Drömmar: Lär dig komma ihåg drömmarna – och börja tolka!

Ska jag byta jobb, säga upp den där jobbiga bekantskapen eller våga satsa på den nya kärleken? Dina drömmar kan ha svaret på just de frågor som du står inför. Ibland på hela livsfrågor. Hur konstiga de än verkar så innehåller de pusselbitar till ditt liv. Det handlar bara om att kunna tolka dem.

Många tycker att drömmar är obegripliga och därför också ointressanta, varför ska man bry sig om den där knäppa smörjan? Att drömma att man tappar tänderna i toaletten på jobbet, skulle det betyda något? Ja, faktum är att den till synes obegripliga ”smörjan” kan innehålla viktiga ledtrådar till det liv vi lever. Det gäller bara att tolka dem rätt. Kanske skulle drömmen ovan kunna innebära att du ”tappat bettet”, att dina synpunkter alltid ”spolas” och att det skulle kunna innebära att du behöver ryta ifrån på jobbet. Om du ens ska stanna kvar. Vilket du än gör så har du genom drömmen kommit något viktigt på spåren. Sen är det upp till dig vad du gör åt det hela. Drömtolkning är ett slags detektivarbete för att lägga pusslet i storyn om ditt eget liv. Och kanske skriva om handlingen om det behövs.

Skillnaden på drömtolkning och drömtydning

Drömtolkning innebär att man ser drömmarna som en del av vår psykologi och att man tolkar drömmen individuellt, inte genom ett drömlexikon där samma symbol betyder samma sak för alla. I drömtolkning tar man reda på vad innehållet i drömmarna betyder just för dig. Om man drömmer om en orm så blir det ju helt olika tolkningar om man har ormfobi eller har ormar som ”kelgrisar” i sitt terrarium. Drömtolkning innebär heller ingen spådom, till skillnad från drömtydning som innebär att drömmarna påstås förutsäga vad som ska hända, som till exempel i Bibeln när Josef tydde Faraos drömmar och förutspådde sju goda och sju svåra år. Naturligtvis kan man förutse saker genom drömmar, men mera genom att de leder till insikter, att det ena förmodligen kommer att leda till det andra. Vågar jag erkänna drömmens budskap att min partner tar all min energi, så innebär det förmodligen ett slut på relationen inom en snar framtid. Men de kan också komma med glädjebud, drömmen vet kanske redan att vi är förälskade långt innan vi vågar erkänna det för oss själva. 

Två världar

Alla bär vi på två världar, den medvetna och den omedvetna. I den förstnämnda försöker vi ha kontroll och vi styr livet med vår vilja, i den omedvetna världen kan vi inte styra men vi kan däremot hitta förklaringar till varför vi egentligen beter oss eller mår som vi gör. I det medvetna livet måste vi fatta en mängd beslut att förhålla oss till, för att ”det är bäst för oss”, men en del av dessa beslut går emot vad vi egentligen vill eller känner. Men bara för att vi bestämt oss för att inte ägna mer tid åt detta så försvinner det inte utan trängs bort till det omedvetna. 


LÄS ÄVEN: God sömn stärker ditt immunförsvar


Låt drömmarna vara en bästa vän

Och när drömmarna dyker upp på natten när vi har garden nere och ifrågasätter viljans beslut, skulle man kunna säga att de är en ”second opinion” på det liv vi lever. Lite som en bästa vän, som säger ”men vänta lite nu”, var det där så bra, kan det inte vara så här i stället? Som den som vågar komma med invändningarna, de obekväma sanningarna, och som gör det för att den vill oss väl.

Vi drömmer varje natt men minns det bara inte.

Och därför kan drömmarna också kännas ovälkomna och irriterande, och då tycker vårt vakna jag att de är strunt och så glömmer vi dem. Men i det omedvetna finns inte enbart ”sanningar” som vi har trängt bort utan också vår stora utvecklingspotential, så att inte bry sig om en dröm är som att inte öppna ett personligt mail
eller ett SMS.

Krävs ärlighet för att tolka drömmarna

För att kunna tolka drömmar själv behöver man lite fantasi, förmåga att associera och inte minst ärlighet inför sig själv. Om du har möjlighet, börja med att ligga kvar i sängen när du vaknat och försök fånga in känslan som drömmen lämnar efter sig, positiv eller negativ. Ställ sedan frågor till dig själv som; ”Vilken var känslan i drömmen, vad påminner drömmen mig om, vad har jag varit med om för liknande situationer, vilka händelser och personer associerar jag detta till?” 

Drömmar handlar om situationer vi befinner i oss nu

De flesta drömmar är inte så svåra att förstå, de handlar om situationer vi befinner oss i just nu, som stress, oro och mer eller mindre svåra beslut vi står inför. Men andra drömmar kan vara svårare att tolka, inte minst på grund av vårt medvetna motstånd. Ibland innehåller också sanningar ett mått av smärta och vi försöker i det längsta undvika smärta, och då behövs någon som trycker på, som knackar hål på skalet. 


