanderbuskarna vägarna och grönsaksodlingarna skiktar sig uppför höjderna. Här finns nästintill noll brottslighet – invånarna lämnar till och med nycklarna i dörren när de reser bort – och hälsosamt nog bara ett enda trafikljus. Myndigheterna fick ta bort det andra, det blev för stort trafikkaos.

Den lilla ön öster om Malta är en lugn lillebror, men väl värd åtminstone ett par dagars sightseeing. Är du dykare är det hit du ska köpa biljett; Gozo har flera av platserna i Europas topp 10 bästa dykställen. Blue Window är ett av dem, men lika vackert att besöka från land.

Genom öns torra vilda västern ormar sig vägarna ner till det fönsterlika hål som gröpts ur av envisa vågor och vindar i århundraden. Ta en båt genom grottan för en maltesisk lira om vädret är snällt. Det är det nästan jämt. Bastuljumma ökenvindar gör entré från Sahara i söder, norra Afrika ligger bara 25 mil bort.
– Många turister som kommer hit tror att Malta ska ha nordafrikanska influenser, men vi är helt och hållet europeiska, säger guiden Maria Buckle.

Språket skvallrar dock om var Malta har placerats på kartan; det låter som om någon har kört italienska och arabiska i en mixer.
De sammanväxta städerna St Julians och Sliema på huvudön Malta är Gozos motsats. Här är språkreseryggsäckarna den vanligaste accessoaren och ett felval av restaurang kan resultera i turistdyr pasta som sett sina bästa al dente-dagar för länge sedan.

Utnyttja den livliga strandpromenaden för full koll på folklivet en neonupplyst kväll – men glöm inte bort Valletta bara en kort bussresa därifrån. Huvudstaden, som håller på att hotta upp sig själv efter att tidigare ha varit stendöd vid sju på kvällen, är väl värd en heldag. Börja i Upper Baracca Gardens för utsikten och promenera den korta biten ner till city. På St Lucia Street finns juvelerna, Republic Street står för affärerna.

Gör som lokalbefolkningen: frossa i ricottapirogen pastizzi med det lokala ljusa ölet Cisk som sällskap på Caffé Cordina. Eller varför inte njuta en bunt friterade dadlar, Im Quarit, i den lilla kiosken?

Kanske hittar du till Ollies Last Pub på Archbishops Street i Valletta. Puben bytte namn för tre år sedan när ”Gladiator”-skådespelaren/den brittiske badboyen/stammisen Oliver Reed dog knall och fall vid bardisken efter tre flaskor rom och fem armbrytningstävlingar med några sjömän.

Han var inte ensam kändis på ön. Malta är numera högvilt för autografjägare och på riddarnas historiska marker trampar såväl Russell Crowe som Brad Pitt. Malta kan skryta med en filmhistoria som inkluderar storfilmsnamn som ”Gladiator”, ”Troja” och ”Greven av Monte Cristo”.
– Förra året var Steven Spielberg här, berättar guiden Maria Buckle och visar skylten till staden Bugibba där mastodontregissören filmat sin kontroversiella film om München-OS 1976.

Filmindustrin hittade Malta redan på 60-talet, mycket tack vare det vänliga vädret och billiga hantverkare. Sedan dess har Malta spelat såväl Marseille som Turkiet och Libyen. Utanför Mellieha står hela kulisspaketet från 1979 års ”Popeye”-filminspelning kvar, i dag utökat med en liten nöjespark. Funkar finfint för de små.

I den forna huvudstaden Mdina, vars borg stolt spirar uppe på Maltas högsta kulle 300 meter över havet, råder lugnet. Mdina har med rätta rubriken ”den tysta staden”, tack vare att bara de få invånarna får köra bil i gränderna. Annars? Största möjliga tyssstnad. Meditera en stund i den romersk-katolska Siculakatedralen, eller fika på Bastion Street. Fontanella Tea Rooms har en berömd maffig chokladkaka som gör sig bra till den vidsträckta utsikten över den östra sidan av ön.

Här växer kapris stora som ärtor på väggarna, där rötterna letat sig in i skrevorna mellan stenarna och en ensam begonia stoltserar på balkongen. I den tryckande värmen under sommaren är det få växter som överlever. Regn? Bara i februari och oktober. Och eftersom vatten är en bristvara är trädgårdar förbjudna. Därför paraderar växterna på rad i de metertrånga vindlande gränderna. Pittoreskt och fotovänligt – och en perfekt weekendresa för alla som söker mums för själen.

Utflykter och sevärt
• Mdina. Öns förra huvudstad kallas nu ?den tysta staden? med rätta. Här finns få bilar. Kom hit i skymningen och få en meditativ upplevelse.
• Valletta. Är du historietok är Maltas huvudstad en orgie i årtal, arkeologi och historia.
• Comino. Den tredje bebodda ön i Maltas skärgård. Här finns den berömda Blue Lagoon, med vykortsblått vatten och söderhavsvit sand.
• Grottdyk på Gozo. Har du dykcertifikat erbjuder Gozo några av Europas topp-10-dyk. Blue Hole och Inland Sea har allra snyggast undervattensvyer.

RESFAKTA

Språk
Maltesiska, men de flesta pratar engelska.

Tidsskillnad
Ingen.

Säsong
Mars till och med november har bäst väder, men Malta fungerar bra året runt. I maj eller september är klimatet som mest smeksamt för svenska själar.

Valuta
Maltesiska lira. 100 svenska kronor är cirka 4,40 maltesiska lira.

Att bo
www.visitmalta.com har en komplett hotellista. Du kan också bo på farm houses på Gozo. Ett farm house är ett gammalt traditionellt maltesiskt kalkstenshus som renoverats till ett förstklassigt boende. Boka direkt med respektive ägare (privatperson eller företag) eller från följande länk: http://www.gozo.com/gozodirectory/farmhouses.php

Ta dig fram
Lokaltrafiken funkar finfint. Bussarna går ofta runt hela ön och kostar bara 20 cent. Taxi är dyrt. Cirka 6 lira från flygplatsen till St Julians och cirka 13 lira till Mellieha/Gozofärjan.

Att äta
Malta blandar och ger friskt från medelhavsköket. I de lokala läckerheterna ingår ravjul (lokal pasta som liknar italiensk ravioli men innehåller fårost), fenek (kanin i vin) och aljotta (fisksoppa med lök och grönsaker). Till mellanmål tar du en pastizzi (pirog med ricotta- eller ärtfyllning) för 15 cent.

Att köpa
Till Malta åker du inte för att stilla shoppinglustan, men spets och sirliga glasarbeten är kul souvenirer. Och ögat förstås. Köp originalen på Gozo och sätt på din båt eller dörr hemma. Ögat används av de lokala fiskarna i fören på alla båtar och sägs jaga bort onda andar. Kostar cirka 2 lira.

Ta sig dit
Charter med Apollo, Ving, STS Solresor och Gozo Reiser från Stockholm och Solresor från Göteborg och Sturup. Air Malta flyger reguljärt året runt från Stockholm på måndagar och fredagar. Pris med Snowflake från 795 kronor (enkel resa). Från södra Sverige: Maersk Air en gång i veckan året runt från Köpenhamn.

Av: Caroline Engvall

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top