Upptäck Normandies trädgårdar

En köksträdgård planerad efter regnbågen, en världsberömd trädgårdsprinsessa och hortensior i mängd. I Normandie är trädgårdarna lika spännande som deras skapare.

Upptäck Normandies trädgårdar
Dahlior i Le Jardin Potager.
Foto: Christina Högardi-Ihr
Upptäck Normandies trädgårdar
Äppelkaka och äppelkonjak.
Foto: Christina Högardi-Ihr

I det gröna Normandie ligger de öppna trädgårdarna tätt. Mest trädgårdsinspiration hittar man i departementet Seine Maritime vid Engelska kanalen. I området mellan Rouen och Dieppe finns mer än trettio öppna trädgårdar, däribland flera av de mest beundrade i hela Normandie.

Det är redan mörkt när vi kommer fram till Isneuville strax nordost om Rouen. Sista biten fram till La Muette, Danielle och Jaques Auffets hem, går på smala vägar kantade av höga häckar.

Stopp, bromsa! Vid hålet i häcken står Gîte au Jardin, ungefär “boende hos trädgårdsfantast”, på en skylt. Vi svänger in och ser vackra korsvirkeshus inbäddade i grönska och stora blommande hortensior i ljuset från bilstrålkastarna. Här bor vi under ett fyra dagar långt trädgårdsäventyr. Innan vi ger oss i väg på morgnarna diskuterar Danielle trädgårdar, Normandie och livet med oss medan hon serverar färskt bröd med läckra, hemkokta marmelader på blommig duk.

Bakom nästan alla öppna trädgårdar i Normandie står enskilda passionerade personer eller familjer. De möter när man kommer, tar inträde och visar runt på guidade turer. Att det är så personligt ger en extra dimension. Man får veta något om tankarna bakom trädgårdarna, och om vägen från idé till verklighet.

Den första morgonen åker vi upp till Le Bois des Moutiers i byn Varengeville-sur-Mer strax väster om Dieppe. Hit kom amatörbotanisten och skönhetsälskaren Guillaume Mallet för första gången i mitten av 1890-talet. Han fångades av det dramatiska landskapet med vy över Engelska kanalen.

Här ville han skapa en trädgård. Uppdraget att rita hus och trädgårdar gick till den brittiske arkitekten på modet, Sir Edwin Lutyens. Växtvalet överlät arkitekten till den kända trädgårdsdesignern Gertrude Jekyll. Men tallskogen på sluttningarna ner mot havet tog Guillaume Mallet sig an på egen hand och förvandlade till en park med växter från hela världen. Rododendron hörde till hans favoriter.

– De är hundra år gamla, farfar planterade dem, berättar Claire Mallet om de gigantiska rododendronbuskarna. Han skapade gläntor med buskar, perenner och lökväxter i enhetligt färgsatta grupper. Han ville åstadkomma överraskningseffekter. Upptäckarglädje var något av det viktigaste med en trädgård.

I fyra år under andra världskriget var Le Bois des Moutiers ockuperat av tyskarna. Park och trädgård minerades och växte igen. Den uppröjning och restaurering som sedan följde var ett mödosamt arbete där hela släktens krafter behövdes.

– Jag lekte inte. Jag arbetade, säger Claire när jag frågar om hon och hennes syskon lekte i den fantastiska parken som barn.

En kväll har vi bokat besök hos Mark Brown som även han bor i Varengeville-sur Mer. Till hans trädgård på La Berquerie kan man inte komma oanmäld.

Mark Brown är en brittisk trädgårdsmästare som fått nästan fria händer att skapa en vacker trädgård åt sin arbetsgivare. Det enda specifika önskemål ägaren hade var en Shakespeare-trädgård. Så nu finns den där, trädgården med alla de mindre växter som Shakespeare nämnde i sina verk.

Mark berättar att han har ett nytt projekt på gång. På en annan egendom håller han på att skapa en dinosaurieträdgård med enbart växter från urtiden.

