Mer semester för pengarna

Svenskarnas semesterbudget ökar för varje år. För singlar och barnfamiljer är det extra dyrt. Icakuriren tipsar om hur du får semesterkassan att räcka längre.Tips på resmål i Sverige

Tips för en billigare semester

  • Gör en budget och låna inte.
  • Bestäm med barnen hur mycket de får spendera per dag innan ni åker.
  • Boka i god tid och försök undvika att lägga semestern under högsäsong.
  • Semestra i grupp. Stora pengar finns att spara på grupprabatter.
  • Laga så mycket egen mat som möjligt.
  • Dra nytta av naturen. Skog, sjöar och hav är gratis till skillnad från nöjesparker och vatten­land.
  • Byt hus med någon. Det finns sajter på internet som förmedlar bostadsbyten under semestern.

Välj familjenöje efter plånbok

Liseberg
Högsäsong: 80 kronor. Barn under 7 går in gratis.
Lågsäsong: 70 kronor.
Gröna Lund
Högsäsong: 90 kronor. Barn under 7 går in gratis.
Lågsäsong: 80 kronor. Barn under 7 och ålderspensionärer går in gratis.
Åkpass: Fri åkning 295 kronor.
Parken Zoo
Högsäsong: 190 kronor, barn 3–16 år 130 kronor.
Entré + åkband: 295 kronor. Barn 3–16 år 245 kronor.
Lågsäsong: 160 kronor, barn 3–16 år 110 kronor.
Entré + åkband: 265 kronor, barn 3–16 år 225 kronor.
Ölands djurpark
Pris: 300 kronor, barn under en meter går in gratis.
Åkpass: Attraktionerna ingår i entrébiljetten.
Kolmårdens djurpark
Djurparken: 250 kronor, barn 3–12 år 150 kronor.
Safariparken: 160 kronor, barn 3–12 år 120 kronor.
Djurparken + Safariparken:
310 kronor, barn 3–12 år
200 kronor.
High Chaparral
Högsäsong: 180 kronor.
Försäsong: 160 kronor.
Åkband: 70 kronor.
Åkband: 289 kronor.
Skara sommarland
Pris: 279 kronor, barn under en meter gratis.
Åkband: Ingår i entrébiljetten.

Mer semester för pengarna
Gröna Lund.
Mer semester för pengarna
High Chaparall.

Svenskarnas semesterbudget har ökat under de senaste tio åren. 2009 låg genomsnittet på 14 000 kronor jämfört med 12 800 kronor 2008. Det visar siffor från Nordea.
– Under 2008 såg vi en nedgång. På grund av finanskrisen blev vi lite mer försiktiga, men förra året blev det en nioprocentig ökning av semesterbudgetarna. Inget talar för att det skulle bli annorlunda i år, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Storstadsbor, äldre och folk från södra Sverige spenderar mest pengar på semestern. Mellan storstaden och landsorten skiljer det nästan 5 000 kronor.
– Att folk lägger mer pengar på semestern nu beror naturligtvis på det ekonomiska läget. Skulle detta ändras på något sätt så kommer vi sannolikt också bli mer restriktiva i vårt spenderande, säger Ingela Gabrielsson.

För barnfamiljen blir det dyrt. Att semestra med barn kostar 16 100 kronor för snittfamiljen, utan barn kostar semestern 12 400 kronor. Men reser man själv utan sällskap får man också räkna med höga kostnader. En singel­semester är nästan dubbelt så dyr per person som en med fyra eller fler personer. Och då är alla kostnader för sommarsemestern inräknade, så som resor, mat, nöjen och shopping. Ett tips är alltså att gå ihop ett gäng och semestra tillsammans eller kanske åka på en organiserad gruppresa.

Svenskarna finansierar semestern med lönen och sparade pengar. En fjärdedel sätter sprätt på skatteåterbäringen under semestern men hushåll bestående av fem eller fler personer semestrar i större utsträckning på kredit. Något som brukar märkas hos kronofogden framåt hösten.
– Man måste tänka på att det finns ett liv efter semestern och ha en ekonomisk plan för hela året. Det är ofta barnfamiljer som hamnar i knipa när skolorna börjar igen och det börjar dyka upp utgifter för böcker, terminsavgifter och annat, säger Ingela Gabrielsson.
Det som kostar mest under semestern är resan och boendet men pengarna springer lätt i väg även under själva vistelsen. Ett tips för att hålla dessa kostnader nere är att bestämma en fast budget för barnen för glass- och souvenirköp innan man går ut. Barnens upplevelser är dock det sista vi vill dra in på för att spara pengar. Lyxen och extravagansen får stryka på foten långt innan glass och nöjesparksinträden.

Fler svenskar väljer också att stanna inom landets gränser på semestern. Nästan hälften av alla semestrande svenskar spenderar sommarmånaderna på hemma­plan, men inte nödvändigtvis på hemorten.
– Kronan är relativt svag så det främjar hemmasemestern men det finns länder där det fortfarande är billigt, som till exempel Turkiet. Semestrar vi hemma stannar pengarna i Sverige, vilket är bra i ett större perspektiv. Men man ska ha i åtanke att det inte är gratis att gå hemma heller, speciellt inte om man har barn, säger Ingela Gabrielsson.

