Svenska sommarklassiker

Sagovackra Gotland och Öland, roliga Göta kanal och magiska Bergslagen. Vi ger bästa tipsen för årets skönaste svenska sommarsemester.

Svenska sommarklassiker
Villa Villakulla i Kneippbyn.
Svenska sommarklassiker
Klassisk Ölandsvy.
Svenska sommarklassiker
Intresset för cykel­semester längs Göta kanal växer.

Här är listan med läsarnas alla smultronställen (PDF) >>

Man behöver inte åka långt för att få starka kulturupplevelser, förtrollande vacker natur, mat i världsklass och charmiga ekologiska vandrarhem. Sverige har det mesta. En varm sommardag är det inget som slår en midsommardans i Lojsta på Gotland, provsmakning av fårosten Bredsjö Blå i lantlig idyll, romantisk cykeltur längs Ölands norra stenkust eller att vila ut själen i Tåtorps kafé längs Göta kanal – ställen vackra som i en saga bara några mil bort från vardagens hektiska bestyr.

Gotland

Midsommar i Lojsta

  • Prästkragar i kransen på barnen, lätt vit bomullsklänning och 26 grader. I Lojsta norr om Hemse finns en äng, timrade bodar och ett själfullt midsommarfirande vid 83 meter höga Lojsta hed, Gotlands högsta plats.

Vi dansar ”Små grodorna” och ”Vi äro musikanter…”, fikar på hembakta kanelbullar och samspråkar med några av försäljarna av lokalt hantverk och kulturhistoria. Gotlandsforskaren Anders R Johansson visar stolt sin tidskrift Haimdagar där han samlar legender, personligheter och utflyktstips på Gotland:
– Här kan du läsa om häftiga saker från förr och i dag!
Kvällsmagi i Katthammarsvik

  • I en naturskön vik på Gotlands ostkust ligger lilla Katthammarsvik, en by byggd kring kalkpatronsgårdarna Katthamra och Borgvik. Den lilla fiskehamnen med omgivande öppna landskap har en känsla av att 50-talet bevarats intakt här. Det är svårt att hitta ett vackrare svenskt småsamhälle med bevarad kulturmiljö vid havet, med sitt 50-talskafe och Östergarnsbergets utsikt över vikens badstrand, åkermark och fiskekrog i Katthammarsviks rökeri.

En solig sommarkväll bör man avnjuta en fisksoppa, räklåda med rökta räkor och aioli eller favoriten flundra, färskrökt på alspån och enris. Familjen Jacobsson har hållit liv i restaurangen sedan 1943. Fridfulla byar utan trängsel som denna vid Östersjöns horisont skänker en sällsam sommarkänsla av att tiden för evigt tycks ha stannat.
Smakfullt på Fårö

  • Fårö är en av Sveriges mest säregna platser. Man förstår att berömdheter som Palme och Bergman valde att tillbringa sin fritid här. Det är något med det vitskimrande ljuset, vilsamma hedar med blåeld, lavatäckta stenmurar och raukar som skulpterats av evighetens vindar.

Badar gör man mest idylliskt på den långa vita långgrunda sandstranden Norsta Auren väster om Fårö fyr. En varm och vindstilla sommardag är detta ett av landets mest bedårande havsbad. Lunchen intar vi i restaurangpärlan Friggars krog; utsökt skaldjurssoppa med saffran vid hedarna längs havet. Det känns som en av Sveriges vackraste platser för en minnesvärd lunchupplevelse.
Andra utsökta utflyktsmål:

  • Lau – Gotlands största landsortskyrka. Romanskt långhus från 1200-talet, byggt av cisterciensermunkar för pilgrimer i Sankt Olofskulten.
  • Lilla Bjers – Ute efter en utsökt lokal krogupplevelse eller att handla ekologiska frukter och grönsaker. Då är detta rätt ställe, strax söder om Visby.

Öland

Stenkusten lisa för själen

  • Stefan Thorendal driver Svenska Turistföreningens vandrarhem Hagaby Lantgården på norra Öland. Stefan har inspirerats av resor runt jorden, har bott med indianer i Guatemala och visar sin breda colombianska hängmatta som man får provsova i.

– En av de vackraste vägarna på Öland ligger på västra kusten, påpekar han. Grusvägen går genom ett säreget landskap, lite som Fårö med klippiga stränder!
Och visst, det är stenrösen och en makligt slingrande färd längs lila Sankt Persnycklar i dikesrenen. En fiskebod i grånat trä står öde. Öland har så mycket ljuvliga kuststräckor och det känns aldrig trångt, inte ens under julis högsäsong.
Levande historia i borgen

  • På sydöstra Öland, bredvid Unescolistade Alvaret med betande får och övergivna väderkvarnar som utropstecken över en svunnen tid ligger den rekonstruerade Eketorps fornborg.

Vid den återuppbyggda borgen har arkeologer hittat många av öns över 13 000 fornlämningar. Muren är i dag fem meter hög. Innanför får vi lära oss om livet i en järnåldersby; hus av sten, barn som jagar små Linderödssvin som grymtar omkring. Tonåringar lär sig bågskytte och ett äldre par får en privat genomgång om hur människorna levde på Öland på den tiden, om försvaret mot andra byar och inkräktare från havet. Det är suggestivt levande och ett utomhusmuseum att rekommendera alla med lite historieintresse.
Charmiga Stora Frögården

  • Stora Frögården söder om Ölandsbron vann pris som Sveriges bästa STF-vandrarhem 2004 och nominerades igen 2009. Det kan man förstå. Tre byggnader ramar in en prunkande innergård där vi avnjuter frukost och middag från den egna restaurangen. Mot havet ligger en stor gräsmatta där barn leker i kvällssolen. Två minuters promenad ner badar vi i en långgrund vik. En bit bort i den glesa tallskogen vid havet arrangeras populära reggaefestivalen Öland Roots i juli. Vandrarhemsvärdarna Anne Kostenko och Peter Eklund flyttade från stressiga jobb i Stockholm och hittade sitt drömställe här.

