Guide till köp av bostad utomlands

Låg ränta och attraktiva priser på många håll i världen lockar svenskar att flytta utomlands, även om de flesta söker semesterbostad. Icakuriren guidar dig till köpet av bostad utomlands.

Guide till köp av bostad utomlands
köpa bostad utomlands
Att bosätta sig i Spanien är hetast, efter EU-inträdet har det blivit möjligt att både arbeta och pensionera sig utomlands. Foto: Istockphoto

Råd vid köp av bostad utomlands

Köpet.
Flyttar man till ett annat EU-land finns inga restriktioner när det gäller bostadsköp. Utanför EU måste man däremot kontrollera vilka regler som gäller. Vissa länder som till exempel Thailand har speciella regelverk där man ofta ”hyr” sin bostad i 90 år.
Att köpa hus utomlands är ofta betydligt mer byråkratiskt och kräver mer pappersarbete än att köpa hus i Sverige. Även efterarbetet med el- och vattenbolag kan vara besvärligare.
Var medveten om att det utöver köpeskillingen även kan tillkomma transaktionskostnader som ska täcka skatter, notarie- och registeravgifter samt administrativa kostnader.
När man väljer hus kan det vara bra att ha i åtanke att det kanske ska säljas en dag. Ett centralt läge och bra allmänna kommunikationer ger ett bättre pris vid en framtida försäljning.

Skatter.
Svenskar bosatta utomlands betalar en särskild inkomstskatt, så kallad sink-skatt, i Sverige på 25 procent, för de inkomster som Sverige har beskattningsrätten för. För att slippa betala skatt i Sverige på de inkomster som Sverige inte har beskattningsrätten för måste du klippa alla band med Sverige.
Det innebär att du inte längre får ha en väsentlig anknytning genom exempelvis en make/maka eller permanentbostad i Sverige. Eller genom att äga svenska bolag, varken direkt eller indirekt. Först då kan du också dra nytta av lägre skatter.
Bostäder utomlands är från och med 1 januari 2008 inte skattepliktiga för fastighetsskatt.

Juridiken.
Tänk på vad som kan hända vid dödsfall, skilsmässa eller liknande. Det gäller såväl skattemässigt som civilrättsligt.
Efter två års boende utomlands gäller det nya landets regler vid skilsmässa. Därför är det viktigt att prata med en jurist för att ta reda på vad som gäller enligt det landets rätt och hur du kan påverka detta.
I till exempel Spanien finns fortfarande arvsskatten kvar och dina efterlevande betalar arvsskatt enligt en progressiv tabell och med visst grundavdrag för nära familj.

Tänk på det här…

  • Prata med flera mäklare. Välj dem som har lång erfarenhet och kan marknaden.
  • Leta information på nätet. Kontakta utflyttade svenskar som kan dela med sig av sina erfarenheter.
  • Kolla upp byggaren om du funderar på att köpa nyproducerat. Inte bara referenser utan även bakgrund och ekonomi.
  • Ha tålamod. Tänk över var du vill bo i stället för att kasta dig ut och köpa något snabbt. Res ut och se dig om.
  • Hyr ett ställe för att se om du trivs på platsen.
  • Kom ihåg att det i första hand handlar om en bostad och en livsstil. Även om det kan vara ett bra tillfälle att köpa.

Av Karin Anrell

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top