Så kryssar du som ett proffs

Ett par gånger om året kliver Gunilla och Madeleine ombord på M/S Birka och njuter av livet. Icakuriren har följt med dem på en kryssning.

Proffsens tips

    Så kryssar du som ett proffs

    • Vi åker alltid söndag till måndag, då är det lugnt ombord. Vardagar är också ett alternativ. Helger undviker vi.
    • Vi kryssar aldrig under perioder när det är julbord eller skaldjursfrossa – för mycket folk. 
    • Vi kryssar gärna under lågsäsong, till exempel i januari eller efter sommarlovet. Billigt och färre människor. 
    • Före kryssningen brukar vi besöka Fotografiska, som ligger lite längre bort på Stadsgårdskajen. Vi äter en sen lunch, och ser en ny utställning. 
    • Vi inleder hela kryssningen med att sätta oss på varsin solstol under sollamporna i relaxavdelningen. Vi skyndar alltid till första solintervallet à 45 minuter – så tidigt är det fortfarande glest med folk. Sen badar vi i bubbelpoolen och sitter länge i bastun. 
    • Vi undviker den tidiga middagssittningen. Klockan 18.00 är det fullt i matsalen. Vi äter klockan 21.00. 
    • Menyerna brukar vi kika på i förväg. Man får rabatt om man bokar före avgång, så det gör vi. Och ändrar man sig om maten när man väl är ombord, får man ändå utnyttja den pott med pengar som man har förbetalat. 
    • Vi undviker allt som har med shower och dans att göra. ”Avslappning” och ”lugn och ro” är våra ledord på resan. 
    • Kvällen avslutas alltid med en mörk rom eller en god whisky, samt en bit mörk choklad, i whiskybaren. Vi lägger oss tidigt. Vi har inga festarambitioner med resan.
    • Vi unnar oss inte alltid lyxhytt – priset och aktuella erbjudanden får styra valet av hytt. Men vi väljer alltid utsideshytt med fönster. 
    • Om man bor i en lyxhytt ingår lyxfrukost. Även om vi bor i en standardhytt betalar vi extra för en lyxfrukost, som innebär att man äter vid en lugnare buffé samt får beställa varm mat från servitör.  
    • Vi unnar oss alltid varsin massagetimme. På vardagar är det ofta 20 procents rabatt. Om man tar en behandling ingår inträdet till Panorama Spa, som annars kostar 195 kronor. 
    • Massagen och spabesöket sparar vi till sist. Vi hänger oss kvar i spa:t så länge vi kan – när båten lägger till vid Stadsgårdskajen kan vi fortfarande sitta i bikini. Vi kikar ner på landgången och ser hur lång kö det är. 
    • Sommartid tillbringar vi så mycket tid det går utomhus. Vi letar upp ett ställe i lä och ligger och läser böcker och solar. Vintertid sitter vi gärna i champagnebaren och läser och njuter av utsikten. 
    • Vi tar alltid en kort sväng förbi taxfreebutiken och tittar efter bra priser på rom och whisky.

Senaste trenderna

Lyx

Allt fler resenärer söker lyx. En hytt med balkong, bubbel och blommor på rummet, signaturmenyer, vinpaket och spabehandlingar.

Mat

Svenska och nordiska smaker och traditioner efterfrågas allt mer: ”svenskt fika”, ”hembakat”, säsongsanpassade menyer och olika matteman. Birka satsar på lappländska delikatesser under hela våren, sen tar ”gotländska primörer” vid. Viking Line har ett liknade koncept – ”Pure Nordic”.

Träning

Chartervärldens träningstrend har nått Östersjön. Första maratonloppet ombord på en Ålandsbåt har arrangerats på M/S Birka. Tallink Silja ordnar en fyra dagar lång träningsweekend i mars.

Uppgradering

Slitna hytter ersätts av hytter inredda av nordiska designers, och ”ljust och fräscht”-känsla. 

Småskaligt

Mindre scener, mer vardagsrums­känsla. Resenärerna kommer närmare dem som uppträder.

Dryck

Dryckesupplevelserna blir viktigare. Specialbarer med utprovade ölsorter, annorlunda whisky och rom, och olika sorters champagne. Många rederier har sin egen sommelier. I Birkas whiskybar finns 220 sorters whisky. Viking Line samarbetar med känd bartender och gör en champagnesatsning tillsammans med finska champagneexperten Essi Avellan.

Längre tid

Allt större intresse för långkryssningar. Många gäster vill stanna på båten i flera dygn.

Det är 27 grader varmt. Solglasögonen och bikinin är på. Vi har varsin färgglad drink i handen. Samtidigt som svetten rinner ner för ryggen är ögonen fästa på det vackraste och vintrigaste av skärgårdslandskap.
Vi befinner oss under sollamporna i relaxavdelningen på Birka Cruises. Jag har tagit rygg på Madeleine Jansson och Gunilla Högbom – eller ”Madgun” som vännerna kallar dem – för att lära mig allt om hur man kryssar.
Nummer ett är att kasta sig in i relaxen – innan alla andra gör det. I samband med att Birka lättar ankar byter vi om till bikini. Samtidigt som fartyget glider genom Stockholms vackra innerskärgård badar vi bubbelpool och njuter av utsikten från bastun.

