Resan du aldrig glömmer

Nya Zeeland är ett drömresmål. Här väntar både unik natur och maorisk kultur och om inte det räcker så kan du utmana dina nerver med alla upptänkliga äventyrssporter.

Tio andra måsten…

…när du rest till ?landet med de långa vita molnen?, som maorierna kallar Nya Zeeland:

• Båttur i Milford Sound – Sydöns vackraste fjord.
• Bungyjump från Kawaraubron utanför Queenstown – landets främsta resmål för unga äventyrare.
• Valskådning med garanti i vattnen utanför Kaikoura.
• Försök se kiwifågel under nattlig safari på Stewart Island längst i söder.
• Besök någon av Marlboroughs vingårdar eller någon av dem nära Auckland.
• Hobbiton Movie Set utanför Matamat – hobbitarnas hemby i Sagan om ringen -filmerna och de enda kulisser som bevarats.
• Åk längs Ninety Mile Beach – sandstrand lika lång som namnet antyder längst i norr, där vägen faktiskt går på sanden och i vattenbrynet.
• Flanera i Napier – en unik stad då alla hus är byggda i klassisk art deco-stil, efter en jordbävning som ödelade staden 1931.
• Segeltur med före detta Americas Cup-båtar i Aucklands skärgård.
• En heldag på Te Papa – de suveräna nationalmuseet i huvudstaden Wellington

Resan du aldrig glömmer
Böljande gröna kullar med betande får – en vanlig syn i Nya Zeeland, där det finns över 40 miljoner av dem.
Resan du aldrig glömmer
Sonny Corbett på Wai-O-Tapu Thermal Wonderland.
Resan du aldrig glömmer
Glida in med båt i någon av Waitomos grottor, upplysta av miljoner lysmaskars blå ljus, är en unik upplevelse.

Utsikten från kraterkanten på vulkanen Tarawera ner mot Bay of Plenty och vulkanöarna utanför är storslagen. Överallt står vita rökpelare upp mot den klarblå himlen – heta källor som får sin energi från den vulkaniskt aktiva underjorden.

Vi befinner oss någon mil från Rotorua, vackert beläget mellan sjöar och vulkanberg. Staden är Nya Zeelands främsta turistmål, med spektakulär natur och en levande maorikultur som främsta lockbeten.
– Vi lockades att emigrera till Rotorua, men ingen nämnde risken för jordbävningar. Det kom som en chock första gången marken skakade och det gör den flera gånger per år, säger Jean Buswell, som kom hit från England 1966.

Hon är frivillig guide på Rotoruas ståtliga gamla badhus – en pampig byggnad i engelsk tudorstil som numera är museum. Det bästa moderna badet med vatten direkt från heta källor, Polynesian spa, ligger strax intill. Att glida ner i en av badets heta uthomhuspooler med naturpanoramat framför ögonen är lisa för både själ och kropp.

Turisterna har rest hit sedan slutet av 1800-talet. En av besökarna var den svenska kronprinsessan Louise. Men Taraweras utbrott 1886 fick en hel bergssida att rasa och svepa med sig både kalkstensterrasserna och en hel by.

Jag följer med maoriern Sonny Corbett till Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Namnet låter lite som Disney, men här bjuds enbart på naturens eget skådespel, även om Lady Knox-gejsern får sina dagliga utbrott med lite hjälp av flytande tvål. Med stor kraft sprutar den ut vatten tio meter upp i luften. Det ser varmt och farligt ut, men faktum är att vattnet bara är ljummet. Då vore det värre att falla i den ångande champagnepoolen med sina frasiga orange kanter – en 62 meter djup och lika bred krater med vatten nära kokpunkten. På andra håll puttrar chokladfärgad lera stillsamt – underjorden gör sig påmind överallt.
– Hit brukade jag ta mina tjejer när jag var ung, berättar Sonny, när vi stannat vid en oansenlig bäck en bit från de kokande kratrarna. Här syns inga besökare till och jag förstår hans förtjusning över att dejta just här. Bäcken håller behagliga 40 grader – som gjord för romantik i mörkret.

Vi far vidare till Whakarewarewa Thermal Village – ett passande namn på en by mitt bland ångande källor. Från och till får något hus flyttas eller rivas då en ny het källa öppnat sig under golvplankorna. Vi mumsar majskolvar som kokats i en av källorna – en sorts udda gryta som de flesta av byns 70 maoriska invånare fortfarande lagar mat i.

Sonny hör till dem som kämpar för att stärka den maoriska kulturen och var en av de första att ordna de kulturaftnar som nu blivit mäkta populära här.

