Granskning av tillsatser i kanelbullar

Kanelbullen du köper kan innehålla upp till sju olika tillsatser? Icakuriren har granskat innehållet i tolv olika bullar. Läs hela granskningen av kanelbullar här.

15 olika tillsatser i kanelbullarna

Bokstaven “E” betyder att EU har godkänt tillsatserna och bestämt i vilka produkter och i vilka halter de får användas.

– Tillsatser med E-nummer kan härstamma från naturen, men vi vill inte säga att de är naturliga. Alla har behandlats och gått igenom olika processer kemiskt eller fysikaliskt, säger Evelyn Jansson-Elfberg, avdelningsdirektör på Livsmedelsverket.

Färgämne – används för att ge färg till färglösa livsmedel, göra ett livs­medel mer tilltagande eller återställa det ursprungliga utseende hos ett livsmedel.

  1. E160a Karotener, betakaroten, gul-orange färgämne som förekommer naturligt i till exempel morötter, men som oftast framställs syntetiskt. Konserveringsmedel – används för att förhindra bakterier, jästsvampar och mögel.
  2. E200 Sorbinsyra, framställs syntetiskt.
  3. E282 Kalciumpropionat, framställs syntetiskt.
    Antioxidationsmedel – används bland annat för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter (till exempel skalade äpplen) från att missfärgas.
  4. E300 Askorbinsyra, används som mjölbehandlingsmedel, framställs oftast syntetiskt.
  5. E330 Citronsyra, surhetsreglerande medel, framställs biotekniskt.
    Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel – används för att påverka matens konsistens.
  6. E401 Natriumalginat, framställs ur algin från brunalger.
  7. E412 Guarkärnmjöl, framställs ur guarväxtens frön.
  8. E415 Xantangummi, framställs av socker genom en bakteriell jäsningsprocess.
  9. E440 Pektiner, extraheras ur till exempel apelsiner, kan behandlas kemiskt.
  10. E450 Natrium-, kalium-, kalcium-difosfater, framställs ur fosforsyra. En del används också som bakpulver.
  11. E451 Natrium- och kaliumfosfater
  12. E471 Mono- och diglyceriders av fettsyror, framställs av fetter som kan komma från djur, till exempel gris.
  13. E472e – Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar, framställs av fett som kan komma från djur.
  14. E1414 Acetylerat distärkelsefosfat, en livsmedelsråvara som betraktas som tillsats om den är modifierad.
  15. E500 Natriumkarbonater, kan framställas syntetiskt ur koksalt och koldioxid. Ingår i de flesta bakpulver.

Så granskade vi

Fyra olika typer av bullar ingick i granskningen:

  • Färdigbakade bake off- bullar, som bakas av producenten, men gräddas på försäljningsstället.
  • Färska bullar i påse.
  • Frysta bullar i påse.
  • Frysta bake off-bullar som ska gräddas hemma.

E-numren är deklarerade i fallande ordning efter vikt. Vi har inte smaktestat bullarna utan endast granskat innehållet. 
Bullarna är köpta i Stockholmsområdet i augusti 2013 och priset är det vi betalade i butik.

Granskning av tillsatser i kanelbullar
Kanelbullar
Kanelbullar. Foto: Erik Hedman

Doften av nybakade bullar med kanel, socker och smör är oslagbar. Men ingen av bullarna i Icakurirens granskning innehåller ett enda gram smör. Däremot innehåller tio av tolv kanelbullar olika E-nummer.

Pågens färska Kanelgifflar i påse toppar tillsatslistan med sju tillsatser inklusive de mer kända E500 (bakpulver), E440 (pektin) och E330 (citronsyra). “Färska” är kanske en tolkningsfråga. Bullarna, som innehåller två konserveringsmedel, har 15 dagars hållbarhet från bakdatum.
På förstaplats ligger också Citygross färska kanelsnäckor i påse följt av företaget Bonjours bake off-bullar som bakas färdiga i butiker och på bensinstationer. Ordet bake off andas en känsla av nybakat och företaget hävdar också att “Nybakat bröd är Bonjours passion!”

Två märken saknar tillsatser
Men måste bullar, som säljs nybakade, innehålla tillsatser?
Bonjours produktchef Victoria Norviit säger att företaget strävar efter att använda så få tillsatser som möjligt. Men:
– För att upprätthålla hög kvalitet krävs det ibland att emulgeringsmedel tillsätts för att få smidiga degar och luftiga och saftiga bröd.
Findus hävdar att “våra bullar är bakade med ingredienser du hittar i ditt eget skafferi” trots att bullarna innehåller emulgeringsmedlet E471 som knappast finns i varje hem.
De frysta bullarna ICA och Favorit (Citygross eget märke) innehåller inga E-nummer.

Ingen av de tolv köpebullarna i vår granskning innehåller smör.
I stället innehåller bullarna någon form av vegetabiliskt fett, som till exempel palmolja, och smörarom.
Varför har ni inte smör i bullarna, Skogaholm?
– Vi har inte smör och mjölkprodukter i våra bullar för att många är laktosintoleranta eller mjölkproteinallergiker, förklarar Lars Melander på Skogaholm.

Äkta bullar bakas med smör
Jan Hedh, legendarisk bagare och konditor, har en annan förklaring:
– Man använder inte smör, eftersom det är fyra gånger så dyrt som margarin.
Att baka bullar med något annat än smör är otänkbart för Jan Hedh.
– Det finns inget bageri som i sitt fönster skulle skylta om sina margarinbakade kanelsnäckor. Äkta kanelbullar ska vara bakade med gott smör.

Inget smör – tvivelaktig olja
Citygross, Ikea och Findus redovisar i sina ingrediensförteckningar att deras bullar innehåller palmolja. Troligen innehåller fler bullar i granskningen den kontroversiella palmoljan, men den döljs under beteckningarna vegetabiliskt fett eller vegetabilisk olja.
Palmoljan är omdiskuterad, eftersom den kommer från snabbväxande oljepalmer som odlas i plantager. För att odla oljepalmer skövlas regnskogar.
Livsmedelsproducenterna ser flera fördelar med palmolja jämfört med till exempel smör och andra oljor: Den är billig och härsknar inte lika lätt. Den har också en fast konsistens i rumstemperatur, en bra egenskap när man ska baka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top