Frågor och svar från familjejuristen

Fixa dina rättsliga papper så inte gräl solkar släkten. Här svarar jurist Magnus Brogren på Familjens Jurist i Göteborg på några vanliga frågor.

Kan alla barnen ärva mig?

Min fru och jag har varit gifta i 20 år och har två gemensamma barn. Hon har en son från en tidigare relation som alltid bott hos oss och som jag i praktiken varit far åt. Jag vill att alla våra tre barn ska vara likställda när det gäller att ärva mig. Hur gör vi?

För att även din hustrus son ska kunna ärva dig måste du upprätta ett testamente till förmån för honom. I det kan du skriva att dina två egna barn och din hustrus son ska ärva lika mycket efter dig. Eftersom alla barnen då får en tredjedel var, inkräktar förordnandet inte på dina egna barns laglott, vilken i just detta fall är en fjärdedel var av din kvarlåtenskap. Under vissa förutsättningar kan du adoptera din hustrus son. Han ärver dig då som om han vore biologiskt barn till dig. Samtidigt förlorar han dock arvsrätten efter sin biologiske far.

Ska testamente registreras?

Jag ska skriva testamente om några speciella önskemål jag har. Måste det registreras? Hur gör jag för att vara säker på att testamentet inte “kommer bort”? Kan jag ge en kopia till dem det berör redan nu?

Testamenten registreras inte i Sverige och det finns heller ingen laglig möjlighet att få det registrerat vid någon myndighet. För att ett testamente ska vara giltigt måste det finnas ett original efter dödsfallet. Det gäller alltså att förvara det säkert men ändå så att efterlevande kan hitta det efter dödsfallet. Det är en utmärkt idé att låta testamentstagarna veta att du har skrivit ett testamente och då också låta dem  få en kopia av detsamma.

Går mina pengar till hans studieskuld?

Min sambo och jag ska gifta oss. Han har en stor studieskuld som han troligen inte hinner betala av innan den avskrivs. Jag har ärvt lite pengar efter min far som jag gärna delar med mig av. Men jag vill inte att de går till hans studieskuld om vi skiljs åt. Kan jag skydda pengarna på något sätt?

Både gifta och sambor svarar för sina egna tillgångar och skulder. Du kan aldrig bli betalningsskyldig för hans studielån. Vid en skilsmässa ska ni göra en bodelning där vardera makens skulder dras från vars och ens tillgångar. Båda makarnas överskott delas därefter lika. En make kan emellertid aldrig gå in med ett negativt netto i bodelningen utan det är endast överskottet som delas. Om din make inga tillgångar har efter avräkningen, kan du alltså bli skyldig att betala hälften av ditt överskott till honom. Indirekt går då dina pengar till hans studieskuld. Om ni inte vill dela överskottet på hälften, kan ni upprätta ett äktenskapsförord där ni kommer överens om att ingen egendom ska delas, utan allt är vardera makens enskilda egendom.

Hur kan sambon bo kvar?

Jag har träffat en ny kvinna och vi vill köpa en bostad tillsammans. Att gifta oss är inte aktuellt. Både hon och jag har vuxna barn från tidigare relationer men inga gemensamma. Hur skyddar vi varandra så att den andre kan bo kvar när en av oss går bort?

Eftersom ni båda har barn från tidigare förhållanden är det dessa barn som ärver er. För att skydda varandra måste ni därför skriva ett testamente där ni ärver varandra. Era barn har dock alltid rätt att få ut halva sitt arv, laglotten, även om ni upprättar ett testamente. För att få behålla så mycket som möjligt av bostaden bör ni äga bostaden med hälften var. Den efterlevande kommer då alltid att kunna behålla tre fjärdedelar av bostaden. Det finns alltid möjlighet att i testamente bestämma att den efterlevande ska ha nyttjanderätt till den avlidnes del av bostaden. Den avlidnes barn kommer då att äga halva bostaden men den efterlevande har rätt att bo kvar. Man bör emellertid fundera noga på vilka konsekvenser en nyttjanderätt skulle få i varje enskilt fall

Hur får vår dotter huset?

Jag har övertagit mina föräldrars sommarhus och min make och vår dotter är där så ofta vi kan. Även min makes två vuxna söner kommer ibland men har ingen egentlig relation till huset. Hur gör jag för att vår dotter säkert får tillgång till huset om jag dör eller vi skiljs?

För att din dotter ska få ditt hus vid dödsfall måste du upprätta ett testamente om att hon ska ärva huset. Vid en eventuell skilsmässa har du rätt att behålla ditt hus men husets värde ska tas upp i bodelningen. Om du inte vill att det ska ingå i en bodelning bör du och din make upprätta ett äktenskapsförord där ni bestämmer att huset ska vara din enskilda egendom och inte ingå i bodelningen, vare sig vid dödsfall eller vid skilsmässa.

Får pappa göra mig arvlös?

Min pappa har två små barn i sitt nya äktenskap. Han är bitter efter vår familjs upplösning och påtalar ofta att han tänker göra mig arvlös. Både bostaden och farfars gamla gård där jag var på somrarna som barn, har han skrivit över på mina halvsyskon. Får han göra så?

Din pappa förfogar fritt över sina tillgångar i livstiden. Det finns inga hinder för honom att skänka egendom till vem han vill. När din pappa dör har du alltid rätt att ärva honom. Även om han genom testamente uteslutit dig som arvinge har du alltid en laglig rätt till halva ditt arv, laglotten. Under vissa förutsättningar kan du även få ut din laglott ur den bortgivna egendomen. Detta kallas för att du har ett förstärkt laglottsskydd. Du måste i så fall hos tingsrätten påkalla din rätt till förstärkt laglottsskydd inom ett år efter att bouppteckningen efter din pappa är klar, annars förlorar du din rätt.

Kan förra frun kräva pengar?

Efter att min make dog, blev jag kontaktad av hans förra fru. Hon yrkade på en del av hans tillgångar eftersom det aldrig gjorts någon bodelning, menade hon. De skildes för över tio år sedan då hon träffade en annan och tog med sig minsta möjliga från hemmet. Kan hon kräva detta? Har inte tingsrätten koll på att bodelning görs?

Enligt lag måste bodelning göras vid skilsmässa. Tingsrätten kontrollerar inte om bodelning görs eftersom det inte finns någon skyldighet att registrera en bodelning. Det finns ingen preskriptionstid för bodelning mellan makar varför tio år inte är för sent. Enligt lag har alltså din makes tidigare hustru rätt till bodelning nu även om din make avlidit. Efter så lång tid kan det vara komplicerat att genomföra en bodelning.

Äger jag huset?

Jag flyttade in till min hustrus ärvda hus då vi gifte oss för 23 år sedan. Våra barn är uppvuxna där, vi har båda delat alla kostnader och jag har lagt ner mycket arbete på renovering. Äger jag som make halva huset, trots att bara hon står på lagfarten? Vad händer om vi skiljs åt eller hon dör?

I ett äktenskap äger var och en sina tillgångar och svarar för sina skulder. Någon samäganderätt uppstår inte genom vigseln. Således äger din hustru fastigheten ensam. Förfluten tid och nedlagt arbete från din sida har ingen betydelse. Om ni skulle skiljas ska däremot värdet av hennes fastighet ingå i bodelningen, om den inte är enskild egendom, och du har då rätt till halva värdet av densamma. Om ni bara har gemensamma barn och är gifta ärver du vid hennes dödsfall all hennes kvarlåtenskap ograverat. Först när ni båda är döda har barnen rätt till arv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top