Ta en långhelg i sköna Prag

Res till Prag över en långhelg och upptäck stadens många sidor. Vi tipsar om klassiska sevärdheter och dolda pärlor.

Ett öldorado

Ta en långhelg i sköna Prag

I Prag är öl kultur, ja nästan religion. Tjeckien är pilsnerns ursprungsland (ursprungsorten sägs vara Plze) och Prag beräknas ha över 8_000 ölkrogar. Många av dem har blivit turistställen, speciellt i Staré Město. Priset på en öl ligger runt 10–20 kr.

Dag 1: Fredag

Börja tidigt. Prag är en stor turiststad och redan vid 11-tiden börjar det bli tjockt runt många av sevärdheterna i Staré Město (Gamla Stan) och Malá Strana (Lillsidan). Bäst är att gå upp redan vid åttatiden och börja vandringen upp mot Hradcany, Pragborgen. Det är en tuff vandring, men belöningen är stor. Borgen ligger högt ovanför staden och utsikten är magnifik. Härifrån ser man floden Vltavas mjuka former, Karlsbron med sina statyer, kupolerna och spirorna i Staré Město, de stenlagda gränderna och de röda taken i Malá Strana. Det är en vy över historia, rikedom, skönhet och byggnadstilar. Gotik, barock, klassicism och självfallet modernism som tv-tornet i Žižkov långt bort i öster. Detta är vyn som fått besökare i alla tider att sucka av hänförelse och kalla Prag för den Gyllene Staden.

När ni har njutit klart, besökt Vituskatedralen i Pragborgen och strosat över Karlsbron, är det dags att ta sig in i medeltida Staré Město och stora torget med sina palats, kyrkor och den astronomiska klockan från 1490, som varje timma bjuder på en liten mekanisk föreställning med träfigurer.

Lunch bör ni äta på U Medvídků (Hos Björnarna) på Na Perštýně 7. Stället hör till Prags klassiska ölrestauranger med rejäl tjeckisk husmanskost som serveras med två olika sorters öl, mörk eller ljus Budweiser. Bäst på menyn är kroppkakorna. Ljuvligt för den som inte är på diet.
Efter lunch föreslås en promenad till floden Vltava och runt på den gröna Strelecky-ön, och sedan att ni tar er tillbaka till hotellet för eftermiddagsvila.

Är kvällen varm bör ni åter ta er över floden. Denna gång ska ni ta er till Letnaparken, som även den ligger på en höjd med utsikt över centrala Prag. Här finns en parkserveringen Letenský  Zámeček, där långborden befolkas av unga barnfamiljer, förälskade par och diskussionslystna ungdomar. Det är familjärt och mysigt. Serveringen erbjuder enkla grillrätter, en hel del korv, och självfallet öl om ni känner för att äta här. Vill ni äta lite mer exklusivt ligger restaurang Ullman i direkt anslutning till parkserveringen.

Dag 2: Lördag

Ta sovmorgon, njut av semestern och ta fram kartan. Ligger hotellet i Staré Město har ni en en arkitektonisk lustrunda strax runt hörnet.
Vid Republikplatsen ligger till exempel den förgyllda jugendtårtan Obecní Dům (Folkets Hus) från 1912 som nästan är mer magnifik invändigt. Vackrast är den stora luftiga finrestaurangen med ljuskronor högt i taket, vitdukade bord och svartvitklädda kypare. Och en bit bort ligger Kubisthuset Svarta Madonnan som ursprungligen byggdes som ett varuhus. I Tjeckien och Prag, till skillnad från andra länder, fick kubismen även genomslag i arkitektur och inredning. Stilen kan lite förenklat beskrivas som jugend med kantiga former.

I området ligger också två museer som är värda ett besök: Kommunismmuseet vars utställningar berättar om livet i Tjeckien under kommunisttiden 1945–1989, och Mucha-museet som visar verk av Tjeckiens store jugendkonstnär, Alfons Mucha.
Tio minuters strosande söderut för er till Prags mittpunkt, Václavplatsen, som bäst kan beskrivas som ett långsmalt torg där hus i olika arkitektoniska stilar står skuldra vid skuldra. Här finns många av de mer kända billiga kedjorna (japp, H&M) och snabbmatsrestauranger. Ett fyndtips är Bata skovaruhus i fem plan där priserna är 40–50 procent av vad motsvarande skor skulle kosta i Sverige.
Lunch äter ni på folkliga sandwichbaren Hájek Kafé i Kino Světozor-passagen (Vodickova-gatan 41, 50 meter från Václavplatsen). Det är kanske inte stadens bästa kafé, men en kul och billig upplevelse. 

