Byt elbolag och få lägre elpris

Byt elbolag och spara pengar nu när elpriserna är låga. Icakuriren tipsar om hur du gör en bra affär.

Fakta om el

  • Elcertifikat är en avgift som alla kunder betalar och som går till stöd för förnyelsebar elproduktion.
  • Elförbrukningen räknas i kilowatttimmar och hushållets årsförbrukning står på elräkningen.
  • Elhandelsföretag köper in el på elbörsen och säljer vidare till sina kunder.
  • Elnätsföretag ansvarar för elnätet i det område där du bor. Du kan inte byta elnätsföretag, bara om du flyttar.
  • Elområde Sverige är indelat i fyra elområden. Område 1 i norr och 4 i söder. Elhandelsbolagen har olika priser beroende på var du bor i landet: priset ökar från norr till söder. Vissa elhandelsbolag erbjuder inte heller el i samtliga elområden.
  • Grön el produceras av förnyelse-bara energikällor som vind, sol, vattenkraft och biobränsle. Det finns olika märkningar, med olika krav. Två exempel: Bra Miljöval, Svenska Naturskyddsföreningens (SNF) märkning av el, produceras av vattenkraft byggda före 1996, vindkraftverk, solceller eller i biobränsleanläggningar, samt SERO-el, Sveriges Energiföreningars Riksorganisations märkning som kommer från vindkraftverk, småskaliga vattenkraftverk och solceller.
  • Kilowattimme Elförbrukning mäts i kWh. 1kWh är det samma som en kaffebryggare på 1000 W förbrukar om den står på i en timme.

1kWh motsvarar också
7,14 h tittande på en 140 W tv.
17 h ljus från en 60 W glödlampa.
91 h ljus från en 11 W lågenergilampa.

  • Nätavgift, eller nätkostnad, betalar du till elnätsföretaget och är en avgift för driften och underhållet av elledningarna och transporten av el till din bostad. Avgiften består av den fasta abonnemangsavgiften och en rörlig elöverföringsavgift som varierar beroende på hur mycket el du förbrukar.
  • Uppsägningstiden varierar. Rörligt pris har vanligtvis en uppsägningstid på en till tre månader, tillsvidarepris kortare än så. Många avtal förlängs automatiskt när
    avtalstiden gått ut om man inte innan sagt upp det.

Byt elbolag och få lägre elpris
elbolag
Välj grön el om du tänker på miljön. Då produceras elen av förnyelsebara energikällor som vind eller vatten. Foto: ACILO/Stockphoto

Byt elbolag och spara pengar. Du har läst det förr och det stämmer fortfarande. Men de flesta tycker att det är snårigt. Det finns omkring 120 elhandelsbolag som tillsammans erbjuder närmare 7 000 olika elavtal beroende på var i landet du bor, om du vill ha rörligt eller fast avtal, hur länge du vill binda dig och om du vill ha miljömärkt el eller inte. Dess- utom erbjuder ofta elbolagen olika rabatter, korta avtal och extraerbjudanden.

Jämför på nätet
På nätet finns det flera kostnadsfria sajter, där man kan jämföra olika alternativ, som Energimarknadsinspektionen www.elpriskollen.se och den privata www.elskling.se. Genom att du knappar in din postkod, årsförbrukning, om du bor i villa eller lägenhet och vilken typ av elavtal du är intresserad av, tar webbplatsen fram en lista med förslag som just nu är mest fördelaktiga utifrån dina uppgifter.

Går du in på flera jämförelsesajter kommer du att upptäcka att du får olika förslag. Orsaken är att de privata sajterna har egna avtal med elhandelsbolagen, som bara går att teckna där.

