Årets blodgivarhund: Hunden Uno är en sann hjälte!

Uno hoppar ur bilen, springer rakt fram till djurskötare Rebecka Bengtsson och hoppar högt för att pussa henne. Uno har utsetts till ”Årets blodgivarhund 2023” – och vet att han snart får gos och köttbullar. Fyra gånger om året åker han och matte Åsa Kallenberg till djursjukhuset i Läckeby ett par mil norr om Kalmar för att lämna blod till andra behövande hundar.

Uno är en pigg flat coated retriever på sju år. När man ser hur yster han är, är det svårt att förstå att han kan ligga still i de nästan tio minuter som krävs för att han ska kunna ge blod. 

Han spurtar uppför gången till djursjukhuset och tvärnitar för att pussa på Rebecka Bengtsson, som är djurskötare och ansvarig för blodbanken här i Läckeby.

Det här är Uno

Ålder: 7 år.
Ras: Flat coated retriver.
Bor: Rockneby utanför Kalmar.
Matte: Åsa Kallenberg.
Aktuell: Fått utmärkelsen ”Årets blodgivarhund 2023” av Anicura. 

Uno far vidare som ett jehu genom väntrummet, och in i en korridor. Där gör han ett litet stopp så att matte får väga honom. Vågen stannar på 29,5 kilo och han blir godkänd. Sedan ökar han farten igen, tar sig rakt in i ett litet rum och direkt upp på britsen. 

– Det här är det bästa han vet, säger matte Åsa Kallenberg. 

Uno har ett alldeles unikt halsband.

Räddar andra hundar som blodgivare

Uno har ett halsband med texten ”Uno Årets blodgivarhund 2023” så att ingen ska missa viken fin utmärkelse han har fått. Hittills har han lämnat blod hela 18 gånger och räddat livet på 16 hundar.

Efter blodprov och en veterinärkoll, där hjärta och lungor kollas, är det dags för själva blodgivningen. 

Det är viktigt att hunden ligger stilla. Det enda som rör sig på Uno är svansen.

Uno ligger blickstilla när Rebecka först rakar bort lite päls och sedan sätter nålen i en halsven, jugularvenen. Åsa är med hela tiden. Kanylen går till en slang som leder till blodpåsen. Uno ligger avslappnad på ena sidan, förutom svansens rytmiska dunkande mot väggen.

Ungefär 450 milliliter, eller en knapp halvliter, tappas varje gång. När allt är klart tas kanylen bort och en kompress trycks mot stickstället en stund innan han får resa sig upp. Då väntar belöningen, en hel skål med köttbullar. De går åt snabbt. Matte får också en belöning.

Puss, puss. Uno älskar verkligen att vara på djursjukhuset och att träffa Rebecka Bengtsson.

– Man får koll på hunden. Jag vet att han mår bra, han får en gratis hälsoundersökning och tolv kilo mat, säger Åsa Kallenberg.

Redan när Uno var tolv veckor och besökte djursjukhuset för vaccination blev Åsa tillfrågad om Uno kunde bli blodgivare.

– Han är en så glad och trevlig hund, säger Rebecka. Åsa håller med. Uno också.

Blodgivarhundarna rings in vid akuta lägen

Också Unos ”bror” Bingo är blodgivare. Bingo och Uno är inte biologiska bröder, men båda är flat coated retriever och de bor i samma familj. Bingo är dock bara två år, så han är i början av sin blodgivarkarriär.

Åsa Kallenberg är stolt över Uno, som utsetts till årets blodgivarhund.

– Det är bra att ta två, ibland behövs det blod som man använder direkt, säger Åsa, som också bor i närheten. Om det är kris kan hunden, eller hundarna, snabbt vara på plats.

Djursjukhuset brukar ha två–tre påsar på lager i blodbanken. Är det riktigt akut kan det hända att någon av blodgivarhundarna får ringas in.

Motiveringen till Unos utmärkelse ”Årets blodgivarhund 2023” lyder:

”Uno är en av våra absolut gladaste och mest trogna blodgivare. Han ställer upp i alla lägen och är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sex år lämnat blod 18 gånger och räddat 16 liv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.”

Går åt under jaktsäsongen

Det mesta av det donerade blodet centrifugeras för senare användning. Det delas i plasma och packade röda blodkroppar, erytrocyter.

– Det går i vågor hur mycket blod som behövs, ibland kan det gå flera veckor emellan. Mest går åt under sommar och höst, särskilt under jaktsäsongen, säger Rebecka.

Sedan Uno fick sin utmärkelse har han blivit en superkändis, berättar Åsa. Han och matte har varit med i såväl TV 4, lokalradion, Mix Megapol som i de lokala tidningarna.

– Helblod kan man bara spara i några timmar, det används vid akuta blödningar. Det kan vara jakthundar som blivit skadade, till exempel av vildsvin. Det händer att de kommer in med tarmarna hängande utanför och då har de förlorat stora mänger blod, säger Rebecka.

Hundar som blodgivare

  • Hunden måste väga över 25 kilo.
  • Hunden kan lämna blod från ett års ålder. Blodgivare ”pensioneras” ofta vid åtta års ålder.
  • Blodtappningen tar fem till sju minuter och det är viktigt att hunden kan ligga still under den tiden.
  • Om det är en tik får hon inte vara avsedd för avel. 
  • Blodgivarhunden får inte ha tagit blodtransfusion själv.
  • Hundar har två blodgrupper, positiv och negativ.Negativt blod kan användas både till negativa och positiva hundar, positivt blod enbart till positiva hundar.
  • Hunden ska vara ­svenskfödd och inte ha varit utomlands.
  • Intresserad att veta mer? Kontakta ditt närmsta akutdjursjukhus för att fråga om det finns en efterfrågan av nya blodgivare just nu. Också katter kan lämna blod, upp till sex gånger per år.

Tävlingen ”Årets blodgivarhund”

Tävlingen ”Årets blodgivarhund” arrangeras av veterinärklinikkedjan Anicura, detta var fjärde året. Hundar från hela landet deltar. I år var konkurrensen hård men det som avgjorde var Unos tillgänglighet och att han lämnat blod så många gånger.

Uno får en kanyl i en halsven. Själva blodtappningen tar mellan fem och sju minuter.

Uno är inte den enda blodgivaren som är knuten till djursjukhuset i Läckeby. På en vägg i väntrummet sitter foton på alla blodgivare, totalt 19 stycken. De är av lite olika raser – rottweiler, golden retriever, labrador, cane corso, dalmatiner och några blandrashundar. Hundblod delas upp i två typer, negativt och positivt.  

Även katter kan ge blod

Också katter kan lämna blod, sex gånger per år, men katters blod sparas inte. Sjukhuset i Läckeby har fem blodgivarkatter som rings in vid behov. 

– Alla våra blodgivarhundar tycker det är kul, man kan aldrig tvinga en hund att lämna blod. Våra blodgivarhundar är de absolut gladaste. De springer in! säger ­Rebecka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top