Men resan och boendet behöver inte vara de största kostnaderna under semestern. Icakuriren tipsar om hur man får ner kostnaderna. Sverige är ett utmärkt semesterland och det finns många trevliga, billigare alternativ runt om i landet.

Budgetsemestra i Sverige – på 3 sätt

I naturen
Sverige har en underbar natur och allemansrätten fastslår vår rätt att vistas i den. Ta med tält, stormkök och proviant och semestra nästan gratis, själv eller i grupp. Men se till att följa reglerna. Inte störa – inte förstöra.

TÄLTA RÄTT: Du får bara tälta på ett och samma ställe i ett dygn och har ni fler än tre tält i säll­skapet kan det behövas tillstånd från markägaren. Tänk på att hitta en tältplats avlägsen från boningshus och slå inte upp tältet på mark som används för jordbruk, använd betesmark eller där det finns planteringar.

I nationalparker och natur­reservat gäller särskilda regler. Det kan finnas förbud mot tältning och eldning i friluftsområden.

Ta med ett stormkök eller gör upp en eld för enklare matlagning för att hålla ner kostnaderna ännu mer.

Hitta tältplats i närheten av havet eller en sjö i stället för att betala inträde till ett dyrt vattenland. Bara fantasin sätter stopp för hur roligt man kan ha!

ELDA RÄTT: Det är tillåtet att göra upp eld under säkra förhållanden. Tänk på att välja en bra plats för elden där risken att den sprider sig är minimal eller där den inte skadar mark och vegetation. Man får heller inte elda direkt på eller intill berghällar, eftersom de lätt spricker sönder. Grus eller sandig mark är lämpligt underlag.

Som bränsle till elden får man ta löst liggande pinnar och grenar. Man får inte ta hugga ner eller ta delar från levande träd. Inte heller vindfällen får man använda som bränsle.

Under de varma sommar­månaderna kan det förekomma eldningsförbud i skog och mark.

På campingplatsen

  • Tält En tältplats kostar vanligtvis mellan 600 och 2 000 kronor för en vecka under högsäsong. Storleken på tälten som är tillåtna varierar från campingplats till campingplats. Om ni kan lägga semestern antingen före eller efter högsäsongen kan priserna vara mellan 15 och 35 procent lägre.
  • Husvagn/Husbil Vill du inte kompromissa lika mycket med bekvämligheten kan du dra i väg med husvagn eller husbil. Camping­priserna under högsäsong ligger på mellan 1 000 och 3 000 kronor inklusive el. Undvik högsäsong och priserna hamnar 15–20 procent lägre.
  • Stuga/Lägenhet Vill du ha lite mer utrymme än vad en husvagn kan erbjuda? Då är stugby ett alternativ. Det är ett populärt val bland semestersvenskarna och det blir allt vanligare. Stugor och lägenheter är i regel ganska mycket dyrare än en husvagnsplats men ändå ett billigt alternativ till hotellrum. Priserna för en vecka i stuga eller lägenhet varierar naturligtvis efter storlek, direkt tillgång till faciliteter, om det finns kök, och allmän standard. Det går att hitta boende i denna kategori från 2 500 kronor och upp mot och över 10 000 kronor för en vecka för 4–6 personer. Det gäller bara att ta sig tid och leta bland alla alternativen. Här finns ingen större skillnad mellan högsäsong och för- och eftersäsong.
  • Laga maten själv Det riktigt ekonomismarta med att campa är att man har möjlighet att laga mycket av maten själv. Köp råvaror i en närliggande butik och laga middag precis som hemma så slipper du ständigt dyra restaurangnotor.
  • Planera resvägen Kostnaderna för bensin tillkommer i semesterbudgeten så planera resväg så gott det går innan. Och man behöver inte alltid åka så långt för att hitta nya vyer.
  • Mer info www.camping.se är en bra sida för att hitta billiga campingalternativ. Sajten drivs av SCR, Sveriges Camping- och Stugägares Riksorganisation och samlar campingplatser från hela landet.

I staden
Styr ni kosan mot någon av våra tre största städer finns det rabatter att finna. Respektive stads turistbyrå erbjuder speciella kort som man kan köpa för att få allt från fri parkering, gratis kollektivtrafik, fria entréer till museer och rabatter
i butiker och kaféer med mera.

Stockholmskortet

1 dygn: 395 kronor, barn 195 kronor.

2 dygn: 525 kronor, barn 225 kronor.

Göteborgspasset

1 dygn: 245 kronor, barn 170 kronor.

2 dygn: 390 kronor, barn 270 kronor.

Malmökortet

1 dygn: 130 kronor för en vuxen och två barn.

2 dygn: 160 kronor för en vuxen och två barn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top