LÄS ÄVEN: Drömcoachen tyder dina drömmar


Så för de hårdaste nötterna kan man behöva hjälp. En god vän som medtolkare räcker långt, men i vissa fall behöver man professionell hjälp för att komma åt problematiken. Många terapeuter erbjuder idag drömanalys i sin behandling.

Tolka inte drömmarna för bokstavligt

Ett vanligt misstag många gör är att tolka drömmarna allt för bokstavligt. Till exempel att jag drömmer att jag ska dö och blir skräckslagen över detta faktum. Men som drömsymbol kan det lika väl betyda en omstart, därför att något, som du inte längre behöver, ska dö. 

Men varför berättar då drömmarna inte rakt på utan i stället använder konstiga omskrivningar? Förmodligen därför att de består av ostrukturerade, visualiserade känslor huller om buller. Terapeuten Nils Rudelius menade också att eftersom drömmarna i vårt inre är lika gamla som mänsklighetens historia så är de, symboliskt uttryckt, ”skrivna på fornsanskrit”. Och som för många andra språk som man inte heller förstår så behövs en ”translater”, en tolkningsguide.

Lär dig komma ihåg drömmen

Ha penna till hands

Visa respekt för drömmen. Skoja inte om den utan ta drömarbetet på allvar, bestäm dig sedan för att du verkligen vill komma ihåg din dröm och sov till exempel med papper, penna eller mobilens inspelningsfunktion i närheten av sängen.

Drömtexten

En nedskriven text eller inspelning av drömmen behövs för minnets skull och för att det medvetna jaget inte i efterhand ska försköna eller sudda i obekväma delar i drömmen. Drömtexten är sedan ditt bevarade dokument av drömmen.

Vänta inte

Skriv drömtexten så nära drömtillfället som möjligt i tid. Kasta om möjligt ner några minnesord från drömmen redan på natten. 

Var exakt

Skriv sedan ner drömmen så exakt som möjligt, med alla detaljer, även de pinsamma. Ju fler detaljer desto bättre tolkningsmöjligheter. 

Detaljer viktiga

Var noga med detaljer – Skriv ner siffror, namn, koder, adresser osv. Var rädd om alla rena fakta du minns.

Var ärlig!

Förändra inte drömmen – skriv ner drömmen så ärligt som möjligt. Försök inte förändra och snygga till något i drömmen, då riskerar du att missa själva poängen. Förmodligen är just detta du tog bort det viktigaste i drömmen.

Ta med fragment

Anteckna även det som känns betydelselöst – även drömfragment kan visa sig vara fruktbara att tolka. Dessutom kan ett fragment få dig att minnas mera av drömmen.

Datera drömmen

När du senare vill jämföra drömmar med varandra och till exempel leta efter hur drömteman eventuellt förändras över tid så är det viktigt att veta i vilken ordning du drömt dem.

Rita din dröm

Teckningar – bilder av drömmotivet kan vara minst lika effektivt som en text för att minnas en dröm, särskilt det som är svårt att beskriva i ord.

”Men jag drömmer inte”

Glöm det. Alla drömmer vi, fyra till sex gånger varje natt. Vare sig vi kommer ihåg det eller inte. Och vare sig vi vill det eller inte. Men de allra flesta drömmarna glömmer vi. 

Under ett normallångt liv producerar varje människa cirka 160 000 drömmar. Multiplicerar vi genomsnittliga fem drömmar per natt med åtta miljarder människor på jorden så inser vi att det på vårt klot produceras närmare 40 miljarder drömmar – varje dygn!  

Under natten sjunker medvetandet ner i djupsömn för att sedan efter en tid långsamt stiga upp igen så att vi nästan når medvetandets gräns, men stannar strax under. Det är framför allt i det stadiet vi drömmer och det kallas REM-sömn, Rapid Eye Movement. Begreppet kommer av de snabba ögonrörelser under ögonlocken som utmärker detta tillstånd.

De flesta verkar vara överens om är att sömnen är viktig för oss och att hjärnan behöver vila från intryck. Men varför vi drömmer råder det oenighet om, teorierna är många, allt från att drömmar bara är slumpmässiga signaler från hjärnans nervsystem, ett slags diskrensningssystem för att inte belasta hjärnans ”internminne”, till att drömmar faktiskt har en mening och står i relation till det liv vi lever. 

Johan Ohlson är drömcoach

Johan Ohlson är journalist, tv-redaktör och manusförfattare. Han skriver regelbundet i Icakuriren. För femton år sedan inledde han en alternativ bana som drömcoach genom utbildning på Institutet för Drömpsykologi i Solna. Han har förutom egen klientverksamhet i drömanalys, bland mycket annat också tolkat drömmar i TV 4, i Karlavagnen i P4 och varit Aftonbladets drömexpert. Johan Ohlson har gett ut två böcker om drömmar, ”Drömtolkning – guida dig själv till ett bättre liv”, Blue Publishing (tidigare utgiven på Ica förlag) och ”Bli stjärnan i ditt eget liv”, Blue Publishing (tidigare utgiven med titeln ”Manusmetoden – personlig utveckling genom dröm, film och myt”, Ica förlag). Läs mer på Johan Ohlsons Facebooksida ”Dreamguidezon” .

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top