Du behöver
- 1 pkt jäst för söta degar
- 3 dl mjölk
- 1 st kuvert saffran
- 1 st sockerbit
- 1 dl kesella 10%
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 st ägg
- 0,75 tsk salt
- 13.5 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 st rivet apelsinskal från 1 apelsin
Pensling och garnering
1 st ägg
2 tsk kallt vatten
1 krm salt
flagad mandel
pärlsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Stöt saffran och sockerbit i en mortel.
Tillsätt mjölken till jästen, rör så jästen löser sig. Rör ner saffran, kesella, smör, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda så att smöret blir finfördelat. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Fyllning Blanda mandelmassa, smör, socker och apelsinskal.
Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar som kavlas ut till rektanglar, ca 40×35 cm.
Bred hälften av fyllningen över vardera utkavlad degbit. Vik den ena halvan över den andra. Skär varje bit i 16 remsor. Sno remsan några varv. Gör en snurra och vik in skarven under bullen.
Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensling och garnering Vispa ägg, vatten och salt. Pensla bullarna. Strö på mandel och pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.