Börja med höns i trädgården – vår experts bästa råd

Höns trivs i trädgården, och det är lätt att trivas med dem.Trädgårdsexperten Anette Sievers ger sina bästa råd för den som vill skaffa höns. Foto: Åsa Siller, Anette Sievers

– Det är en otroligt härlig känsla att gå ut till hönsgården med lite kex och komma in med några ägg.

Det säger Anette Sievers, trädgårdsredaktör på Hus & Hem och tidigare på Icakuriren, som har höns i sin trädgård. Sedan flera år tillbaka är det ett trivsamt kackel utanför husknuten.

Hur började intresset?

– Jag har sedan länge ett intresse för odling och trädgård och höns kändes som en naturlig fortsättning. Med grönsaker och ägg har man ju en hel måltid på sommaren, och hönsen ger ifrån sig gödsel som är potent och bra, så det blir ett helhetstänkande.

I hennes nya bok Börja med höns i trädgården får du reda på allt du behöver för att skaffa höns. Det är inte ett så stort steg som man kanske tror. 

Att ha hönor som ger ägg till husbehov är tillåtet även i stan, men det gäller att planera och ta reda på vad som gäller. Du måste också bestämma dig för vilka höns du vill ha. Höns kan bli väldigt tama, beroende både på ras och individ, och ju mer du är med dem desto mer personliga blir de. 

– Generellt är de tunga raserna lugnare och lätta att få tama. De höns jag har nu är väldigt tama. Men det ger sig självt, för man bör plocka upp hönorna då och då för att se att de mår bra.

Börja med höns i trädgården – vår experts bästa råd
Gullefjun är i väntans tider. Hönor ruvar i ungefär tre veckor och kycklingarna ligger kvar i värmen under hönsmamman ett par dygn efter att de kläckts.

Säkra från rovdjur

Sedan återstår allt det praktiska: Bygga hönshus och kontakta kommunen för att se vilka regler som gäller just där du bor. Ett lämpligt hönshus för nybörjare behöver inte vara större än en stor lekstuga. Det är också nödvändigt med en inhägnad hönsgård för att hönsen ska vara säkra från rovdjur när du inte är hemma och de är ute i trädgården på egen hand. Det kan även vara bra att avgränsa en del av trädgården för hönsen, där du inte har så mycket ömtåliga blommor eller goda grönsaker.  

Börja med höns i trädgården – vår experts bästa råd
Ståtligast i hönsgården är Brahma-hönan, som trots sin barska uppsyn är en vänlig och lite sävlig ras, ursprungligen från Asien.

Måste ha djurintresse

Men det första du behöver fråga dig innan du skaffar höns är om du är intresserad av djur. 

– Det måste bottna i ett djurintresse, att man vill ge hönsen ett bra liv, annars blir det inte lyckat, poängterar Anette Sievers.

Att vara hönsägare handlar nämligen om att i ur och skur se till att djuren har det bra. 

– Ja, det är ett åtagande. Man måste öppna och stänga hönshuset varje dag och göra rent en gång i veckan. Hygien är viktigt för att hönsen ska må bra. En gång om året bör också hönshuset saneras ordentligt och målas om invändigt. Så visst är det ett ansvar, men åker man bort får man ta hjälp av snälla grannar. 

Börja med höns i trädgården – vår experts bästa råd
Anette Sievers bok Börja med höns i trädgården (Roos & Tegnér).

Klimatsmarta proteiner

Det bästa är ändå att hönsen skänker så mycket tillbaka, understryker Anette, och hon märker att allt fler får upp ögonen för nyttan och nöjet med att ha höns. 

– Det hänger väl ihop med mångas önskan om självhushållning och att veta matens ursprung. Ägg är klimatsmarta proteiner och har man egna slipper man dessutom transporterna. Då känner man att man har givit lite till miljön. 

Nu är hönsens gyllene tid, våren. Om hönorna får följa naturens rytm har de vilat hela vintern och börjat värpa igen när ljuset återvänt – likt andra fåglar. Om ditt hönsinnehav börjar med några ulliga kycklingar är det värt att veta att det tar runt fyra månader innan de börjar värpa. 

– Men då kommer den stora belöningen; närproducerade och klimatsmarta ägg som ger dig många omeletter och sockerkakor med guldkant! 

Börja med höns i trädgården – vår experts bästa råd
En gulsvartsömmad parant dam av den tunga brittiska rasen Orpington.

3 steg till höns i trädgården:

1. Inhämta så mycket kunskap och information som möjligt, på nätet och i böcker. Ta gärna kontakt med någon av föreningarna för hobbyhöns i Sverige: Lanthönsklubben, Kulturhönsföreningen och Rasfjäderfäförbundet.

Börja med höns i trädgården – vår experts bästa råd
Det går utmärkt att ha höns i stan, till exempel vid en förskola, ett äldreboende eller som här i en hyresgästförening i Stockholm. Hönsgården blir en naturlig samlingspunkt för både barn och vuxna. Tillstånd behövs från kommunen.

2. Prata med grannarna och kommunen. Bor du på landet behövs inget tillstånd för att ha höns, men det kan ändå vara bra för grannsämjan. I stan går det att ha några hönor som ger ägg till husbehov, men kommuner har olika regler.

Börja med höns i trädgården – vår experts bästa råd
En spegel i hönshuset är spännande och lilla fina silkeshönan kan putsa sina lena fjädrar.

3. Ställ i ordning hönshuset. Har du redan ett uthus, behöver du inreda med sittpinne, rede, foder- och vattenautomat. Det behövs också jordad elektricitet, så att du kan ha belysning och eventuell värmelampa på vintern.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top