Läcker din mixer farliga ämnen?

Behåll din gamla stavmixer eller kräv att få en deklaration om du ska köpa en ny. Det är expertens råd efter larmet om farliga stavmixrar.

Testresultat

Ett och samma fabrikat kan ha flera modeller som både läcker och inte läcker klorparaffin. Därför är det svårt att ge entydiga råd om vilka märken som bör undvikas. Här är stavmixrarna som var med i testet som utfördes av Institutionen för material- och miljökemi:

Stavmixrar som läcker klorparaffin

  • Braun Multiquick 3, modell 4162
  • Coline, modell LW-3318
  • Electrolux Ultramix Pro, modell ESTM 6400
  • Matsui, modell M24HBW09E 
  • OBH Nordica Kitchen Quickmix, modell 6705 
  • OBH Nordica Kitchen Quickprep 500, modell 7701 
  • Russel Hobbs, modell 18274-56
  • Voltage, modell HM-918

Stavmixrar som inte gav utslag i testet

  • Bosch, modell MSM6B100
  • OBH Nordica Chili, modell 6707 
  • OBH Nordica Indigo, modell 6712
  • Philips ProMix, modell HR 1607/08

Nyligen kom ett larm om att stavmixrar som används i köket, kan läcka klorparaffiner. Klorparaffiner är ämnen som lagras i kroppen och som kan ha en effekt på fortplantningen vid höga doser. Det finns också risk för att de kan vara cancerframkallande.
– Det är ett ämne som på sikt kan bidra till att hälsan påverkas, bland annat kan det ha effekt på sköldkörteln, menar Åke Bergman, professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet.
Upptäckten av klorparaffin gjordes av en slump när Åke Bergman och hans forskarlag skulle analysera kattmat för att undersöka om den innehöll organiska miljöföroreningar. I stället hittade man alltså klorparaffin som kom från den stavmixer som forskarna använde. Efter upptäckten beslöt man att köpa in och testa totalt 12 stavmixrar, varav 8 visade sig innehålla det giftiga ämnet.
Som konsument är det svårt att veta vilken modell man bör använda för att undvika klorparaffin, eftersom en och samma tillverkare kan ha flera modeller som både läcker och inte läcker klorparaffin. Därför är det svårt att ge entydiga råd om vilka märken som bör undvikas. Ingen vet heller hur många olika modeller av stavmixrar som finns på marknaden.

Materialet finns i kåpan

Det spelar ingen roll om stavmixern är tillverkad av metall eller plast, eftersom klorparaffinet finns i smörjmedlet som sitter i kåpan som täcker den roterande kniven.
Enligt Åke Bergman kan det vara en fördel att använda en äldre och välanvänd mixerstav, som redan har släppt ifrån sig ämnet, i stället för att köpa en ny.
– Om man använt mixern flitigt och den har några år på nacken borde den ha läckt klart, men ingen vet eftersom undersökningar saknas. Men man behöver kanske inte göra allt med stavmixern, råder Åke Bergman.
Hur gör jag om min gamla stavmixer går sönder och jag behöver köpa en ny?
– Fråga i affären och sätt press på leverantören. Kräv att få en deklaration vad stavmixern innehåller och specifikt om den avger klorparaffiner.
Klorparaffiner är inte godkända som material som får komma i kontakt med livsmedel inom EU, och enligt Åke Bergman är det oklart varför stavarna innehåller klorparaffin.

Problemet utreds

Kemikalieinspektionen utreder nu problemet och har kontaktat svenska leverantörer för att problemet med klorparaffinet ska lösas.
Livsmedelsverket anser att man kan fortsätta att använda stavmixer i matlagning.
Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket:
– Vårt råd för närvarande är att fortsätta använda den stavmixer man har i hemmet. Det är osannolikt att någon kan ha fått i sig så höga halter att det utgör någon risk. Denna bedömning gäller även barn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top