16 sötningsmedel – vilket passar dig?

Här beskrivs 16 olika sötningsmedel i två olika kategorier - kalorifattiga och de som är snällare mot tänderna.

16 sötningsmedel - vilket passar dig?
16 sötningsmedel – vilket passar dig?
  • Kalorifattiga sötningsmedel

Det finns de artificiella och de som framställs ur växter. Att de är artificiella betyder att de inte har någon motsvarighet i naturen utan framställs helt på konstgjord väg. De innehåller inga kalorier. Jämfört med socker är de många gånger sötare.

Steviolglykosider  (E 960)

Ett helt kalorifritt sötningsmedel som utvinns ur bladen från steviabusken. Det är 250–300 gånger sötare än vanligt socker och kommer troligen att bli allt vanligare som tillsats i bland annat yoghurtprodukter, tuggummi och fiberrika flingor. Det finns som strösocker-
ersättning och tabletter att söta drycker med.

De hela bladen på steviabusken eller extrakt av dem har använts i flera hundra år i Sydamerika för att söta bland annat te. Men det är inte tillåtet att sälja bladen som livsmedel i EU.

Aspartam  (E 951)

är ett vanligt sötningsmedel i lightläsk, men förekommer också i till exempel desserter, godis och sylt. Det framställs på konstgjord väg och är helt kalori­fritt. Aspartam har i massmedia påståtts öka risken för cancer. Men man har inte kunnat se något som styrker det i djurförsök eller i epidemiologiska studier.
– Det är få av våra tillsatser som är så väl utprovade som aspartam. Det är inte farligt, säger Claude Marcus.

Sukralos  (E 955)

Ett annat artificiellt sötnings­medel, det är kalorifritt och får användas i en rad livsmedel. Effekterna av sukralos har diskuterats men nu är bedömningen att det inte är farligt om man inte överkonsumerar det.

Neohesperidin  (E 959)

Utvinns ur ett ämne som finns i citrusskal. Det får användas i läsk, desserter, godis, frukostflingor (om de innehåller mycket fibrer), sylt, kosttillskott, snacks, alkoläsk med mera.

Taumatin  (E 957)

Utvinns ur växten Thaumatococcus daniellii, kan finnas i drycker, godis, des­serter, tuggummi och kosttillskott, det används också som smakförstärkare.

Neotam  (E 961)

Godkändes i EU i januari 2010. Det är 7 000–13 000 gånger sötare än socker och är därmed det mest potenta sötningsmedlet på världsmarknaden i dag. Får användas i de flesta livsmedel som behöver sötas.

Sackarin  (E 954)

Var det första sötningsmedlet.

Cyklamater  (E 952)

Förbjöds i slutet av 60-talet efter larm­rapporter i media, men nya studier visade att det var ofarligt så det godkändes på nytt. Det finns i drycker, desserter, sylt, kosttillskott med mera.

Acesulfamkalium  (E 950)

An­vänds ofta tillsammans med aspartam, ensamt kan det ge en bitter
eftersmak.

  • Sötningsmedel som är snällare mot tänderna

De här så kallade sockeralkoholerna innehåller färre kalorier än socker (som innehåller cirka 4 kalorier/gram) och är mindre söta. De framställs ur sockerarter, som fruktos, glukos, laktos med mera. Sockeralkoholer finns framför allt i sockerfritt tuggummi och sockerfria halstabletter. De kan ha laxerande verkan.

Xylitol  (E 967)

Kallas också björksocker eftersom det kan fram­ställas ur björk. Förekommer framför allt i tuggummi. Studier visar att xylitol kan ha en viss hämmande effekt på kariesbakterier. Innehåller 2–3 kalorier per gram.

Erytritol  (E 968),

0,2 kalorier per gram, finns i tabletter som ersätter bitsocker.

Isomalt  (E 953)

2 kalorier per gram.

Laktitol  (E 966)

2 kalorier per gram.

Maltitol (E 965)

2–3 kalorier per gram.

Mannitol  (E 421)

1,5 kalorier per gram.

Sorbitol  (E 420)

2–3 kalorier per gram.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top