Så kan ditt matavfall göra nytta

Vi kan slänga vår mat  på fyra sätt: Mala i kvarn, lägga  på kompost, källsortera eller kasta  i vanliga soppåsen. Här är din guide  över alternativen.

Vi slänger massor av mat: Mer än 80 kilo per person och år. Det mesta – tre fjärdedelar – hamnar i hushållssoporna som sedan bränns. Resten går till biologisk återvinning.
– Mycket av den näring och energi som finns i matavfallet går att nyttja som en resurs, säger Britta Moutakis, rådgivare på Avfall Sverige.
Biologisk återvinning innebär att matresterna antingen komposteras och blir näringsrik jord – eller åker till en rötningsanläggning. Resterna som rötas blir dels biogas som vi kan använda som fordonsbränsle, uppvärmning och el – dels biogödsel som kan spridas på våra jordbruksmarker. En veckas matrester från en familj på fyra personer kan bli biogas som räcker att köra en bil i 1,2 mil!

Bättre än kompostering

När resterna rötas bryts de ner i ett slutet system utan syre.
– Att matavfallet rötas är bättre än kompostering eftersom man tar tillvara både näringen och energin, förklarar Ulrika Franke, projektledare på Jordbruksverkets klimatenhet.
– I en kompost går energin bort som värme.
Är det negativt för miljön att vi slänger tre av fyra påsar med matavfall i hushållssoporna?
– De resterna bränns, vilket inte är skadligt för miljön i sig, säger Ulrika Franke. Men eftersom vi “missar” att ta vara på energi och näring kan man säga att det är negativt. Biogas kan bli miljövänligt fordonsbränsle som ersätter fossilt bränsle. Och ju mer biogödsel vi kan använda, desto mindre konstgödsel måste vi framställa.
– Fosfor till exempel är en ändlig resurs, som kan tas tillvara vid rötning och läggas ut på jorden igen.

Vanligare med kvarnar

I dag erbjuder minst 64 procent av landets kommuner att hämta källsorterat matavfall – i de flesta kommuner i hemmen, i vissa bara från storkök och restauranger. Resterna körs till en rötnings- eller kompostanläggning.
– Trenden är att allt mer matavfall rötas, berättar Britta Moutakis på Avfall Sverige.
Men om jag bor i en kommun som inte hämtar matavfall?
– Då är alternativet en egen kompost. I vissa kommuner godkänner man avfallskvarnar och då går det mesta av avfallet till rötning.
Kvarnar under diskbänken är populära i USA, och har blivit något vanligare i Sverige. I Stockholm stad har cirka 7 000 hushåll låtit installera avfallskvarn sen detta godkändes där 2008. För den som startar en kompost eller installerar en avfallskvarn kan sophämtningen bli billigare, eftersom hushållssoporna minskar.

Billigare sophämtning

Att börja källsortera matavfallet i särskilda påsar eller kassar är oftast också billigare än att inte göra det. Till exempel i Umeå kostar sophämtningen för en villaägare cirka 2 400 kronor per år om man kastar matresterna i vanliga soppåsen – och cirka 1 700 kronor om man lägger dem i ett särskilt kärl. Drygt sju av tio villaägare har valt det senare.
Simone Andersson, informatör på Umeå Vatten och Avfall AB:
– Intresset för att källsortera är stort och växande, vilket är mycket roligt.
Vanligaste slängmissen?
– Plast i matavfallet, att man slänger till exempel en gurkända med plasten.
Och 17 procent av matresterna hamnar i vanliga soppåsen för Umeås villaägare som valt källsortering.
– En orsak kan vara att alla i familjen inte är med på noterna. Det kan ta tid innan sorteringen blir en god vana.
Det främsta hindret för att källsortera?
– Att folk tror att det är äckligt, luktar illa. Och att man ska få problem med flugor och larver.

Lättskött

Men att sköta kärlet är enkelt, tycker Simone Andersson.
– Jag bor i villa och har källsorterat matrester i många år. Två gånger per år rengör vi kärlet: Spolar med vatten, lite diskmedel och häller i lite ättika som skrämmer bort flugorna.
– Ett annat tips är att trä en extra påse över de påsar som är fullproppade eller har en reva. Ett tredje är att, om det är möjligt, låta kärlet stå i skugga.

 

Guide: Här alternativen till att slänga matavfallet >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top