Extra stora saffranssnurror – med smör & mandelmassa

Hembakat när det är som godast! De frestande bullarna är generöst fyllda med en blandning av smör, mandelmassa och rivet apelsinskal.

Tillagningstid: 50 minuter | Extra tid: 60 minuter
32 stycken

Du behöver

  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 3 dl mjölk
  • 1 st kuvert saffran
  • 1 st sockerbit
  • 1 dl kesella 10%
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 0,75 tsk salt
  • 13.5 dl vetemjöl

Fyllning

200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 st rivet apelsinskal från 1 apelsin

Pensling och garnering

1 st ägg
2 tsk kallt vatten
1 krm salt
flagad mandel
pärlsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Stöt saffran och sockerbit i en mortel.

3

Tillsätt mjölken till jästen, rör så jästen löser sig. Rör ner saffran, kesella, smör, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en deg.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda så att smöret blir finfördelat. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

5

Fyllning Blanda mandelmassa, smör, socker och apelsinskal.

6

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar som kavlas ut till rektanglar, ca 40×35 cm.

7

Bred hälften av fyllningen över vardera utkavlad degbit. Vik den ena halvan över den andra. Skär varje bit i 16 remsor. Sno remsan några varv. Gör en snurra och vik in skarven under bullen.

8

Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

9

Pensling och garnering Vispa ägg, vatten och salt. Pensla bullarna. Strö på mandel och pärlsocker.

10

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top