Insamling av kläder saknar tillstånd

Att lägga barnens urvuxna kläder i en insamlingscontainer känns rätt. Men är du säker på att kläderna verkligen hamnar där de ska?

Insamling av kläder saknar tillstånd
Kersti Byström
Kersti Byström

Kläd Bank står det på containrarna uppställda intill kommunens återvinningstationer runt om i Stockholm. Placeringen kan leda oss att tro att kommunen har något slags ansvar för insamlandet, men i själva verket vet ingen var kläderna egentligen tar vägen. Faktum är att boxarna till och med är utplacerade utan tillstånd.

Självklart är det bättre att skänka kläder, oavsett var de hamnar, än att låta dem eldas upp till biogas. Men som givare vill man ändå gärna veta. Hamnar kläderna verkligen hos fattiga familjer och föräldralösa barn i Östeuropa, som företaget bakom de blå containrarna hävdar?

Ringer mobilnumret som står på boxen. Det går till ett kontantkort utan fast abonnent. En man berättar på engelska att det finns 60 containrar runt om i Stockholm och att man brukar få in mellan åtta och tio ton kläder under fyra månader. På frågan om företaget har tillstånd av kommunen är svaret ja. Han vägrar sedan att svara på flera frågor utan avslutar samtalet med att hänvisa till chefen i Litauen som endast kan nås via mejl. Vi mejlar till Litauen och får till svar att företaget bakom de blå boxarna inte är en välgörenhetsorganisation, men att man ändå bedriver en del välgörenhet. I mejlet står också att det är oetiskt av oss att fråga var donationerna tar vägen!
– Placeringen av containrarna bryter mot ordningslagen. Vi vill ta bort dem, men det går inte för då begår vi egenmäktigt förfarande, berättar Louise Djupsjöbacka, markupplåtare på Trafikkontorets tillståndsavdelning i Stockholms stad som polisanmält företaget.

Ringer polisen som svarar att ärendet är nedlagt, eftersom brottet inte är prioriterat.

Var ska jag då lämna mina kläder för att vara säker på att de hamnar hos behövande?
Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd:
– Kontrollera att organisationen, som samlar in kläder har ett 90-konto i början av sitt bankgiro- eller plusgirokonto. 90 utfärdas av Svensk Insamlingskontroll och kan ses som en kvalitetsstämpel.

www.insamlingskontroll.se hittar du listan över 90-konton.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top