Efter vila på hotellet, och kvällspromenad, så bör ni äta middag på La Degustation Boheme, en avsmakningskrog i Staré Město. Det är inte billigt, men man får prova på förfinade tjeckiska rätter på karp och oxtunga. En middag här är en historisk vandring från 1800-talets fransktjeckiska matlagning till dagens kökstankar.
Ölsugna efter middagen? Då ska ni gå runt hörnet till Lokal, en snygg och trendig ölhall, som serverar dagsfärsk Pilsner Urquell från glänsande fat inne i lokalen. Klientelet består av hipsters och ung kulturelit.

Dag 3: Söndag

Börja dagen med en caffelatte på eleganta Bake Shop i Josefov, som är Prags mest exklusiva stadsdel. Gatorna kantas av medvetna kaféer, restauranger och internationella klädbutiker som Gucci och Armani, men här finns också några spännande tjeckiska klädskapare som Hana Havelková. Ni hittar även sevärdheter som den Spanska synagogan här, och den helt förunderliga judiska begravningsplatsen där mossprydda gravstenar lutar sig trötta mot varandra. Undvik lunchtid då kön hit är 50–60 meter lång. Just vid Spanska synagogan står en staty av Franz Kafka, Josefovs mest berömda invånare.
Sedan ska ni lämna turisterna ryggen och ta er till verklighetens Prag, eller snarare de vanliga Pragbornas verklighet. Först går ni upp genom stads­delen Vinohrady, som brukar beskrivas som Prags motsvarighet till Vasastan i Stockholm. Den är dock inte alls lika mondän och hipp, utan Vinohrady har snarare en sliten, bedagad känsla. På 1800-talet fanns här vingårdar och lantliga egendomar. Granne med Vinohrady är det röda, rebelliska Žižkov. Här är det än mer slitet, men mer som i Kreuzberg i Berlin. Rappningen har fallit av fasaderna i stora sjok, butiker är igenbommade, men här finns ett spännande punkrockigt anarkistiskt gatuliv.
I Žižkov ska ni dock först ta er till i tv-tornet, en betongerektion som får Kaknästornet att framstå som en elegant byggnad. Men utsikten är rolig och ger en mycket bra bild av Prag. Här ser man att staden ligger i kanjonliknande dalgångar, som floden Vltava skurit ut. I sydväst skymtar man Prags andra stora borg, Vyšehrad. Det var där, enligt sägnen, som staden grundades på 700-talet av drottning Libu e.

Efter tv-tornet ska ni bara strosa ned genom Žižkov och studera folklivet. Här lever en stor grupp zigenare, närbutikerna drivs av vietnameser, och här och där finns second hand-butiker, rockklubbar, rökiga ölsjapp och mitt i allt en liten fotbollsarena. Lunch äter ni på Pod Viktorkou, en mysig kvarterskrog med hög kvalitet på sina husmanskosträtter. Krogens öl kommer från lite okända bryggeriet Kozel.
Sedan är det bara att gå tillbaka till hotellet – förhoppingsvis trötta, mätta och belåtna.

 

Resa hit 

 Prag är relativt lätt att nå med flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. När Icakuriren sökte på internet hittade vi biljetter för 1 400 kr. Det finns även flera olika resarrangörer som har Prag som destination.

 Boende

Den som har råd och vill bo mitt i Staré Město rekommenderas fashionabla Kings Court Hotel som har en av Prags bästa frukostbufféer. Dubbelrum från 1 500 kronor.
www.hotelkingscourt.cz

Ett bra mellanklasshotell är U Zlaté Studny som ligger i ett historiskt hus från 1500-talet. Dubbelrum från 1 200 kronor.
www.uzlatestudny.cz

Ett annorlunda budgetalternativ är backpacker chic-vandrarhemmet Sir Tobys. Dubbelrum cirka 400 kronor.
www.sirtobys.com

Ta sig runt

Prags kollektivtrafik består av buss, spårvagn och tunnelbana, men egentligen nås de flesta turistattraktioner i de centrala delarna till fots. Från flygfältet till stan går buss 119 till Dejvická och tunnelbanans början. Kostar 20 kronor. Tredagarskort kostar cirka 60 kronor.

Mer info

www.czechtourism.com

 

 


Av Anders Falkirk, Foto: Yadid Levy

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top