Den statliga Elpriskollen har enbart uppgifter om 1-, 2- och 3-åriga och rörliga avtal, medan de privata också erbjuder avtal så korta som tre månader. Korta avtal om tre eller sex månader kan passa den aktive konsumenten som har bra koll på avtal och priser. För säger man inte upp ett avtal i tid, och det gäller även korta, förlängs det automatiskt och då är det inte säkert att priset är lika fördelaktigt som när man tecknade det.
– Börja med att gå in på elpriskollen.se och få en överblick över vilka elhandelsbolag som kan ha de mest fördelaktiga avtalen. Därefter kan du jämföra förslagen med andra jämförelsesajter. Du kan också ringa oss och få råd och hjälp, säger Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Vad för typ av avtal ska jag välja i höst?
– Rent generellt kan man säga att det har varit fördelaktigt de senaste ett och ett halvt åren med att ha rörligt avtal, men över lång tid har det varit en fördel att teckna längre, som 3-årsavtal. Elpriserna har varit historiskt låga, men det finns en risk att de kommer att öka framöver. Har du rörligt pris se till att du har en kort uppsägningstid i fall det skulle bli problem med kärnkraften i december, säger Bo Hesselgren.

Ha koll på uppsägningstiden
Det finns tre typer av avtal: fast, rörligt och mixat. Se faktaruta.
För att kunna byta avtal måste du ha koll på avtalets uppsägningstid och när det går ut. En vanlig uppsägningstid är en till tre månader. Bryter du ett fast avtal i förtid för att byta elhandelsföretag får du betala straffavgift. Den kan vara på flera tusen kronor om du avbryter ett flerårigt avtal och äter därmed upp förtjänsten du skulle ha gjort på ett byte.

Olika elavtal – olika pris

Fastprisavtal innebär att priset är bundet en bestämd period, oftast mellan ett och tre år, ibland upp till fem – och du vet vad du ska betala per kilowatt så länge avtalet räcker. Priset är detsamma även om elpriserna går upp, men också om de sänks. Passar dig som vill ha koll på utgifterna och kanske inte har så stora ekonomiska marginaler.

Korta elavtal och erbjudanden gör att elen är billigare några månader, men övergår sedan i ett rörligt eller fast avtal.
Mixat avtal består av ett rörligt pris under sommarmånaderna och ett fast pris under de fem mest
energikrävande månaderna
november till mars.
Rörligt avtal finns både som tidsbundet och obundet. Priset du betalar är ett snittpris på de elpriser som den nordiska elbörsen haft under månaden plus elhandels­företagets påslag. Passar bra för den som är beredd att ta risker och intresserad av att följa priserna på elmarknaden.

Tillsvidarepris är det pris som du får betala om du inte tecknar något aktivt val. Priset är oftast betydligt högre än både rörligt- och fastprisavtal. Om du har ett sådant avtal kan du tjänar tusenlappar på att byta.

Rätt att ångra dig

När du tecknar ett nytt elavtal har du möjlighet att ångra dig inom 14 dagar om avtalet träffats på distans, som över telefonen eller på internet. Det spelar ingen roll vem som tagit initiativet för att Distansavtalslagen ska gälla. Ångerfristen räknas från det du får skriftlig information om
lagen, alltså inte med automatik från den dagen du tecknade avtalet. Det bästa sättet att ångra är att mejla företaget och begära svar, så att det mottagit ditt meddelande.

Vad drar mest i ett hem?

50 procent av energin i ett hushåll används till uppvärmning.

20 procent till varmvatten.

30 procent till hushållsel som matförvaring, tvätt, belysning, matlagning och till alla elektroniska apparater.

5 tips för sänkt elkostnad

1. Sänk värmen inomhus. Spara 750 kWh/år genom att sänka värmen inomhus med en grad.
2. Byt kyl/frys om den är äldre än 10 år till en med energiklass A+. Spara 400–1 000 kWh/år.
3. Byt diskmaskin om den är äldre än 10 år till en med energimärkning A. Spara 200 kWh/år.
4. Fyll tvättmaskinen med ytterligare ett kilo tvätt. Spara 75 kWh/år.
5. Stäng av datorn, låt den inte stå i standby-läge. Spara 500 kWh/år.

Ta hjälp
Ett alternativ kan vara att anlita en elmäklare som analyserar marknaden och hjälper kunderna att hitta den billigaste elen. Naturligtvis är tjänsten inte gratis, kunden får betala ett påslag per kilowattimme och oftast också en mindre avgift. Fördelen är att man slipper välja elbolag och avtal samt hålla koll på vad som händer på elmarknaden.

Mer info om elbolag och elavtal

www.konsumenternas.se
www.elpriskollen.se
www.elskling.se
www.elprisguiden.se
www.elpriser.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top