Hälften salt i färdig buljong

Buljongtärningar består av uppåt 50 procent salt – ibland ännu mer,  visar vår granskning. En enda tärning kan innehålla mer än Livsmedelsverkets hela rekommenderade dagsintag.

Se granskningen här

Hälften salt i färdig buljong

Se granskningen här (PDF) >>

Icakuriren har granskat ett tjugotal av våra vanligaste färdigbuljonger i tärningsform. Medan köttextraktandelen i köttbuljongtärningarna kan vara så låg som två procent, och fiskpulverandelen i fisktärningarna understiga sex, är tillverkarna betydligt gene-rösare med saltet.
Salt kan utgöra uppåt 50 procent av buljongtärningarnas innehåll, och i vissa fall ännu mer, visar vår granskning.
Störst andel salt finns i den billigaste buljongen, Lidls Cusina Beef som har en salthalt på 56 procent.

Överraskande salt

I de flesta fall går både salthalt och saltmängd att utläsa direkt från innehållsförteckningen, men professorn i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet Lena Hulthén tror ändå att konsumenterna är omedvetna om hur salt färdigbuljongen är. Hon blir själv överraskad av Icakurirens granskning.
– Oj, detta är kolossalt mycket salt. Och vi vet ju att buljongtärningar och färdiga fonder är en väldigt vanlig
ingrediens i kosten, både hemma och på restaurang. Jag tror inte folk alls är på det klara över vilken saltkälla detta är.

Hela dagsbehovet

Svenskarna får i sig tio–tolv gram salt per dag, enligt Livsmedelsverket, ungefär dubbelt så mycket som vi “borde” äta. En enda buljongtärning kan innehålla så mycket som fem gram salt eller mer, alltså hela det rekommenderade dagsintaget, visar Icakurirens granskning.
– Även om man som enskild inte äter upp hela den halvliter soppa som en tärning normalt räcker till, blir det ju väldigt lätt att man under en måltid närmar sig eller överskrider dagsbehovet om man tar bröd och smör också, säger Lena Hulthén.
– Lite bekymrad blir jag när det i recepten står att man först ska använda buljong, och därefter “tillsätt salt och peppar”. Många följer ju recepten slaviskt och då blir det gärna alldeles för mycket salt.
Varför är högt saltintag ett problem?
– Salt frestar på njurarna, och vi vet att det är en stor riskfaktor när det gäller högt blodtryck, hjärt- och kärlsjuk-
domar och stroke.
Varför använder buljongtillverkarna så mycket salt?
– Salt är en smakförstärk-are, absolut, men också ett enkelt sätt att dölja att man inte lyckats få fram optimala smaker från de andra råvarorna. Salt är dessutom billigt.
Ser du något alternativ till buljongtärningar?
– Som så ofta handlar det om hur mycket tid man är beredd att lägga ner. Men att koka egen buljong är inte
jättesvårt. Sedan tror jag att en nyckelhålsmärkning på buljongförpackningarna
skulle vara till god hjälp för konsumenterna.

Fotnot: Saltfattig buljong går att köpa i hälsokostbutiker och förekommer i matvarubutikernas specialsortiment.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top