Chicago – perfekt för en långweekend

Har du gjort New York och vill prova en ny amerikansk storstad? Åk till Chicago – USA:s tredje största stad har allt som behövs för en långweekend.

Chicago - perfekt för en långweekend
Resa hit

SAS flyger direkt till Chicago från Stockholm/Arlanda. Biljetter från 4 400 kronor, men ibland ännu billigare vid kampanjer.  www.sas.se

Tre restuaranger

  • Fat Rice

En av Logan Squares bästa restauranger. Går ej att boka bord, men de har en liten bakficka med bra cocktails.
2957 W. Diversey Avenue www.eatfatrice.com

  • Signature Room at the 95th
    Svårslagen utsikt, bra mat och förföriska cocktails. Boka bord.875 North Michigan Avenue www.signatureroom.com
  • Billy Goats Tavern
    Legendariskt murvelhak, Chicago Tribune ligger ovanför Billys, som har samma inredning som på sextiotalet. Bra frukostställe om du bor downtown. Ligger lite halvhemligt under Mag Mile vid Chicago Tribune. 430 N Michigan Ave

Tre hotell

  • The Godfrey

Nytt designhotell med fint läge några kvarter från Magnificent Mile. Dubbelrum går att hitta från under tusenlappen.  127 W Huron St www.godfreyhotelchicago.com

  • Intercontinental Magnificent Mile

Vill du bo mitt i smeten, nära shopping och museum och andra sevärdheter är Intercontinental på Magnificent Mile (som egentligen heter Michigan Avenue) bra. Missa inte den gamla historiska delen av hotellet. Dubbelrum från 1 250 kronor. 505 North Michigan Avenue www.icchicagohotel.com

  • The Westin

Bra läge i centrum. Dubbelrum från 1 490 kronor. 320 North Dearborn Street www.westinchicago.com

Tre sevärdheter

  • The Art Institute of Chicago

Inte bara ett av Chicagos bästa museum utan även i hela USA. Ett måste. 111 South Michigan Avenue
www.artic.edu

  • Museum of Contemporary Art Chicago

Spännande samling samtida konst. 220 East Chicago Avenue www.mcachicago.org

  • The Bean/Millenium Park

Bönan, den stora bönformade skulpturen, liksom närliggande Gehrybyggnaden i Millenium Park är måsten på sightseeingturen. Ligger centralt i The Loop

Vi står 305 meter över havet på nittiofemte våningen i en av Chicagos många omtumlande höga skyskrapor, 360 CHICAGO, tidigare John Hancock Observatory. Michigansjön silverglänsande yta har vi långt nedanför oss. Den metalliskt skinande Chicago River ringlar mellan stålkonstruktionerna som ger downtown, eller The Loop som området kallas, sitt speciella sken. Och så staden som inte liknar någon annan stad i världen. Skyskrapans födelsestad har lämnat avtryck, härifrån ser vi också det som länge var världens högsta byggnad, Sears Tower, numer Willis Tower, vibrera i solskenet, högt över stadsmyllret. Tycker man om arkitektur är man fast, med risk för nackspärr och höjdskräck. Chicagos många stilar är fascinerande att förlora sig i på de evigt skuggade gatorna nere på markplan. Men häruppe svävar vi, låter blicken glida över den magnifika staden. Härifrån kan man se fyra olika stater.
Nere på marken söker vi oss bort till The Bean, den mjukt bönformade skulpturen som besökare älskar att låta sig fotograferas tillsammans med.
Millenium Park är en bra start på besöket, Frank Gehrys karakteristiska veckade linjer pryder konsertarenan Millenium Park Pavilion, närliggande Art Institute of Chicago är ett av landets absolut bästa museum. Från The Loop tar vi tunnelbanan några kilometer norrut, hoppar av vid trendiga Logan Square. Monumentala Milwaukee Avenue skär rakt genom kvarteren, men annars är det småstadskänsla på gatorna här.  Logan är en av Chicagos luggslitna men heta stadsdelar där nyskapande restauranger, ölbarer, gallerier, skivbutiker och trendiga affärer lockar unga att bosätta sig.

Kulturell smältdegel

Chicago har alltid varit en plats för nyinflyttade amerikaner, hit kom européer och asiater med drömmar i blicken och få ägodelar på ryggen. För att skapa sig en ny framtid. De lämnade inte allt kvar i det gamla hemlandet förstås. Med inflyttningen och kulturmixen skapades en härligt mångfacetterad ny kultur, ständigt i förändring. Det märks inte minst på matscenen som är en av de mest spännande i landet. På lilla trendiga och skönt sorliga kvartersbistron Fat Rice väljer vi nyfiket från den kantonesiska och portugisiska menyn, friska pickles som Lemongrass Carrot och Sour Chili Cabbage, till huvudrätt olika finurliga och välkryddade kyckling- och fläskrätter. Allt sköljs ner med kraftigt portugisiskt rödvin gjort på nationaldruvan Touriga Nacional. På närliggande Lula Cafe hänger vi med Loganbor och provar sinnrika cocktails till sent, sent. 