– Vi avslutade våra karriärer i Stockholm och här älskar vi att arbeta och göra våra gäster nöjda!
Andra kul utflyktsmål: 

  • Kastlösa – gammal by med karaktär mellan havet och Alvaret. Hör försommarens näktergalar spela i den varierande, lummiga naturen.
  • Glabo Gokart- och Lådbilslandet nära Löttorp – för en härligt adrenalinstinn dag med lite äldre barn.

Bergslagen

Campa vid trolska Usken

  • Norr om Nora ligger tre sjöar. Vi slingrar oss fram på den natursköna vägen till sjön Usken och campingplatsen Uskavi, hyr en stuga, paddlar kanot, badar i sjön och gör utflykter till Bergslagens spännande sevärdheter i trakten.

Till Uskavi kommer även entusiastiska tyskar och holländare som älskar områdets lugn, trolska skogar och kulturhistoria. Härifrån är det nära till Kopparberg, Grythyttan och Loka. Stina Åsarby spelar badminton med dottern Klara i den ljumma sommarkvällen:
– Min son gick på läger här och detta är en fridfull miljö på semestern.
Smakrikaste osten i Bredsjö

  • I Bredsjö nära Hällefors betar fåren i en stor hage.

– Varsågod, smaka den två år lagrade varianten. Den är lite mildare än den fränaste vi har, som är lagrad i fem år, välkomnar ägarfamiljens dotter Sara Staffare som säljer ost och nybakta syltkakor i lantkaféet.
Det känns som att ha hamnat i Tant Brun, Grön och Gredelins eget kafé. Här tillverkar de en av Sveriges dyraste men också godaste ostar: Bredsjö Blå, en blåmögelost av roqueforttyp på fårmjölk. Vi köper ett halvt kilo av den tvååriga varianten för 240 kronor och till och med barnen njuter av den smakrika osten.
Grythyttans goda glass 

  • Bergslagen dignar av kulinariska upplevelser i världsklass. I Grythyttan ser vi pampiga Måltidens hus. Byggnaden representerade Sverige på världsutställningen Expo-92 i Sevilla. Här ryms Restaurang- och hotellhögskolan och vi möter hängivna studenter. Grythyttans Gästgivaregård är en kulturhistorisk höjdare, med 20-talet byggnader från 1800-tal. Men vårt bästa kulinariska minne från denna mysiga bergslagsby blir faktiskt glass! Holländarna Jaco och Corrie skänker en förnimmelse av hur färska, äkta råvaror skapar den rikaste smaker i sitt kafé Neerings glass.

– Stora glassfabrikanter fyller ut sin glass med vatten och använder konstgjorda tillsatser. Vi använder bara färsk grädde, polka, lakrits och whisky. Så enkelt är det att skapa ett annat universum av smak!, förklarar Corrie.
Andra spännande utflyktsmål: 

  • Siggebohyttan – ett av de bästa exemplen på en klassisk bergsmansgård från år 1790, en mil norr om Nora. Kafé med gott hembakat fika.
  • Bergslagsboden – gårdsbutik med lantbodskänsla vid sjön Usken. Sympatiska Sigrid Jankowski säljer ekologiska tomater, ostar och bröd över disk.

Göta kanal

Njutbar paus i Norrqvarn
I Sjötorp möter Vänern Göta kanal. Tar man cykeln kommer man efter någon timme till Norrqvarn med sin miniatyrkanal, som barnen leker i. Kanalrestaurangens nye ägare är kocken Magnus Johansson. År 2011 blev han Årets Längs Göta kanal-företagare för att ha lyft platsen till kulinariska höjder och höjt hela kanalens turist-image. Han köper sina råvaror från fiskebodar och gårdar i närheten och har ökat samarbetet med andra kanalentreprenörer.
Sov ekologiskt i Tåtorp

  • År 2011 utsåg utländska researrangörer Göta kanal till bästa svenska turistupplevelse, mycket tack vare nya utmärkta kaféer och boenden som poppat upp längs kanalen. Tåtorps vandrarhem och kafé är ett av de mest natursköna. Helt ekologisk miljö; linoljemålade väggar i blå pastellasyr och sköna vita trästolar under blommande äppelträd. Familjer kommer i kanoter, lägger an för att övernatta i denna sommaridyll. Värdarna Margareta och Jonas Fällström är hängivna sitt miljötänkande i avkrok vid sjön Viken.

Livfull slussning i Berg

  • Gör en avstickare från motorvägen vid Linköping, till Berg. Carl Johans slussar är den längsta slusstrappan på Göta kanal med sju slussar i rad. Härifrån kan vi ta kanalbåtarna M/S Wasa Lejon och M/S Ceres för en tur över dagen.  Missa inte heller Vreta Klosters vackra, 700 år gamla klosterkyrka.

Andra härliga utflyktsmål: 

  • Sjötorp – hyr en cykel med familjen och stanna vid kaféer och fina övernattningar i Norrqvarn, Hajstorp och Tåtorp.
  • Söderköping – Levande kanalmiljö med slussar, butiker och glassbarer.

 

Av Andreas Strömberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top