Endast två av tio rätter innehåller svenskt kött

För mycket fett – och bara två av de tio rätterna innehåller svenskt kött. Icakuriren har granskat tio färdiga rätter med köttfärs.Här kan du läsa granskningen som pdf!

Riktlinjer för färdigrätter

Livsmedelsverkets rekommendation för färdiga huvudmåltider som innehåller 400–750 kcal per portion.

  • Högst 30 % av energivärdet får komma från fett.
  • Minst 25 gram rotfrukter, balj-växter och andra grönsaker och/eller frukt och bär per 100 gram.
  • Renframställda sockerarter: högst 3/100 gram.
  • Salt: högst 0,4/100 gram.

Asiatiskt allt populärare

Thaimat har seglat i kapp pasta och sallad som svenskarnas favoriter bland färdiga lunchrätter, enligt en Sifo-undersökning om svenskarnas lunchvanor.

Endast två av tio rätter innehåller svenskt kött
Diagram

Att köpa en låda färsk eller fryst färdigmat till lunchen känns för många enklare än att fixa en matlåda hemma, eller att köa i en lunchrestaurang. Snabbt och flexibelt – bara att ställa i mikron när magen börjar kurra.
Icakuriren har studerat innehållet i tio populära enportionsrätter med köttfärs i – lasagne och pasta bolognese.
– Lagom mängd energi till en lunch eller middag för en kvinna är cirka 500 kcal och för en man cirka 650 kcal, berättar Viveca Annell, Icakurirens dietist. De tio rätterna innehåller 400–600 kcal per portion, vilket är bra – men beroende vad man äter och dricker till kan energinivån bli för hög, framför allt för kvinnor.
Alla rätter bör kompletteras med grönsaker för att vara en fullgod och balanserad måltid, betonar Viveca Annell.
– Det finns inte utrymme för bröd med matfett, salladsdressing eller en dryck som ger energi.

Hög fetthalt
Andelen energi som kommer från fett bör vara högst 30 procent i lunchmålet, enligt Livsmedelsverkets riktlinjer.
– Men den ligger mycket högt i flera av dessa rätter: upp mot 40–50 procent, säger Viveca Annell.
Äter man en portion av de
“fetaste” rätterna får man i sig cirka 30 gram fett. En kvinna anses behöva ungefär 70 gram om dagen och en man ungefär 90 gram. Samtliga rätter som deklarerar saltinnehåll klarar gränsen för nyckelhålsmärkning – det vill säga max 0,4 gram natrium per 100 gram.
– Regler för nyckelhålet håller på att ses över och salthalten kommer att sänkas. Gränsen är för hög i dag, säger Viveca Annell.

Många onödiga tillsatser
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, har granskat innehållet i rätterna. Hon är specialiserad på forskning kring aptitkontroll och energibalans.
– Många innehåller tyvärr olika pulverblandningar – sådana ökar risken för inflammationer och cancer. De innehåller också modifierad stärkelse, vilket ger rätterna högre GI och bidrar till högre blodsocker och sämre mättnadskänsla.

Många rätter med dåligt fett
Ett annat problem är fetterna:
– Vegetabiliskt margarin med omega-6-fetter dominerar i många av rätterna. Dessa fetter bör vi undvika eftersom de ökar risken för demens, hjärtkärlsjukdom, cancer och diabetes – framför allt för kvinnor.
Balansen mellan fleromättat omega-3 – som finns i bland annat fet fisk som lax – och omega-6-fett anses ha stor betydelse för vår hälsa.
Det fanns betydligt mindre omega-6-fetter i vår mat före den industriella revolutionen.
I dag dominerar omega-6 kraftigt över omega-3 eftersom det ofta ingår i billigt industrifett med exempelvis majs- och solrosolja.
Ditt råd till den som står och väljer bland förpackningarna?
– Undvik rätter med torkade och pulveriserade ingredienser, samt modifierad stärkelse. Undvik vegetabiliskt margarin, majs- och solrossolja.
– Oliv- och rapsolja ger dig däremot bra fettsyror.
– Sen bör vi generellt vara misstänksamma mot rätter med en väldigt lång lista på ingredienser och ämnen man inte förstår vad det är.
– Se också upp för glutamat som ökar salivavsöndringen och gör att vi äter extra mycket, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Köttets ursprung okänt
På endast tre av rätterna står det på paketet varifrån köttet kommer. Och bara två rätter innehåller svenskt kött. Ingemar Kroon, presschef på Axfood som äger Hemköp, svarar så här:
– I dag kan köttet i Hemköps lasagne komma från Frankrike, Belgien, Tyskland, Luxemburg, Italien, Holland, Irland, UK, Danmark, Grekland, Spanien, Portugal, Finland, Sverige och Österrike. Om en konsument kontaktar oss kan vi svara på vilket land som är aktuellt för ett viss specifikt lasagnepaket.
– Vi tycker inte att detta är tillräckligt bra, och från och med i sommar kommer man att kunna läsa ursprungsland på paketet.

Här kan du läsa granskningen av färdigrätterna som pdf!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top