Babben Larsson om sin stora förebild: ”Jag var fast från första rutan”

Skådespelare, ståuppare, julvärd, sångerska och programledare. Babben Larsson har många strängar på sin lyra. Men vad många inte vet är att en av hennes största inspirationskällor är en fiktiv person – hjälten och före detta gangsterdrottningen Modesty Blaise!

– Varje månad när ett nytt nummer av Agent X9 kom ut sprang jag till butiken. Det var en högtidsstund att få vara i min egen bubbla tillsammans med Modesty. 

Orden är artisten och komikern Barbro ”Babben” Larssons, som redan i unga år läste serietidningar, bland annat Fantomen och Lilla Fridolf. Men Modesty Blaise, hennes verkliga förebild, kom in i bilden långt senare, först när hon var i 20-års­åldern. Babben hade då gått ut scenskolan i Stockholm och återvänt till Gotland för att starta Bryggeriteatern. Hon berättar:

– Min medarbetare Birgitta ”Birre” Olsson var helt besatt av Modesty Blaise och samlade på tidningen Agent X9 som hon lånade ut till mig. Jag var fast från första rutan! Det kändes att Modesty inte var en serie för barn. Berättelserna och teckningarna vände sig till vuxna läsare. 

Modesty Blaise är en av serievärldens populäraste hjältar. Introduktionen av henne i det allra första äventyret är klassiskt. Inte ens 30 år fyllda har Modesty pensionerat sig från ledarskapet av den kriminella organisationen Network. När brittiska underrättelsetjänsten behöver hjälp med ett ljusskyggt uppdrag blir hon kontaktad. 

Känner släktskap med Modesty Blaise

Och visst känner Babben släktskap på flera sätt. 

– Att Modesty varken kan köpas för pengar eller utpressas kan jag relatera till, säger Babben. Om jag inte är intresserad så kan jag inte bli motiverad, och jag blir snarare avtänd om någon försöker övertyga mig med pengar. Jag blev tidigt i karriären erbjuden att spela in en skiva, men då såg jag inte poängen med det. När jag sen fick inspiration gick det snabbt från tanke till handling, säger Babben Larsson som släppte jazzskivan ”Vägen hem” i juli.

Serien om Modesty Blaise kom 1963, men det dröjde innan hennes skapare Peter O’Donnell skrev en berättelse som i detalj avslöjade Modestys bakgrund. Historien är att hon har ett ursprung som flykting och får med tiden utbildning av en filosofilärare. Han ger henne namnet Modesty, och hon tar sig själv efternamnet Blaise. Hon gör vad hon måste för att överleva, och det leder in henne på den kriminella banan. 

Modesty har en orubblig moral, men den följer inte alltid lagen.   

– Modesty har dragit sin egen linje för vad som är rätt och fel, men hon håller linjen stenhårt och trycker även till andra som går emot hennes moral. Hon står inte på skurkarnas sida bara för att hon själv brutit mot lagen tidigare, men hon är inte heller lika präktig som Fantomen som följer lagboken till punkt och pricka, säger Babben.

Modesty har ingen hemlig identitet som många andra seriehjältar. 

– I vissa kretsar är hon snarare en kändis, och ibland räcker hennes namn för att avskräcka fiender.

Från Modesty har Babben lärt sig att stanna upp och vila.

– Det händer titt som tätt att Modesty blir tillfångatagen av sina fiender. Ibland har skurkarnas syfte varit att njuta av Modestys förtvivlan i fångenskap, men istället har de blivit vansinniga när hon sätter sig ner och bara vilar. Att ladda batterierna när tillfälle ges.  

Ett tillfälle då Babben inspirerats av Modestys lugn var under en utlandssemester med familjen. På väg till flygplatsen spred sig paniken när ingen kunde hitta biljetterna. 

– När vi satt på bussen och den enda väskan som biljetterna kunde finnas i låg i bagageutrymmet, så tog jag en tupplur. Ingen förstod hur jag kunde ta det lugnt i det läget, men här tog jag lärdom från Modesty. Antingen har vi redan biljetterna med oss i väskan, eller så har vi inga biljetter och måste vi lösa problemet på flygplatsen. Men här och nu i bussen fanns inget vi kunde göra –förutom att samla krafter. 

”Får rysningar”

Även om Babben inte är typen som kan varje detalj om sin favorit, är det tydligt att hon är väl beläst och att många detaljer har fastnat. 

– I ett äventyr blir Modesty tillfångatagen och hypnotiserad. När hon får frågan ”Vem är du?” så svarar hon ”Jag vet inte”, men när hon får frågan ”Vad heter du?” svarar hon ”Modesty Blaise”. Det är så bra så att jag får rysningar! Hon vet ju inte vem hon är ursprungligen, men hon har tagit sig namnet Modesty Blaise och har stakat ut sitt eget öde.

Fler kändisar som gillar seriefigurer

Foto: Peter Knutson

Lena Andersson – Kalle Anka

Augustprisade författaren Lena Andersson har länge haft en särskild relation till Kalle Anka och gav 2006 ut ”Duck City”, en skarp samhällssatir som bygger på Ankeborg och Kalle Ankas värld.  

– Jag tycker att man förstår mer om de mänskliga relationerna i en arketypisk tappning när man läser Kalle Anka, man förstår mer om konflikter, sa hon en intervju med SVT 2018.

Foto: Thomas Carlgren

Lasse Åberg – Musse Pigg

har sedan unga år en förkärlek till Musse Pigg som konstmotiv och samlar även på antika Musse- och Disney-föremål på egna museet i Bålsta.

– Hela idén med popkonst var att man skulle ta något som var rätt innehållslöst och göra konst av det. Jag började helt oselektivt samla på Disneygrejor. Det var schampoflaskor med Musse på som jag använde som modeller. Jag är en så kallad ”hoarder” och det har gjort att jag har en av de bästa utställningarna i världen, berättade Lasse Åberg för SvD 2018, då musen fyllde 90 år.

Foto: Carolina Byrmo

John Ajvide Lindqvist – Bamse

Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist har tolkat Bamse-serien ”Nina i knipa”  och omvandlade 2018 serien till en novell, som nu släpps i ljudbokstjänst.

– Liksom för så många andra var serietidningar min första egna kontakt med det skrivna ordet. Dunder­honung var min färdkost på väg till superkrafter och nätkastare innan jag slutligen nådde fram till litteraturen. 

Foto: André de Loisted

Kalle Lind – Skalman

Radioprataren och Icakurirens krönikör Kalle Lind har läst Bamse sedan fyra års ålder och tycker att han är lika relevant idag som 1973.

– Ända sedan jag var liten har jag beundrat Skalman och hans bildningstörst och tro på kunskap. Sedan har jag nog tyvärr tagit till mig lite för mycket av hans besserwissrande.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top