På kvällen ser jag en av dem – World of Mitai. Först en powhiri , en välkomstceremoni, sedan får vi se stridsdanser och sist bjuds vi på en hangi – traditionell fest med mat ångad i kokgropar. Efteråt går vi ut i den mörka skogen, endast upplyst av stjärnorna och små lysmaskar med blått sken. Vi får en lektion i maorisk naturkunskap, exempelvis hur nationalsymbolen silverormbunken hjälper oss att hitta hem i mörkret.

Någon timme från Rotorua ligger Taupo, centrum för äventyrsturismen på Nordön. Lake Taupos vatten är stilla och grått medan ett svagt duggregn faller på mig och min kanot. Vi är ett litet sällskap som följt med David och Liz Otway från Kayaking Kiwi hit ut.
– Sjön bildades av ett vulkanutbrott och här är en av de allra troligaste platserna för det stora vulkanutbrott som någon gång kommer att slå ut det mesta av allt liv på jorden, berättar David, och plötsligt känns sjön hotfull.
Ett utbrott här för 1 800 år sedan spred aska över hela jorden, något som registrerades av bland annat romarna.
– Men det utbrottet var som en liten bebis jämfört med det som inträffade för 26 000 år sedan. Det var minst 20 gånger större. För att inte tala om det som inträffade för 300 000 år sedan – det var hundra gånger kraftigare.

Som om inte naturliga äventyr som detta skulle räcka så är Nya Zeeland världsmästare på att hitta på konstgjorda äventyr. Som bungyjump, uppfunnet i Queenstown på Sydön och sedan dess en magkittlande succé jorden runt.

De flesta som far hit landar i den största staden, Auckland, med en fjärdedel av landets befolkning. Och även här är äventyrslekar den stora magneten – som klättring på Harbour Bridge med efterföljande bungyjump eller lodrätt fall från det stora tv-tornet mitt i centrum.

Jag tar en färja till Waihekeön, en timmes färd ut i skärgården. Väl framme möts jag av Jenny McDonald, som tar mig med till några av öns många konstnärer och några utsökta vingårdar, bland annat Stonyridge som producerar landets bästa rödvin.
Det finns 22 vingårdar till på ön och dessutom en av världens mest prisade olivoljeproducenter, Rangihou Estate.

Men god mat, gott vin och äventyrssporter i all ära – Nya Zeelands främsta attraktion är naturen. I Waitomo kan man kombinera natur och äventyr genom att flyta, hoppa och simma nedför underjordiska floder endast upplysta av lysmaskars blå sken. De mer försiktiga kan ta båt in en av de största grottorna, där en vintergata av hundratusentals blå ljuspunkter möter i kolmörkret. Ett skådespel omöjligt att fånga på bild, men du kommer aldrig att glömma det.

RESFAKTA NYA ZEELAND

Resa dit och runt: Att flyga till Nya Zeeland tar 30-36 timmar. Lägsta pris hamnar runt 11 000 kronor när det är sommar på södra halvklotet. Ett alternativ är att kombinera med Australien. Både Air New Zeeland och Quantas flyger inrikes och har speciella flygpass för den som vill flyga flera sträckor. Bästa sättet att ta sig runt är med hyrbil. Hyr man minst två veckor är det billigt – ner mot 150 kr/dag – och bensinen kostar bara runt 6 kronor litern.
Bussnätet är bra. De två största är Newmans, www.newmanscoach.co.nz och Intercity, www.intercitycoach.co.nz. Det finns också en rad bussbolag specialiserade på backpackers; www.kiwiexperience.com och www.magicbus.co.nz

Bästa tid: Sommaren och hösten, det vill säga december–april. Skidsäsongen varar ungefär mellan juli och oktober. Tidsskillnad: + 10 timmar när de har sommar och vi vinter.

Visum: Krävs inte för svenska medborgare som stannar max 90 dagar.

Valuta: Nya zeeländska dollar. 1 NZ-dollar = 5:55 kr

Att bo: Från 100 kr per person på s k backpackers, privatägda vandrarhem. Hotellpriserna börjar strax under 500-lappen för ett dubbelrum och riktigt bra hotell brukar ligga mellan 1 000 och 1 500 kr.

Att äta: Nya Zeeland ligger några år efter Australien vad gäller ny spännande mat. Men det som brukar kallas Pacific Rim Cousine blir allt vanligare, även i små städer. Det är spännande crossovermat med influenser hämtade från Europa, Mellanöstern och Sydostasien.

Att köpa: Fint maoriskt hantverk finns i alla prislägen – se till att få en förklaring på vad föremålet symboliserar. Ylletröjor och annat stickat är bra köp. Det finns gott om bra inhemska skönhetsprodukter, många med kiwi som bas.

Nätet: www.newzealand.com/travel – turistmyndigheternas officiella hemsida är den enda sajt du behöver –massor av info, länkar och en superb reseplanerare.

Av: Johan Öberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top