Mauritius – en smak av paradiset

"Indien de luxe". "Afrika light". "Frankrike exotique". Paradisön Mauritius i Indiska oceanen är en originell blandning av Indien, Afrika och Frankrike.

FAKTA MAURITIUS

Mauritius - en smak av paradiset
Resa hit

  • De stora charterarrangörerna har Mauritius i sitt program. Fritidsresor kör direkt från mitten av december till mitten av mars. Air France och Emirates flyger via Paris respektive Dubai. Pris från cirka 8 500 kronor.
  • Prisexempel: Två veckor på Fritidsresors tvåstjärniga hotell i Grand Baie, kostar cirka 12 648 kronor. Temaresors rundresor kostar från 23 998 kronor. 
  • Restid: Direktflyg, cirka 11,5 timmar. Reguljärflyg, cirka 16 timmar.

Bästa tid

December till april är behagliga månader med cirka 27–30 grader i luften och cirka 26 grader i havet. Januari till mars är regnperiod, men de eventuella regnskurarna drar snabbt förbi.

Resa runt

  • Lokalbuss är billigt, taxi ganska dyrt. Vänstertrafik och relativt dåligt skyltat. Korta avstånd, men resorna tar längre tid än man tänkt sig. Hyr taxi för en halv- eller heldag. Gör upp om pris.

Valuta

  • En mauritisk rupie är cirka 25 öre. Växla i bankomat vid ankomst på flygplatsen. Även euro fungerar och de vanliga kreditkorten accep-teras på hotell, i affärer och på många restauranger.

Mer info

3 x boende

  • Ambre Hotel – lyx

Romantiskt hotell, som gjort för en parsemester. Beläget vid stranden Belle Mare på östkusten. Vackert poolområde med finfin utsikt över den härliga stranden. All inclusive. Välutrustat gym och bra spa-
behandlingar. En Tripadvisor-favorit. Åldersgräns 16 år.
Pris: Dubbelrum från cirka 2 400 kronor per natt. 
www.ambremauritius.com

  • Blumarine – mellan

Passar både barnfamiljen och paret. Hotellet är uppdelat i två sektioner – en boutiquevariant för vuxna som söker lugn och ro, och en livligare del med aktiviteter för hela familjen. Beläget i Anse la Raie på norra Mauritius, tio minuters bilresa från huvudorten Grand Baie. Bra spa, mindre gym.
Pris: Dubbelrum från cirka 1 400 kronor per natt.
www.blumarine-hotel-mauritius.com 

  • Nativ Lodge & Spa – budget

Åtta underbara ekolodger – alla med egen, enkel bassäng. Genomgående hållbarhetstänk. Drivs av ett franskt-mauritanskt par. Mycket bra restaurang – ingredienser från den egna trädgården. Kul aktiviteter som segadans och yoga. Fem minuters bilresa till närmaste strand, samt till staden Mahébourg.
Pris: Dubbelrum från cirka 700 kronor per natt.
www.nativlodge-spa.com

3 x mat

  • Grill

Kul ställe som samlar såväl turister som lokalbor. Bra menymix av rätter från havet, samt kryddig, vegetarisk mat. Goda drinkar med färska örter och frukter som bas. Mellanprisklass.
Var? Royal Road, nära Banana Beach Club, Grand Baie.

  • Nativ Restaurant

Lyxhotell i all ära, men resans bästa måltid äter vi på en bohemchic ekolodge. Fisken från floden, och kryddorna från den egna trädgården. Fokus på traditionell, mauritisk husmanskost. Boka bord. 
Var? Tombeau Lane, i utkanten av Mahébourg.
www.nativlodge-spa.com

  • Lokala marknader

Den godaste maten äter man ofta i gatustånden och på marknaderna. Testa dhal puri – en slags pannkaka med fyllning. Den Indienfrälsta kommer att känna igen sig. Många indiska rätter har blivit mauritiska och har fått snarlika namn.

3 x marknader

  • Flacq

Lokalt och livligt, här säljs allt från frukt till hårspännen. Pruta cirka 25 procent. Öppet söndagar.

  • Mahébourg

En riktig bymarknad, kul att uppleva folklivet. Mat, kläder och prylar. Bra priser. Måndagar är den stora marknadsdagen.

