Lyx för liten peng

Budget och lyx är inte två oförenliga ting. Det går att resa billigt med guldkant, bara man planerar. Vi har valt ut fem resmål att boka in i almanackan när våren börjar närma sig.

5 budgetlyxtips

• Lyx för lite pengar kräver prioritering. Flyg billigt och bo lite bättre, bo superenkelt men packa finkläder och gå på stjärnrestaurang eller satsa på upplevelser som inget kostar – som naturskön vandring.
• Tid är pengar. Pricka början eller slutet på en säsong, res veckorna före jul när chartern har rea eller lägg weekendtrippen söndag till torsdag i stället för torsdag till söndag.
• Leta priser på nätet. Erbjudandena är många och den som är billigast på en viss biljett kan vara bland den dyraste på en annan sträcka. Man har försökt skapa resesajter med liknande inriktning som Pricerunner där de bästa priserna luskas fram. Men fortfarande är eget letande bäst.
• Passa på att shoppa sånt som du behöver där det är billigt. Du gör av med mer pengar på resan, men spar ändå om du slipper gå och köpa samma schampo, dvd-film eller marmelad när du kommer hem.
• Låt inte en skral kassa stoppa alla resdrömmar – anpassa dem i stället efter plånboken, för det finns inget mer stärkande än ett avbrott från vardagen, även om det bara är en bilutflykt några mil med en god lunch

Lyx för liten peng
S:t Peterskyrkan i Riga.
Alla fotografier: Johan Öberg
Lyx för liten peng
Seglarhotellet i Sandhamn.
Lyx för liten peng
Arkitekturen i Barcelona lämnar ingen besviken.

RIGA – Storstadspuls i jugendstil
Riga är en mycket prisvärd weekenddestination där i stort sett allt finns på promenadavstånd.
Från toppen av den 123 meter höga S:t Peterskyrkan är utsikten vidsträckt. Nedanför finns den nu perfekt renoverade gamla stan där alla vägar förr eller senare leder till S:t Peterskyrkan eller den ännu större katedralen en bit bort.

I de små salustånden på Skarnugatan säljs billiga hemstickade vantar och sockor, silversmycken, ryska lackdosor och vacker bärnsten.

En kort promenad söderut ligger zeppelinarhangarerna som nu är Rigas stora marknad. Här finns mat, frukt och grönt, piratkopierade skivor, filmer och dataspel och en stor avdelning med billiga kläder. Den färskrökta laxen är ett fynd för under hundralappen per kilo. Laima är god inhemsk choklad, LB vodka och örtbittern Rigas Basam är billigt och stadens eget mousserande vin helt okej.

Den mysiga gamla stan har floden Daugava på ena sidan och en slingrig kanal som en gång varit vallgrav på de tre andra. De fantastiska jugendkvarteren norr om genomfartsgatan Valdemara har också renoverats och är nu ett måste – läckrast är det överdådiga huset på Albertagatan 13.

Weekendresa: Ryanair tar dig på mindre än en timme till Riga från Skavsta. Den som reser ut torsdag den 30 mars och hem söndagen den 2 april betalar 868 kronor inklusive alla skatter och avgifter.

Priserna ligger i stort sett där hela våren, men Ryanair rear ibland ut biljetter med kort varsel och då kan totalpriset sjunka ner mot 500 kronor. Det går att boka hotell till bra priser på flygbolagets sajt. Ett dubbelrum i tre nätter på fyrstjärniga Domina Inn i centrum kostar 2 800 kronor under den angivna perioden. Vill man bo billigare finns det hyggliga centralt belägna hotell från
500 kronor natten för dubbelrum.

Läs mer:
www.latviatourism.lv
www.inyourpocket.com/latvia
www.ryanair.se

LOKA – Slapp spahelg på brunnen
Att få bli ompysslad i skön miljö är en lyxig njutning som ger en stor dos extrakraft när vardagen kommer. Och utbudet bara växer. Loka brunn i Bergslagen öppnade 1720. Då handlade de mest om medicinska behandlingar där det ingick att dricka brunn. Rehabilitering sysslar man fortfarande med, men för weekendbesökarna är det ett skönt hotell, god mat och njutningsfulla spabehandlingar som gäller.

Weekendresa: Billigast är en övernattning inklusive trerättersmiddag och lunch avresedagen. Då ingår en 50-minuters behandling, välj mellan bodyscrub, varm tallbarrsoljemassage med kurbad, lerinpackning, aromainpackning eller klassisk massage. Stannar du två nätter ingår två behandlingar. En natt kostar 2 090 kr/person i dubbelrum, två nätter 3 730 kr. En lyxigare och mer romantisk variant kostar 3 150 kr/person med en övernattning. På vardagar sjunker priset med 500 kr för en natt.

Läs mer:
www.lokabrunn.se

SANDHAMN – Skärgårdsmys i lågsäsong
Stockholms skärgård är vacker året om, men kan kännas lite död under lågsäsong. Utom i Sandhamn, med 90 bofasta. Där det är fart året runt, nästan för mycket i juli–augusti.

Då är våren lugnare. Flanera på stigar och grusvägar mellan de små sjöbodarna och fiskarstugorna. Känn den sköna doften av tallskog och blicka ut över havet. Ta sedan en öl på någon av restaurangerna och kolla folklivet när Vaxholmsbåten lägger till.