– Jag får växter från vänner runt omkring i världen. När ni kommer hit nästa gång kanske ni kan ta med något från Sverige?

Som trädgårdsfreak på resa i Frankrike känns det självklart att besöka en potager, en vacker köksträdgård där grönsaker samsas med blommor och som producerar såväl mat som fägring. Vi väljer Regnbågen, Le Jardin Potager Arc-en-ciel, vid Château de Bosmelet. Det är ett 1600-talsslott som varit i familjen de Bosmelets ägo sedan det byggdes.

I slottsparken finns en berömd lindallé från 1700-talets början. Köksträdgården ligger innanför höga tegelmurar. Den är uppbyggd av kvarter där blommor och grönsaker tar plats efter färg. Här finns safirkvarteret, granatkvarteret, elfenbenskvarteret och bärnstenskvarteret. Det är elegant och raffinerat. Ägarinnan själv, Laurence de Bosmelet, står för designen.

– Men det är jag som står för ogräsrensningen, säger hennes man, Robert.

I Les Jardins Agapanthe, Agapantusträdgårdarna, finns bara två svarttallar kvar av den trädgård Alexandre Thomas föräldrar anlade på 1970-talet. Den stora plana gräsmattan är försvunnen. Nu omfamnas istället det vackra, röda tegelhuset av makalöst frodig grönska i varierande toner och strukturer. Huset ligger i Le Jardin Intimiste, den intimistiska trädgården. De andra är ljusets trädgård och medelhavsträdgården.

Alla delarna av Les Jardins Agapanthe är mästerligt komponerade av stämningsfulla scener och trädgårdsrum. De öppnar sig efterhand när man följer de smala, vindlande stigarna. Här finns underbara växtkompositioner, dammar, skulpturer och vackra sittplatser.

– Grönt är min favoritfärg, berättar Alexandre Thomas, vilket föga förvånar den som besökt hans trädgård.
Men här finns också stråk och blickfång i främst vitt, blått och violett. Bland annat en massa agapantus som är Alexandres älsklingsväxt framför andra.

En av Normandies största trädgårdspersonligheter är prinsessan Greta Sturdza. Hon är norska, gifte sig med en rumänsk prins och kom till Normandie i början av 1950-talet. Här köpte de Vasterival, en egendom i Sainte-Marguerite-sur-Mer, av kompositören Albert Roussel. På tomten fanns då mest tät skog.

Prinsessan är nu nittio år men arbetar fortfarande varje dag i sin trädgård. Dessutom fortsätter hon att utvidga och utveckla den. Hon rör sig raskt och guidar lika gärna på engelska som franska eller norska.

Greta Sturdza imponerar både besökare och växtkännare världen över med sin kunskap om växter och sitt odlingskunnande. Men hon är också känd för sitt sätt att komponera med växter.

Till hennes grundtankar hör att det i varje rabatt ska finnas något vackert och spännande att titta på vid varje årstid. Själv tycker prinsessan Studza att vintern är den bästa tiden att besöka hennes trädgård. Då är det formerna, alla vackra stammar, frukter som hänger kvar på träd och buskar och vinterblommande växter som spelar de bärande rollerna. Här finns en imponerande samling av julrosor. Men under vintern blommar också bland annat dvärgkörsbär, hybridkejsarolvon, trollhassel och körsbärskornell.

En annan viktig sak i prinsessan Studzas trädgårdskonst är att det alltid ska finnas något som fångar ens blick, oavsett var i trädgården man befinner sig och oavsett åt vilket håll man tittar.

I denna trädgård får man bara gå i guidad grupp med. Då får man, veta massor om både trädgården och många av de fantastiska växter den innehåller.

Information
Mer informationom att turista i Normandie får du på www.nomandie.org och på www.normandy-tourism.org. Bra broschyrer, till exempel en förteckning över öppna trädgårdar i Normandie som heter Jardins et decors pour les plus douce de vos promenades, kan du beställa på turistbyrån tel: +33-2 32 33 79 00.

Av: Berit Haggren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top