Riskabelt att köpa linser på nätet

Linser i olika styrkor är numera bara ett knapptryck bort. Samtidigt blir ögonskador på grund av fel använda kontaktlinser allt vanligare. Antalet anmälda skador har ökat kraftigt sedan handeln med linser släpptes fri.

Köpa linser på nätet – tänk på det här

1 Undersök ögonen hos en optiker en gång om året – och så fort du får besvär med ögonen.

2   Beställ linser som en optiker/ögonläkare har provat ut på dig. Följ skötselanvisningarna.

3 Kontrollera företaget. På alltomlinser.se hittar du återförsäljarna med för- och nackdelar.

4 Handla helst av ett företag som har mejl- och telefonsupport. Kolla också leveranstiden, vad frakten kostar och om du har returrätt.

5 När dina linser är förbrukade får du som regel ett mejl där man vill sälja en ny omgång. Jämför det erbjudna priset med andra återförsäljares.

6 Optikerkedjor döper om linserna – och kunden blir “låst” att köpa av just den kedjan. Kolla märkesguiden på alltomlinser.se.

7 Misstänkt billigt? Kolla linsens bästföre-datum.

8 Du kan få olika priser beroende på vilken jämförelsesajt du väljer. Det lönar sig därför att gå in på flera: www.alltomlinser.se, pricerunner.se/kontaktlinser, www.prisjakt.nu – sök på linser.

Riskabelt att köpa linser på nätet
Kvinna som sätter in linser
Sedan det blev tillåtet att sälja linser utan uppvisande av recept har rapporterna om ögonskador ökat från cirka 5 om året till 50. Foto: Ann Jonasson

Förr kunde man bara köpa kontaktlinser på ett sätt: Av en optiker eller ögonläkare som undersökte ens ögon och provade ut linserna.
I dag kan man klicka hem vilka linser man vill från nätet.
Har man en gång fått reda på sitt synfel är det bara att beställa linserna, som kommer på posten. Att gå och kolla ögonen hos optikern är frivilligt.
De seriösa nätföretagen uppmanar kunden att regelbundet undersöka ögonen – men de kräver inga intyg eller recept.

Ny lag främjar näthandeln
Sedan i januari 2011 gäller nämligen en ny – omdiskuterad – patientsäkerhetslag som tillåter försäljning av kontaktlinser i Sverige utan att kunden visar upp ett aktuellt recept från en optiker.
Med den nya lagen blev det också tillåtet att sälja kontaktlinser i vilken butik som helst, utan krav på utbildad personal.
Undantaget är hälso- och sjukvårdspersonal som inte får sälja linser utan att kundens ögon först kontrollerats.
– Kontaktlinser i sig är inte farliga, och risken för komplikationer är liten, säger Anders Behndig, ögonläkare och professor i oftalmiatrik (läran om ögat och dess sjukdomar) vid Umeå universitet.
– Men om man drabbas är det ofta allvarligt och synen kan försämras för alltid.
Sedan kontaktlinserna slog igenom i Sverige som ett alternativ till glasögon har de rapporterade ögonskadorna varit ytterst få. 1–5 fall per år har anmälts till Läkemedelsverket som följd av fel använda kontaktlinser.

Ögonproblemen ökar
Sedan 2011 – då den nya lagen trädde i kraft – har rapporterna ökat till i snitt 50 per år.
– De allvarligaste fallen handlar om infektioner som måste behandlas med läkemedel, berättar Rauni Melin, utredare på Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik.
– Vi har inte undersökt bakgrunden. Men man kan inte utesluta att benägenheten att rapportera om ögonproblem har ökat.
Ögonläkaren Anders Behndig:
– Mitt intryck – och kollegers jag pratat med – är att de kontaktlinsrelaterade ögonproblemen ökar. Sannolikt som en följd av att kontrollen är sämre sen den nya lagen trädde i kraft.
Anders Behndig är inte kritisk till näthandeln i sig, betonar han:
– Så länge som man regelbundet går till en optiker och provar ut sina linser kan man lika gärna köpa dessa på nätet som hos optikern.
– Men risken är stor att många nu struntar i ögonundersökningarna. Det bästa vore en lag som tillåter fri försäljning – men samtidigt kräver att kunden skickar in ett recept. Så fungerar det i till exempel Storbritannien.
Svenska optikerförbundet och Sveriges ögonläkarförening har riktat skarp kritik mot den nya lagen.
– Patientsäkerheten försvinner, säger Paul Folkesson, ordförande i Optikerförbundet. Personer som saknar legitimation som hälso- och sjukvårdsperson får i dag sälja linser, och de behöver inte föra journaler. Dessutom får de faktiskt sälja linser till barn under åtta år.

Icke-sterila linser ett problem
2004 kom piratkopierade, icke-sterila kontaktlinser – tillverkade i Asien – ut på den frans­ka marknaden.
– Med den nya patientsäkerhetslagen öppnar man dörren för den typen av importer här, menar Paul Folkesson.
2006 fälldes nätföretaget Yourlenses av Socialstyrelsen för att ha brutit mot ansvaret att kontrollera att kunderna har giltiga kontaktlinsrecept samt att inte ha en medicinskt ansvarig optiker med kontaktlinsbehörighet.
– Med den nya lagen försvinner dessa krav för alla utom hälso- och sjukvårdspersonal.
Paul Folkesson varnar också för så kallade partylinser som inte korrigerar synen; de är färgade, eller har motiv som katt­ögon eller flaggor.
– Du lägger en bit plast på ögat. För att göra det måste du veta hur du ska sköta linsen, och vara extremt noga med hygienen. Ögat bör också kontrolleras av en utbildad person, för att säkerställa att ögat tål att bära en lins.
Nätföretaget Lensway, som startade i Sverige 1999, är i dag Europas största onlinebutik för kontaktlinser, med över 1,5 miljon kunder.

Linser utan recept
Köper man linser av företaget knappar man själv in sina värden; man behöver inte skicka in något recept. Samtidigt uppmanas man att inte använda ett recept som är mer än ett år gammalt.
– Vi uppskattar att över 40 procent av all optikförsäljning sker över nätet i dag, säger Björn Gent, marknadschef.
Hur försäkrar ni er om att kunderna regelbundet kontrollerar sina ögon hos en optiker?
– Vi poängterar att optikern är vår bästa vän. Att det är viktigt att gå och få linsen utprovad. Men sen – när du har ditt synrecept – anser vi att det är upp till var och en att bestämma var man vill köpa sina linser eller glasögon.
Erik Holm driver sedan 2005 sajten alltomlinser.se som jämför priser på kontaktlinser.
– En tydlig trend är att priserna pressas. Vi märker också en mognad på marknaden. Från att jaga nya kunder har nätaktörerna blivit bättre på att vårda och behålla de kunder de har.
Många kunder prenumererar på linser som regelbundet dimper ner med posten.
– Flera återförsäljare erbjuder chat med en optiker. Du kan få ett grattis-sms när du fyller år med erbjudanden.
– Trenden är helt klart butikskänsla; ett mer personligt bemötande fastän man inte ses fysiskt, säger Erik Holm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top