Sedan är det dags för några timmar på Seglarhotellets fina relaxavdelning – med inomhusbassäng, bubbelpool, bastu och bar med sprakande brasa. Eller ta ett dopp i utomhusjacuzzin med utsikt över havet. En badtimme kostar 100 kronor per person, badtid bokar du på plats.

Weekendresa: Skärgårdslördag kallas Seglarhotellets weekendpaket. För som lägst 1 095 kronor per person får du afternoon tea, tvårätters middag, en övernattning, frukostbuffé samt fri tillgång till gym- och relaxavdelning.
Från mitten av april finns möjlighet att åka båt till Sandhamn hela vägen från Stockholm. Du passerar allt från nybyggda bostadsområden och lyxiga Lidingövillor till tallklädda öar med röda fritidshus. Året runt finns båtförbindelse från Stavsnäs, fyra mil sydöst om Stockholm.

Läs mer:
www.sandhamn.com
www.waxholmsbolaget.se
www.cinderellabatarna.se

BARCELONA – Kultur och cava
I Barrio Gotics livliga gränder räcker det med en tunn jacka då värmen redan i slutet av mars ligger runt 20-gradersstrecket. Vad sägs om att festa på en helflaska god torr cava (spansk champagne) för 20 kronor helflaskan? Så låga priser hittar du på baren Can Paixano, på Calle Reina Cristina 7 nära hamnen. Trängs med andra budgetmedvetna och ät en boccadillo con jamon därtill – en lyxig budgetmåltid i katalansk anda. Även på tapasbarerna kan man bli mätt och otörstig för ett par hundra.

Ett lyxigare matval till kanonpris är en skaldjursplatå på restaurang Obarazal på Avenida Paralelo 99. Hit hittar nästan bara lokalbor. För 70 euro får två personer mer skaldjur än de orkar äta och en riktigt bra flaska cava.

Den modernistiske arkitekten Antoni Gaudí har blivit en symbol för Barcelona. På paradgatan Passeig de Gràcia ligger både Casa Milà, med promenadväg på taket mellan märkliga skorstenar och mosaiker, och Casa Batlló med balkonger som teatermasker. Gaudís märkligaste skapelse är dock kyrkan Sagrada Familia. Bygget har pågått i över 120 år. Andra måsten är en guidad tur i vackra Palau de la Música Catalana och konstmuseerna Fundació Joan Miró och MACBA.

Weekendresa: Biljettpriserna till Barcelona varierar kraftigt, allt mellan 700 och 3 000 kronor. Det lönar sig att leta både hos Spanair, Sterling och Ryanair. Vi hittade en resa med Sterling 29 mars–1 april för 698 kronor inklusive avgifter och skatter. Men priset blev fyra gånger så högt om man ändrade ut- eller hemresedag någon dag.

Hotell bokar man bäst via någon hotellsajt eller reseföretaget Airtours, som ofta har bättre priser än om man ringer hotellet själv och ibland rejält prispressade paketresor. Räkna med 500–800 kronor för ett centralt beläget mellanklasshotell vid den här tiden på året.

Läs mer:
www.timeout.com
www.sterlingticket.com
www.spanair.com
www.ryanair.se
www.airtours.se

SÖDRA POLEN – Världsarv och vandring
Södra Polen med vackra Krakow och Tatrabergen med sina fina vandringsmöjligheter är perfekt för en intensiv långweekend där du får mycket för pengarna.

I Krakow kretsar livet runt det stora torget Rynek Glówny från 1200-talet, i dag kantat av fik och restauranger och Sankta Mariakyrkan med sina två torn i helt olika stil. En promenad söderut genom gamla stan, förbi rader av rikt utsmyckade kyrkor, ligger kungaborgen Wawel.
Saltgruvan i Wieliczka är liksom Krakows centrum världsarv. Den ligger strax utanför stan och har underjordiska skulpturer, kapell och en gigantisk kyrksal uthuggen ur bergssaltet.

Snöra på vandringskängorna och ta bussen till Zakopane, vid foten av Tatrabergen. Köp nybakat bröd och en rökdoftande guldgul oscypek – traktens speciella ost – och ta kabinbanan till Kasprowy Wierch på 2 000 meters höjd. Härifrån finns flera utmärkta dagsturer, som till toppen Giewont med sitt stora kors. Ett alternativ är buss och hästkärra till den sagolika fjällsjön Morskie Oko.

Weekendresa: Sky Europe börjar flyga Arlanda–Krakow den 13 april och tar från 800 kronor tur och retur inklusive skatter och avgifter. Wizz Air flyger Skavsta–Katowice, varifrån det finns transfer till Krakow. Här är minimipriset ännu lägre, under 700 kronor inklusive skatt och avgifter. Krakows hotellpriser startar runt 500-lappen. Räkna med knappt 200 kronor för privatrum i Zakopane. Pensionat och hotell 300–1 000 kronor.

Zakopanes bästa hotell, Litwor, har dubbelrum med bergsutsikt för bara en. På hotellet finns dessutom en mycket prisvärd fransk-polsk gourmetrestaurang.

Läs mer:
www.tourpol.com
www.zakopane.pl www.skyeurope.com
www.wizzair.com

Av: Johan Öberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top