Tur på vattnet

En stor blå himmel hälsar oss välkomna nästa morgon. Vi måste ut på Michigansjön! Snart glider vi långsamt förbi den stiliga stadskärnan, från soldäcket har vi hela den stora staden i blickfånget. Måsarna glider tyst förbi oss, den stora amerikanska flaggan i aktern vajar högtidligt innan den säckar ihop. Det är nästan vindstilla idag, i en stad där det nästan alltid blåser. Guiden Kevin Doerksen påpekar att det nästan alltid blåser här men att epitetet The Windy City egentligen inte har med den normalt så starka vinden att göra.
– Det handlar mer om att Chicagoborna och då framför allt politikerna var stora i munnen, pratade för mycket, skrattar han.
Kevin pekar mot den glimrande linjen av skyskrapor och förklarar vad vi ser.
– Stadens storhet föddes ur en tragedi, Chicago har den stora branden 1871 att tacka för mycket. Så mycket förstördes att beslutsfattarna var tvingade att tänka helt nytt, att bygga upp en helt ny stad. Hisskonstruktionen var ny vid den här tiden och tekniken banade vägen för en helt ny typ av byggnadstänk. Man strävade mot himlen. Längre upp än vad som tidigare ens ansågs vara möjligt. Arkitekterna vallfärdade till platsen mitt ute på den väldiga amerikanska kontinenten där en ny stad skulle byggas. Frank Lloyd Wright och Ludwig Mies van der Rohe var några av alla arkitekter som kom med inspiration och idéer i överflöd. Från 1920-talets början till mitten av 30-talet uppfördes huvudparten av de imponerande byggnaderna.

Bar från förbudstiden

Under en period var Chicago den stad där det bodde näst flest svenskar i världen efter Stockholm, många samlades i Andersonville dit vi söker oss efter sjöutflykten.
– Are you guys Swedish? Vi hinner bara lämna taxin när Scott Martin suger in oss på trottoaren. Han vill visa oss sin bar en bit ner på gatan. Vi går förbi Swedish Bakery där vi inte kan motstå att gå in och inventera diskarna. Och mycket riktigt. Drömmar, pepparkakor, toska och biskvier pryder disken som påminner om vilket fint femtiotalsfik hemma i Sverige som helst. Simons Tavern på andra sidan gatan är en legendarisk bar som slog upp portarna redan 1934, första åren som en speakeasy under förbudstiden då alkoholen gömdes undan i källaren. Scott visar oss den hemliga baren en trappa ner, dörren har ett kikhål så att man kunde kontrollera vem som var på ingång. Väl inne i det dunkelt upplysta källarvalvet fanns allt det som då var förbjudet. För att visa hur det kunde låta en kväll här på trettiotalet sätter Scott på en skönt rispig stenkaka med jazz.

Svenskarna har försvunnit

Andersonville var en svensk enklav då, i en stad som hade mängder med stadsdelar präglade av immigranternas hemländer. Polska, tjeckiska, kinesiska, mexikanska, italienska och grekiska stadsdelar växte fram.
– I dag finns knappt några svenskar kvar häruppe, men jag tycker det är viktigt att hålla historien vid liv, säger Scott samtidigt som han häller upp sin egenhändigt gjorda vita glögg.
En kort taxiresa närmare down town slår vi läger på Publican, ett av stjärnkocken Paul Kahans ställen som har en del i att Chicago numera nämns som en av Amerikas bästa matstäder. Mittemot ölhallen ligger hans nya butcher shop där lufttorkade skinkor, korvar, ostar och andra delikatesser pryder disken. Publicans plockmeny med fantastiska charkuterier, musslor i belgisk stil och en ölmeny tjock som en hel bok med både lokal hantverksöl och ett stort urval importerad bra öl gör att vi låter eftermiddagens lugna lunk övergå i stimmig kväll innan vi drar vidare.
När vi lämnar Publican gör vi som vi gjort varje sen kväll här. Promenerar genom det glänsande downtown tillbaka mot hotellet. Chicago ska upplevas med ett par slitstarka skor, vandrandes genom den massiva stadskärnan där vi låter blicken söka sig upp i den smala öppningen mellan skyskraporna mot den stjärnklara natthimlen.

 

Av Jonas Henningsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top