Ren njutning – men se upp med tillsatser

Mörk choklad beskrivs ofta som både finare och nyttigare än ljus – något som inte alltid stämmer. Här är tipsen för att välja rätt vid chokladhyllan.

För den hälsomedvetna – så väljer du nyttig choklad

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson:

  • Titta efter en kort ingrediens­lista. Basen i choklad är kakaomassa, kakaosmör, socker och vanilj.
  • Välj choklad med minst 70 procent kakao. Det innebär mindre socker och mer nyttig kakao. En för söt choklad får blodsockret att rusa och gör dig sugen på mer sött, medan kakao ger mättnadskänsla.
  • Kolla innehållet – låt dig inte luras av namnet. Vissa “mörka” kakor innehåller bara 45–55 procent kakao och mycket socker.
  • Se upp med fyllningar; de är i regel proppade med socker.
  • Välj hård choklad. Den njuter du av långsamt, vilket ger en större tillfredsställelse samtidigt som du nöjer dig med mindre mängd.
  • Vit choklad är onyttigast: Fet och söt utan kakaobönans nyttigheter.
  • Ett plus om chokladen innehåller rå- eller rörsocker i stället för vitt raffinerat socker.
  • Undvik choklad smaksatt med salt – vi äter redan för mycket salt.

För finsmakaren – så väljer du choklad med hög kvalitet

Chokladexperten Jan Hedh:

  • Kakaobönornas namn och ursprung ska stå på förpackningen.
  • Leta efter produkter med naturliga råvaror:

– Inga sötningsmedel utom naturligt socker.
– Smaksatt med äkta vanilj – inte vaniljarom eller vanillin.
– Endast kakaosmör som tillsatt fett.

  • Chokladen ska vara vackert glänsande med en hårdhet på ytan. Den ska “knäcka” när man biter i den, och vara mjuk och smältande i munnen. Chokladen ska INTE vara gråspräcklig och smaka “grynigt”, och den ska inte smälta direkt om du nuddar den.
  • Bland kakaobönorna finns tre familjer:

– Crillo: För finsmakaren, anses ha högst kvalitet. Mild rund smak.
– Forastero: Medelmåttig kvalitet. Bitter smak.
– Trinitario: Utmärkt kvalitet. En hybrid mellan de två andra, men har finare arom
än forastero.

  • Valrhona gör nog världens godaste choklad. Andra riktigt bra chokladtillverkare är italienska Amadei och franska Michel Cluizel.

Stor skillnad på innehåll i mörk choklad

Mörk choklad ska innehålla mer kakao och mindre socker än ljus – därför kallas den mer hälsosam. Men så här kan halten kakao och socker skilja i kakor som lanseras som mörka:

Green & Black’s dark 85 % (100 gram)
Kakao: 85 procent
Socker: 13,5 procent = 4,5 sockerbitar per kaka

Anthon Berg Dark Chili & Honey & Almond (100 gram)
Kakao: 50 procent
Socker: 43 procent = 14 sockerbitar per kaka

Marabou Premium Lemon & Ginger Dark (150 gram)
Kakao: uppges ej
Socker: 45 procent = 22 sockerbitar per kaka

För cirka tio år sen hände något i mjölkchokladens land. Vi svenskar som är uppfostrade att gilla ljus och söt mjölkchoklad började plötsligt njuta av mörkare, bittrare kakor.
En trend som hållit i sig.
– I dag står den mörka chokladen med hög kakaohalt för cirka en fjärdedel av all choklad som köps i Sverige, berättar Anders Carne, informationschef på Mondelez International som äger Marabou.
I början av 2000-talet var mindre än fem procent av chokladen mörk. Inte ens var tjugonde pralin i våra askar, med andra ord.
En orsak till den “mörka” trenden är ett stigande intresse för exklusiv kvalitetschoklad – och för kakaobönornas hälsoeffekter; kakao ska både kunna sänka vårt blodtryck och höja vårt humör.
– Våra resvanor har också påverkat. Vi har fått influenser från andra matkulturer där mörk choklad är vanligare, säger Anders Carne.

Hög kakaohalt ingen garanti

Men en hög kakaohalt är ingen garanti för god kvalitet, betonar chokladmästaren och konditorn Jan Hedh, som skrivit bland annat boken Chokladpassion.
– Många tror att kakaohalten 70 procent är en kvalitetsstämpel, säger han. Men det är ett missförstånd. Det finns mörk choklad av riktigt dålig kvalitet.
– Titta i stället på listan med ingredienser. Choklad ska innehålla kakaomassa, kakaosmör, naturligt socker och riktig vanilj – och inte en massa tillsatser och sötningsmedel.
– Det ska också stå vilka kakaobönor chokladen är gjord av, och från vilket land de kommer. Saknas ursprung är det i regel en blandning av olika typer av bönor, vilket ger en sämre choklad.
Men är då mörk choklad nyttigare än ljus?
– Ja, eftersom den mörka innehåller mer kakao och mind­re socker, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk medicin vid Lunds universitet.
– I kakao finns antioxidanter som bland annat har en skyddande effekt mot hjärtkärlsjukdomar. Kakao innehåller också vitaminer – A och E och flera B-vitaminer – och mineraler som järn, kalcium, magnesium, selen. Plus cirka 20 procent protein.

Mättnadskänsla

Men fetthalten är ungefär densamma som i ljus, 30–40 procent.
– Fördelen med mörk choklad är att den ger mättnadskänsla. Man nöjer sig med färre bitar.
Men vissa kakor som kallas mörka är i själva verket lika söta som ljus choklad, påpekar Charlotte Erlanson-Albertsson. Till exempel Anthon Bergs “mörka” fairtradechoklad med chili, honung och mandel. Kakaohalten är bara 50 procent, medan 43 procent av kakan består av socker.
– Viss mörk choklad har dessutom söta fyllningar, vilket totalt gör den minst lika söt som ren mjölkchoklad.
Som Geisha Dark: 49 procent socker. Lika söt som Fazers klassiska mjölkchoklad som består av 48 procent socker.
Den bittra smaken attraherar naturligt oss människor, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson.

Fyra bitar om dagen

– Men vi tappar lätt smak för det bittra om vi generellt äter en söt kost. Provar man choklad med högre kakaohalt börjar man dock ganska snabbt uppskatta de mer bittra, intensiva chokladsmakerna.
Hur mycket choklad är det då hälsosamt att äta?
– 37 gram om dagen, om du väljer en ren choklad med 70 procent kakao. Cirka fyra bitar.  Ät och njut, tycker Charlotte Erlanson-Albertsson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top