  • Port Louis

Myllrande daglig matmarknad. Fokus på grönsaker, frukter och kryddor, men här finns också kläder och husgeråd. En skön kontrast till shoppingcentret Caudan Waterfront en kilometer härifrån.

3 x utflykter

  • Ett enkelt sätt att se Mauritius är att hyra taxi under en halv- eller heldag. Kostar cirka 700 kronor per dag. Chauffören kör runt vart man vill. Försök hitta en chaufför som också kan agera guide.
  • Sockermuseet L’Aventure du Sucre

Lär mer om slaveriets historia på sockerrörsfälten och om dagens romproduktion. Sockerrörsfält där du kan skörda ett sockerrör och pressa fram dess saft. Provsmaka ett tiotal olika sockersorter. Köp hem gott melass- och muskovadosocker.

  • Pamplemousses botaniska trädgård

Skön promenad under trädkronorna också för den som inte är trädgårdsnörd. Gigantiska näckrosor och bland annat 80 olika palmarter. Pamplemousse betyder grapefrukt.

  • Katamaransegling

Snorkla, sola, spana på Mauritius från sjösidan, och drick drinkar i regnbågens alla färger. Välj gärna en katamaran som gör ett badstopp på vackra ön Ile aux Cerfs. Båtar avgår från bland andra byn Trou d´Eau Douce på östkusten. En heldag kostar cirka 600 euro. Mat, alkohol och hämtning från hotellet ingår. 

3 x stränder

  • Ile aux Cerfs

Liten ö strax utanför Mauritius. Hit åker mauritierna själva på dags-utflykter. Långa fina sandstränder.

  • Flic en Flac

Bred, lång strand i sydväst. Lugnare än i norr. Snorkelvänligt. Lyxhotellen på rad.

  • Belle Mare

Kilometer efter kilometer av vit strand på östra Mauritius.

3 x snorkling

  • Grand Baie

Åk med båt till Ilot Gabriel, en liten ö ett par mil norrut. Många färgglada fiskar vid revet.

  • Blue Lagoon

I närheten av flygplatsen och staden Mahébourg i sydöst, ligger Mauritius mest kända snorklingställe. Hoppa på en av snorkelbåtarna.

  • Belle Mare

Bästa stället på östkusten. Lättsnorklat: revet är nära land, och korallerna inte långt från havsytan.

Mauritius är faktiskt helt perfekt för en bröllopsresa. Det är precis så härligt som vi hade hoppats.
Nygifta paret Martina och Daniel Ekblom, från Stockholm, hittar vi på lyxiga resorten Paradise Cove på norra Mauritius. De softar i solstolar med näsan i varsin bok. Snart ska de byta hotell – de hinner med tre resorter under den dryga två veckor långa bröllopsresan.
– Omväxling förnöjer. I övrigt händer det inte så mycket. Vi har varit på en katamarantur, och vi snorklar en del. Men mest tar vi det lugnt. Smälter intrycken från bröllopet, säger Daniel.
De har lappar på resväskorna som talar om att de är “honeymooners”, och blir väl omhändertagna var de än sätter sin fot.
– Plötsligt kan det stå en flaska champagne och ett fat med färsk frukt på bordet när vi kommer tillbaka till rummet. Jag förstår ju att vi någonstans har betalat för det där. Men det spelar ingen roll – vi uppskattar deras känsla för service, säger Martina.

Sinnebilden av lyx

Det är väl ungefär så här som vi brukar föreställa oss Mauritius. Lyxön utanför Madagaskar – som till storleken är mindre än Gotland – har hittills varit synonym med smekmånad, sandstrand och Mona Sahlins tillflyktsort efter Tobleroneaffären. En paradisö för nygifta, rika och kändisar, som år efter år ligger i topp på svenskarnas lista över drömresmål. När charterbolaget Fritidsresor släppte säsongens Mauritiusresor såldes en tredjedel av utbudet slut redan under första dygnet.
– Jag har inte sett så många bokningar på så kort tid sedan vi lanserade charterresor till Maldiverna 2008, konstaterar Fritidsresors Sverigechef, Bassam el Mattar, nöjt.
Mauritius är en brokig ö – inte minst till utseendet. Norra Mauritius har gott om stränder och det soligaste vädret. Det är här, och på den östra sidan, som de flesta hotellen ligger. På östkusten är kanske Mauritius som allra mest paradisiskt, med långa, vita stränder och kokospalmer. Södra Mauritius är vilt och orört. Här finns naturreservat och vandringsleder. Ön kantas av ett korallrev som gör att det är lättbadat och snorkelvänligt i princip överallt (utom i syd).
Också människornas sammansättning är brokig. Mauritius 1,3 miljoner invånare har sina rötter i Afrika, Europa, Indien och Fjärran Östern. Deras kulturer har smält samman, och kristna, buddhister, hinduer och muslimer lever sida vid sida.
– Himla smart. Vi har så många fler helgdagar än ni, skrattar guiden Parween Sacamui.
Liknelsen vid “en fruktsallad” hör vi både en och två gånger.
– Massa olika frukter som var och en har sin egen karaktär, säger Clyde Vacher, som jobbar med turism och kultur. 