Livsnjutande söderhipsters

”Madgun” beskriver sig som ”livsnjutare” och ”typiska söderbor”.
–Vi brukar självironiskt kalla oss söderhipster. Det är bara skägget som fattas. Men vi har ju glasögonen i stället, konstaterar Madeleine.
De bor centralt på Södermalm. De driver en inredningsbutik som ligger i samma stadsdel. De värdesätter god mat och ett glas gott vin. De reser ofta – gärna till spanska Valencia, eller till kroatiska Hvar. Emellanåt jobbar de mycket. För mycket. Det är efter en intensiv arbetsperiod med mäss-besök och långa dagar i butiken, som de brukar koppla av med ett dygn till sjöss.
– Kajen ligger tio minuter från vår bostad. Vi springer bara ner för Söderbergs trappor – sen är vi framme. Lättillgängligheten är en av anledningarna till att vi tycker om kryssningarna, säger Gunilla.
– Från Södermalm till Finlandsfärja. Det är väl så mycket kulturkrock det kan bli, säger Madeleine.

Kryssning i bröllopspresent

”Madgun” kryssade första gången för tio år sedan. De var nygifta och hade fått en kryssning i bröllopspresent.
– När vi öppnade kuvertet var den spontana tanken: ”Hur tänkte de nu?”. Vi fattade inte vad vi skulle på en Ålandskryssning att göra, säger Gunilla.
Men de utnyttjade sitt presentkort och upptäckte att cruisingen inte alls var vad de trodde att den skulle vara.
Sen dess har resorna till Åland blivit ett sätt att koppla av i vardagen, och de har utarbetat rutiner för ”den perfekta sjöresan”.
– Kompisarna har varit skeptiska och rynkat på näsan. ”Varför åker ni på kryssning?”. Men nu börjar fler och fler bli nyfikna och funderar på att hänga med någon gång, säger Gunilla.

Nya generationer kryssar

Birka Cruises vd Satu Andersson intygar att nya målgrupper hittar till fartygen som trafikerar Östersjön:
– Millenniegenerationen, det vill säga åttio- och nittiotalisterna, har upptäckt kryssningarna. De vill också äta gott, gå på spa, shoppa och umgås med sin partner, eller med sina närmaste vänner.
Familjekryssningar i olika generationer blir också vanligare. De kanske firar en jämn födelsedag eller en svensk högtid ombord. Barnfamiljerna – som har ont om tid, men vill göra något kul på kort tid – är dock den grupp som ökar mest. De bokar sent – ofta inom 24 timmar, och de fyller båten under lov och studiedagar.
Vad är det ”Madgun” gillar med båtlivet då?
Framför allt – de älskar skärgården. Att få se såväl Stockholms som Ålands skärgårdar är ett stort mervärde med resan. Inte minst vintertid, då de sällan kommer ut på havet i andra sammanhang. Men de gillar också livet ombord, det gäller bara att göra ”rätt” val och veta vad man är ute efter, menar de. Själva väljer de bort allt som har med dans, underhållning och folksamlingar att göra. De har ett enda mål med resan: att koppla av. De ser kryssningen som ett billigare och enklare alternativ till att åka på spa.
– På en kryssning behöver man inte checka ut klockan 10 eller 12, vilket är rutin på de flesta spa:n. Här blir njutardygnet längre. Dessutom är det väldigt prisvärt, billigare än ett dygn på ett spahotell. Vi unnar oss alltid trerättersmiddag, spabesök och behandlingar. Och det brukar kosta drygt en tusenlapp per person, konstaterar Gunilla.

Timing viktigt!

”Madguns” hemlighet är att göra saker när ingen annan gör det. Att hinna före eller efter ”rusningen”. När jag hälsar på i ”Madguns” värld, infinner sig känslan att vara ensam på båten. Det är lugnt var vi än befinner oss.
– Mellan bastubad och massage tycker vi om att bara sitta och titta på naturen och havet. Sommartid är vi förstås ute på däck. Vintertid sitter vi i champagnebaren och njuter av utsikten, eller ligger inne i hytten och ser ut genom fönstret. Vi packar alltid ner ett gäng böcker, det är skönt att läsa ombord, säger Gunilla.
Vi äter middag sent – vid nio. Vi har ett fönsterbord och kalasar på en trerättersmiddag med lappländskt tema.
– Maten är halva nöjet. Fartygsmaten har blivit mycket bättre de senaste åren, säger Madeleine som ger tummen upp till rencarpaccion, men som tycker att älginnanlåret är för segt.
– Maten är viktig – inte minst för livsnjutare. Och sådana träffar vi ibland ombord. Förra kryssningen delade vi bord med en elegant dam från New York, som berättade att hon alltid avslutar sitt
Sverigebesök med en Ålandskryssning. Att resa genom skärgården är faktiskt helt unikt, säger Gunilla.

Väljer bort festandet

Innan vi går och lägger oss sveper vi förbi dansgolvet, men stannar inte ens fem minuter.
– Det här avskyr jag. Det är inte alls min grej, säger Madeleine, och styr i stället stegen mot den lugna och behagliga whiskybaren.
Frukosten stavas ”lyx” och innebär ett glas bubbel (det tackar vi dock nej till), samt att bli serverad varm mat vid bordet. Helgen avslutas i spa:et. Sista timmarna av båtresan upplever vi Stockholms skärgård med mössan på – i en varm bubbelpool. ”Madgun” har köpt varsin hälsodrink. De tycker att de har ätit tillräckligt – trerättersmiddag igår kväll och lyxfrukost i morse – så det räcker med en fruktjuice till lunch.
– Nu är vi redo för en ny jobbvecka, säger de.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top