Kändisar gillar ön

Sockerproduktionen var länge öns viktigaste inkomstkälla, numera satsas det helhjärtat på turism. År 2015 väntas två miljoner turister. Flygplatsen har byggts om för att kunna ta emot Emirates nya jättemaskiner, Airbus A380. Speciella villor designas med förhoppning om att turisterna ska investera.
– Fotbollsspelaren Zinedine Zidane har nyligen köpt en villa här. Kändisarna gillar Mauritius. Madonna åker till exempel gärna till Grand Baie, säger Clyde Vacher.
Öns mesta kändis är ändå nobelpristagaren Jean Marie Gustave Le Clézio, som talar om sitt Mauritius som “det förlorade paradiset”, som hans familj tvingades lämna. Clézio reser ofta till Mauritius och vistas här under långa perioder.
Mauritius storhet är “helheten”, menar Clyde Vacher. 
– Låt oss vara ärliga – det finns bättre stränder på andra ställen i världen. Men stränderna i kombination med kulturen, naturen, maten och mixen av människor är unik.

Vandra i orörd natur

Naturreservatet La Vallée de Ferney, utanför Mahébourg, är en välorganiserad pärla för den som är intresserad av flora, fauna och vandring. Området hotades av skövling under ett motorvägsbygge, men lokal-befolkningen lyckades rädda den 400 år gamla urskogen.
I dag utgör den en liten del av öns ursprungliga skog, där bara två procent finns bevarad. Vi åker fyrhjulsjeep in i dalen. I den kuperade terrängen gör vi en vandring med en lokalguide som berättar om alla endemiska växter, och vi lyckas till och med se rariteten “mauritiusfalk”. 
Kontrastrika huvudstaden Port Louis är värd att offra en soldag för. Traditionell marknad och grönsaker på vagnar å ena sidan. Luftkonditionerade shoppingcenter och designade kläder å andra. Åk upp till Citadellet och titta på utsikten över staden. Blanka skyskrapor och stiliga fasader – att staden är ett viktigt finanscentrum råder ingen tvekan om. Shoppingtips på marknaden är vaniljstänger, kryddor, sjalar, tunikor, och färgglada väskor, som tillverkas av slitstark bambu och som alla invånare bär runt på.
– Håller i en livstid. Använd som badväska här, och som tidningssamlare hemma, föreslår Parween Sacamui.

Mat med hetta

Maten – ett multikulturellt kök med en egen, mauritisk tvist – är en av de största behållningarna med en Mauritiusresa. Vi äter frasiga chokladcroissanter till frukost, kryddig, vegetarisk curry till lunch och grillad, pinfärsk fisk till middag – tre kontinenter under samma kulinariska dag. “Mat utan chili är inte mat”, är ett motto på ön. Och sant är att chilin gör sig bra i värmen. Varma dagar är lokala specialiteten ananas med chili och salt den perfekta törstsläckaren.
På dryckesfronten är rom ett måste. Den lokala romen smaksätts med apelsin, vanilj, kokos och kaffe. Kan drickas som en grappa efter maten, eller ännu hellre i drinkar. Tekonsumtionen är stor på Mauritius, och det är svart te smaksatt med vanilj som gäller.
Mauritiusresan avslutas med en katamarantur till ön Ile aux Cerfs. När vi sitter i eftermiddagssolen konstaterar vi att Mauritius stämpel som “lyx-resmål” är överdriven (här finns också enklare hotell och ett kul vardagsliv att ta del av), men det är knappast svårt att förstå hur Mark Twain tänkte när han beskrev Mauritius som Guds förlaga till paradiset.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top